Wat kan de kleur van de ontlasting van zuigelingen veranderen?

Veranderingen in de kleur van de ontlasting van zuigelingen alleen hoeven geen reden tot ongerustheid te zijn. Zulke variaties zijn bijna altijd te wijten aan minder belangrijke factoren.
Wat kan de kleur van de ontlasting van zuigelingen veranderen?

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 02 september, 2022

De kleur van de ontlasting van zuigelingen kan om allerlei redenen veranderen. Soms is de verandering het gevolg van natuurlijke factoren, zoals voeding. Andere keren is het een teken van een gezondheidsprobleem.

Je moet letten op de verandering van de kleur van de ontlasting bij zuigelingen als die samen met andere symptomen optreedt, zoals huilen, overgeven, of koorts. Het is ook belangrijk om op de textuur en de consistentie van de ontlasting te letten.

De verschillende kleuren van de ontlasting van zuigelingen

Veranderingen in de kleur van de ontlasting van zuigelingen houden vaak verband met de snelheid waarmee voedsel door hun darmen (Engelse link) gaat. Er zijn ook momenten dat ze een teken zijn van een probleem. Laten we eens kijken wat elk van de verschillende tinten kan betekenen.

Zwarte uitwerpselen

Het is gebruikelijk dat pasgeborenen zwarte ontlasting hebben met een teerachtige consistentie. Dit staat bekend als meconium en houdt meestal ongeveer twee dagen na de geboorte aan. Later, als de baby iets eet dat veel ijzer bevat, kan de ontlasting ook zwartachtig worden. Er is niets om je zorgen over te maken.

Buiten deze gevallen, en als de kleur van de ontlasting erg zwart wordt, kan dat een teken zijn van een maag-darmbloeding (Engelse link), vooral als de consistentie lijkt op koffiedik.

Mosterdgeel

Dit is de normale kleur van ontlasting bij zogende zuigelingen. Het wordt meestal deze kleur nadat het meconium verdwenen is. Het komt veel voor bij zuigelingen die alleen borstvoeding krijgen. Soms kan de ontlasting donkerder lijken, bijna bruin worden.

Lichtgeel

Vrouw geeft borstvoeding aan haar kind
Er zijn verschillen in de ontlasting van zuigelingen die borstvoeding krijgen, vergeleken met die van zuigelingen die flesmelk consumeren.

Door het gebruik van flesvoeding kan de ontlasting iets lichter van kleur worden. Ook de samenstelling van de darmbacterieflora (Engelse link) van de baby maakt het geel van de ontlasting soms vager. Als de consistentie erg vloeibaar is, kan dat erop wijzen dat het kind diarree heeft.

Oranje

Soms kan de kleur van de ontlasting van zuigelingen oranje worden. Dit gebeurt bij zuigelingen die alleen borstvoeding of alleen flesvoeding krijgen. Dit komt door pigmenten die in het spijsverteringskanaal worden verworven. Het zou alleen bezorgdheid moeten wekken als je hinderlijke symptomen bij het kind opmerkt.

Rood

Als de baby donkerrode voedingsmiddelen of dranken heeft gegeten, kan de ontlasting er roodachtig uitzien. Dit gebeurt bij bieten- of tomatensap. Let echter goed op als dergelijke voedingsmiddelen nog niet eerder gegeten zijn.

De tint kan het gevolg zijn van de aanwezigheid van bloed in de ontlasting. Het kan ook een uiting zijn van een melkallergie of een anale fissuur. Een kinderarts moet zo snel mogelijk geraadpleegd worden.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Oorzaken van koliek bij baby’s en richtlijnen voor ouders

Donkerbruin

De kleur van baby’s ontlasting kan ook donkerbruin zijn. Ook in dit geval kan de inname van ijzerrijke voedingsmiddelen of supplementen de kleur van de ontlasting veranderen.

Soms komt dit door de aanwezigheid van wondjes op de tepels van de moeder, waardoor de baby wat bloed binnenkrijgt. In het laatste geval kun je het beste naar een kinderarts gaan.

Groenachtig goud

Er zijn sommige zuigelingenvoeding die aanleiding geven tot deze kleur in de ontlasting. Dit komt voor als de baby geen moedermelk drinkt. Groen voedsel, zoals spinazie, kan deze kleur geven.

Als de ontlasting groen-goud en dun is, kan er een infectie zijn die diarree veroorzaakt. Bij gastro-enteritis wordt de ontlasting deze kleur omdat er een snelle galpassage is. Dit is een situatie die onder de aandacht van een arts gebracht moet worden.

Vind je dit artikel leuk? Je wilt misschien dit artikel ook lezen:
De soorten luieruitslag: symptomen en behandeling

Donkergroen

Huilend kind
Neonatale geelzucht moet altijd door een kinderarts beoordeeld worden.

Het eten van groen voedsel veroorzaakt dat baby’s ontlasting groen van kleur wordt. Daarnaast veroorzaken bepaalde ijzersupplementen het effect. Een andere mogelijke oorzaak is de inname van gehydrolyseerde melk.

Als de kleur niet het gevolg is van het dieet of de inname van de genoemde stoffen, is het mogelijk dat er een darmstoring is. Misschien is het een infectie, zoals gastro-enteritis, of de manifestatie van een voedselallergie. Het is belangrijk om in deze gevallen een kinderarts te raadplegen.

Wit

Witte ontlasting is altijd een teken van een dieperliggend probleem.

Ze verschijnen vaak in de eerste levensdagen en zijn een aanwijzing dat de baby niet goed gal produceert . Andere keren gaat deze uiting gepaard met geelzucht of vergeling van de huid.

Grijs

Af en toe is de kleur van de ontlasting bij zuigelingen grijs. Dit kan op dezelfde manier geïnterpreteerd worden als witte ontlasting, want het houdt meestal verband met een galprobleem. Grijze, krijtachtige ontlasting is een reden voor overleg met de kinderarts.

Andere factoren om rekening mee te houden

Behalve de kleur van de ontlasting van zuigelingen is het ook belangrijk te letten op het aantal stoelgangen. Pasgeborenen hebben gewoonlijk een stoelgang na elke voeding met melk. Na 3-6 weken neemt de frequentie af. Als ze abrupt toeneemt, kan er sprake zijn van een gezondheidsprobleem.

Behalve op de hoeveelheid moet ook op de volgende factoren worden gelet:

  • Consistentie: ontlasting van zuigelingen is zacht. Als ze flesvoeding krijgen, kan ze wat harder zijn. Als het te lopend of te droog is, kunnen er maag- en darmproblemen zijn.
  • Slijmerige ontlasting: slijm in de ontlasting is normaal als het maar af en toe voorkomt. Maar als het heel vaak voorkomt, moet het geraadpleegd worden.
  • Stukje onverteerd voedsel: dit is een veel voorkomend verschijnsel als baby’s beginnen met het eten van vaste stoffen. Het zou geen reden tot bezorgdheid moeten zijn.

Veranderingen in de kleur van de ontlasting bij zuigelingen zijn heel gewoon tijdens het eerste levensjaar. Alarm moet alleen geslagen worden als er symptomen optreden die hinderlijk zijn voor het kind of als er veranderingen zijn in de consistentie van de ontlasting. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Macpherson, A. J., de Agüero, M. G., & Ganal-Vonarburg, S. C. (2017). How nutrition and the maternal microbiota shape the neonatal immune system. Nature Reviews Immunology17(8), 508-517.
  • De Wolfe, T. J. (2021). El intestino del bebé en el centro de la inmunidad.
  • Ortega García, J. A., Carrizo Gallardo, D., Ferrís i Tortajada, J., Marco Macián, A., & Grimalt, J. O. (2004). Meconio y exposición prenatal a neurotóxicos.
  • Jiménez, S. G. (2017). Cuidados del bebé. El farmacéutico: profesión y cultura, (550), 22-30.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.