Wat zijn de oorzaken van lumbago?

Lumbago of lage rugpijn, is een vervelend probleem. In meer ernstige gevallen kan het totdat het is opgelost verlammend zijn. Houding tijdens het werken of sporten is vaak een oorzaak, maar het is niet de enige. In dit artikel vertellen we je er alles over.
Wat zijn de oorzaken van lumbago?

Laatste update: 12 januari, 2021

De oorzaken van lumbago of lage rugpijn zijn divers, maar deze ergernis is altijd aan de spierstructuur en wervelkolom gerelateerd. Het is vaak de reden waarom mensen een dokter bezoeken of niet kunnen werken.

In deze gevallen bevindt de pijn zich in het onderste deel van de rug. Bijna iedereen zal er in zijn of haar leven wel eens last van hebben. Specialisten diagnosticeren de meeste gevallen met een goede prognose en ze zijn gemakkelijk op te lossen. 15% van de lumbago gevallen wordt echter chronisch (Spaanse link).

In dit artikel leggen we de meestvoorkomende oorzaken van lumbago uit. Een aantal kan voorkomen worden, dus we zullen ook enkele eenvoudige maatregelen bespreken die je kunnen helpen om deze situatie te voorkomen.

Oorzaken van lumbago

Zoals we al hebben vermeld, is lumbago een pijn die in het onderste deel van de rug optreedt. Deze pijn kan zich naar je ledematen uitbreiden. Het is een veelvoorkomende aandoening die mensen van elke leeftijd kan treffen.

Zozeer zelfs dat het volgens een studie van het Centrum voor Medisch-Chirurgische Onderzoeken (el Centro de Investigaciones Médico-Quirúrgicas) tussen 60% en 90% van de bevolking treft (Spaanse link). Hiervan is 80% van de gevallen acuut en de rest is chronisch.

De pijn heeft specifieke kenmerken. Het wordt bijvoorbeeld meestal intenser wanneer iemand die eraan lijdt voorover buigt of probeert om iets op te tillen. Het kan zich bovendien verspreiden. Het komt misschien niet tot in de benen, maar het kan de billen bereiken.

In een aantal gevallen wordt lumbago met ischias geassocieerd. Een pathologie die een beknelling van de heupzenuw veroorzaakt. In deze gevallen is het normaal dat de pijn zich tot de onderste ledematen uitstrekt. De oorzaken van lage rugpijn houden meestal verband met een probleem met de werking van de wervelkolom.

In een herzien artikel gepubliceerd in het Costa Rica and Central American Medical Journal (la Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica) bevestigen specialisten dat factoren zoals leeftijd, geslacht, genetica, sport en werk de ontwikkeling van dit probleem kunnen beïnvloeden (Spaanse link).

Misschien ook interessant om te lezen:
10 gewoonten die rugpijn veroorzaken

Fysieke overbelasting

Oudere vrouw met rugpijn

Fysieke overbelasting is een van de meestvoorkomende oorzaken van pijn in de onderrug, zoals een studie van de Miguel Hernandez Universiteit uitlegt (Spaanse link). Hier hebben we het over elke vorm van sportactiviteit die de rug plotseling belast.

Een voorbeeld hiervan is krachttraining als je er niet aan gewend bent of als je een goede lichamelijke gezondheid hebt, maar je beweegt plotseling op een manier die de ligamenten in de wervelkolom beschadigt.

Dat gezegd hebbende, lichaamsbeweging is niet de enige oorzaak van lage rugpijn. Het is belangrijk om te benadrukken dat pijn in de onderrug veroorzaakt door overmatige inspanning veel op de werkplek voorkomt, zoals een onderzoek van de Autonomous Metropolitan University probeert aan te tonen (Spaanse link).

Schijfletsel als oorzaak van lage rugpijn

Tussenwervelschijven zijn een soort demping tussen de wervels. Ze helpen om elke schok te verzachten. Ze worden door kraakbeenweefsel gevormd en zijn, net als alle andere delen van het lichaam, gevoelig voor veroudering (Spaanse link).

Hiermee bedoelen we dat naarmate we ouder worden, het steeds vaker voorkomt dat deze schijven beschadigen. Als dit gebeurt, dan geven ze chemische stoffen af die de zenuwen irriteren en ontstekingen of pijn veroorzaken.

Hernia is een andere pathologie die met lumbago en ischias verband houdt. Bij een hernia steekt het midden van de schijf uit, door de wervelkolom. Wanneer dit gebeurt, dan drukt hij op de zenuwen die erdoorheen gaan.

Discusdegeneratie

Hierboven hebben we vermeld dat met de leeftijd het kraakbeenweefsel in de tussenwervelschijven begint te slijten, waardoor het minder goed in staat is om schokken op te vangen. Wanneer dit gebeurt, dan kunnen de wervels tegen elkaar botsen, waardoor stijfheid en lage rugpijn ontstaat.

Het probleem hier is dat degeneratie van de tussenwervelschijven andere ziekten van de wervelkolom kan verergeren, zoals spinale stenose of spinale artrose (Spaanse link).

Degeneratieve spondylolisthesis

Bij spondylolisthesis staat een wervel rechtstreeks op een andere wervel. Wat hier gebeurt, is dat wanneer de wervels bewegen, ze druk op de zenuwen uitoefenen, wat pijn en het onvermogen om te bewegen veroorzaakt.

Zoals uitgelegd door het Medisch Centrum van de Universiteit van Navarra (la Clínica de la Universidad de Navarra), treedt degeneratieve spondylolisthesis op wanneer het weefsel dat de wervels stabiliseert, desintegreert. Het kunnen zowel de ligamenten of de tussenwervelschijven zijn (Spaanse link).

Toch is dat niet de enige oorzaak. Spondylolisthesis kan na een trauma optreden, als gevolg van een tumor of als gevolg van een of andere aangeboren afwijking.

Spinale stenose

Spinale stenose (Spaanse link) is een pathologie waarbij het wervelkanaal vernauwt. Een groot aantal van de perifere zenuwen passeert dit kanaal. Bij het samentrekken worden de zenuwen ingedrukt en vervolgens beschadigd.

Aanbevelingen om lumbago te voorkomen

Vrouw wordt opgemeten

Enkele van de oorzaken van lumbago zijn te voorkomen, hoewel er factoren zijn die niet beheerst kunnen worden. Er zijn echter een aantal eenvoudige maatregelen die de gezondheid van de wervelkolom kunnen verbeteren.

Allereerst is het belangrijk om te benadrukken dat lichaamsbeweging een van de meest nuttige activiteiten is. Vooral matige lichaamsbeweging die helpt om de spieren in de rug te versterken. Je moet echter ruwe bewegingen vermijden of te veel gewicht gebruiken, omdat dit de ligamenten kan beschadigen.

Daarnaast is het vermijden van een zittende levensstijl het beste, omdat je op deze manier niet te lang in dezelfde houding blijft. Om rugpijn op de werkplek te voorkomen, raden specialisten aan dat we tijdens onze pauzes stretchen en dat we onszelf niet verdraaien of overmatig strekken, vooral als we met gewicht werken.

Obesitas is een andere factor die het risico op lage rugpijn kan vergroten. Afvallen kan daarom de druk op de wervelkolom verminderen (Spaanse link). Het onder controle houden van je gewicht is dus de sleutel om door obesitas veroorzaakte lumbago te voorkomen.

Onderneem actie als je aan een van de oorzaken lumbago lijdt

Er zijn veel oorzaken van lage rugpijn en dit soort pijn komt vrij vaak voor. Als je er last van hebt, dan moet je een aantal overwegingen in gedachten houden en je kunt altijd het beste een specialist raadplegen.

Professionals adviseren bij lage rugpijn bovendien om geen lange periodes van bedrust te houden. In feite is het effectiever om actief te blijven (Spaanse link), zonder jezelf te forceren.

Een aantal mensen ervaart enige verbetering van de pijn bij het aanbrengen van kompressen met warm of koud water op het getroffen gebied. Warm water verlicht meestal de pijn als het er een tijdje op wordt gehouden en koude kompressen zijn goed in het verminderen van de ontsteking van het letsel.

Een van de belangrijkste aspecten om te onthouden is dat de meeste rugpijn met een slechte houding verband houdt. Als zodanig is het ons bewust zijn van onze houdingsgewoonten en deze proberen te verbeteren een goed uitgangspunt.

Als je werkt, studeert of zelfs ontspant, dan moet je proberen om je rug recht te houden. Bij het doen van enige inspanning, zoals het vangen of optillen van een voorwerp, raden specialisten aan om andere delen van het lichaam in te schakelen, zoals de benen. Op deze manier krijgt de rug niet de volledige spanning.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Espondilolistesis: Síntomas, diagnóstico y tratamiento. Clínica Universidad de Navarra. (n.d.). Retrieved October 22, 2020, from https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/enfermedades/espondilolistesis
  • Noriega-Elío, M., Barrón Soto, A., Sierra Martínez, O., Méndez Ramírez, I., Pulido Navarro, M., & Cruz Flores, C. (2005). The debate on lower back pain and its relationship to work: a retrospective study of workers on sick leave. Cadernos de Saúde Pública / Ministério Da Saúde, Fundação Oswaldo Cruz, Escola Nacional de Saúde Pública, 21(3), 887–897. https://doi.org/10.1590/s0102-311×2005000300023
  • Hernández, Gabriel A., and Juan D. Zamora Salas. “Ejercicio físico como tratamiento en el manejo de lumbalgia.” Revista de Salud Pública 19 (2017): 123-128.
  • Lumbalgia: Causas, diagnóstico y manejo. (n.d.). Retrieved October 22, 2020, from https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=51255
  • Ibarra, Javier Ernesto Matta, et al. “Relación entre lumbalgia y sobrepeso/obesidad: dos problemas de salud pública.” Revista Med 27.1 (2019): 53-60.
  • Delgado, J. G., Delgado, J. Á. G., Lara, G. V., Torres, J. del C. M., & Morales, I. P. (2014). Epidemiología del dolor de espalda bajo. Investigaciones Medicoquirúrgicas, 6(1), 112–125. Retrieved from http://www.revcimeq.sld.cu/index.php/imq/article/view/275
  • Ocaña Jiménez, Úrsula. “Lumbalgia ocupacional y discapacidad laboral.” Revista de fisioterapia 6.2 (2007).
  • Gil Huayanay, Delia, Vicente Benites Zapata, and Carlos Alberto Ramirez La Torre. “No toda hernia lumbar causa lumbalgia.” Horizonte Médico (Lima) 17.4 (2017): 58-62.
  • Vega, John Chancasanampa, and Anibal Diaz Lazo. “Patologías de columna lumbar diagnosticadas por radiografía convencional.” revista desafios 8 (2017): 21-26.
  • Pérez, Alberto Aceves. “Diagnóstico diferencial en la estenosis espinal lumbar.” Ortho-tips 14.1 (2019): 17-21.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.