Wat je over de soorten glaucoom moet weten

Er zijn verschillende soorten glaucoom, maar ze veroorzaken allemaal een visuele beperking. Indien onbehandeld, kan deze aandoening tot blindheid leiden. In dit artikel vertellen we je alles over de ziekte.
Wat je over de soorten glaucoom moet weten

Laatste update: 15 oktober, 2020

Glaucoom is een oogziekte die zich op verschillende manieren manifesteert. Hoewel het normaal gesproken met hypertensie van het oog wordt geassocieerd, is de waarheid dat er typen met een normale oogdruk zijn. Dat gezegd hebbende, alle soorten glaucoom zijn chronisch en degeneratief.

Dit betekent dat als ze niet behandeld worden ze zullen evolueren en in schade aan de oogzenuw zullen uitmonden. Het ergste resultaat van het proces is blindheid vanwege de vernietiging van het systeem dat beelden vastlegt en de informatie naar de hersenen stuurt.

Diagnose van glaucoom

Een van de problemen bij het vroeg diagnosticeren van glaucoom (Engelse link) is dat het in het begin geen duidelijke tekenen heeft. Iemand kan jaren bezig zijn met het ontwikkelen van oculaire hypertensie zonder het te weten.

Om deze aandoening te bevestigen, moet je de intraoculaire druk meten. Dit is een procedure die de oogarts met de juiste apparatuur uitvoert. Hoewel ze een meting doen als er symptomen zijn, kunnen ze dit ook routinematig bij bepaalde risicopatiënten doen die de ziekte nog niet hebben.

Risicofactoren voor alle soorten glaucoom

Close-up van een oog

Er zijn mensen die een hoger risico lopen om elk type glaucoom te ontwikkelen. Bij deze patiënten is het belangrijk om op de eerste tekenen te letten en om tijdens de volwassenheid de intraoculaire druk te meten.

Een fundamenteel probleem is dat het risico met de leeftijd toeneemt (Spaanse link). Volwassenen van ouder dan 40 jaar verhogen geleidelijk de kans op het ontwikkelen van de ziekte naarmate ze ouder worden.

Familiegeschiedenis is ook een indicator. Als een ouder glaucoom van welke aard dan ook heeft gehad, dan is het waarschijnlijk dat een van hun kinderen het ook krijgt. Ze krijgen het echter niet in de kindertijd, maar later als volwassene.

De associatie met andere oogziekten is ook belangrijk. Bijziendheid is een risicofactor voor glaucoom. Onderzoekers schatten dat bijziende patiënten (Spaanse link) twee keer zoveel kans hebben om hun intraoculaire druk te verhogen dan de rest van de bevolking.

De meestvoorkomende soorten glaucoom

Zoals gerapporteerd door het National Eye Institute (Engelse link), zijn er 4 veelvoorkomende soorten glaucoom. Ze zijn geclassificeerd door de manier waarop de afvoer van vloeistof uit de oogbal wordt belemmerd en door wanneer ze verschijnen.

Openkamerhoekglaucoom

Dit is het meestvoorkomende type glaucoom ter wereld. Wat er gebeurt, is dat het de kleine uitlaten blokkeert die het oog gebruikt om de interne vloeistof te verwijderen. Als gevolg van een ophoping van vloeistof die niet weg kan, neemt de intraoculaire druk toe.

De progressie is erg langzaam, chronisch en degeneratief. Patiënten ontdekken het vaak te laat, nadat een deel van de schade al is opgetreden. Het wordt daarom vaak stille blindheid genoemd (Engelse link). De behandeling varieert van medicatie tot chirurgie. Er zijn ook verschillende operatiemogelijkheden die je oogarts zal kiezen.

Geslotenkamerhoekglaucoom

Het type geslotenkamerhoekglaucoom (Engelse link) komt veel minder vaak voor dan het type met een open hoek. Het heeft bovendien de neiging om symptomen acuter en duidelijker te ontwikkelen dan het vorige type.

De naam gesloten hoek reageert op de meting die oogartsen maken van de hoek gevormd door de iris en het hoornvlies. In dit geval is deze waarde lager dan wat als normaal wordt beschouwd en het is precies deze gewijzigde anatomie die de natuurlijke afvoer van vloeistof uit het oog blokkeert.

Medische zorg voor deze aandoening moet snel zijn. Het geeft minder tijd om te handelen dan een openhoekglaucoom en de gevolgen kunnen ernstiger zijn als je er niet snel op reageert.

Normale spanning-glaucoom

Vrouw krijgt een oogmeting

Dit type glaucoom is het zeldzaamst. Wanneer de oogarts de intraoculaire druk van de patiënt meet, is deze op normale of zelfs lage waarden. De schade aan de oogzenuw en de degeneratie zijn er echter al, net als bij de andere typen. Wetenschappers zijn niet zeker van de oorzaak van dit type glaucoom en de behandeling is moeilijk (Engelse link).

Aangeboren glaucoom

De aangeboren variant van de ziekte treedt op, omdat de baby met een afwijking in de hoek van de iris en het hoornvlies wordt geboren, die de normale ontwikkeling van de intraoculaire vloeistofafvoerkanalen verhindert.

Vanaf het begin van het leven verhoogt het oog dus de interne druk. De oplossing van vandaag is een vroege operatie bij het jonge kind. Op die manier kun je ernstige toekomstige complicaties voorkomen.

Alle soorten glaucoom zijn ernstig

Hoewel divers, is elk type glaucoom ernstig. Als je symptomen van verlies van gezichtsvermogen hebt, dan moet je een bezoek aan een oogarts niet uitstellen.

De professional zal je intraoculaire druk meten en meer procedures uitvoeren om de vitaliteit van het netvlies en de oogzenuw te evalueren. Als ze een verandering detecteren, dan kunnen ze het gebruik van medicatie en indien nodig, corrigerende chirurgie voorstellen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Anderson RL, de Los Angeles Ramos Cadena M, Schuman JS. Glaucoma Diagnosis: from the Artisanal to the Defined. Ophthalmol Glaucoma. 2018;1(1):3-14. doi:10.1016/j.ogla.2018.06.002
  • Gálvez-Rosas, Arturo, et al. “Asociación de los factores de riesgo con glaucoma primario de ángulo abierto en mayores de 40 años.” Gaceta Médica de México 154.1 (2018): 42-46.
  • Rey-Rodríguez, Diana V., Cristina Álvarez-Peregrina, and José Moreno-Montoya. “Prevalencia y factores asociados a miopía en jóvenes.” Revista Mexicana de Oftalmología 91.5 (2017): 223-228.
  • Weinreb, Robert N., et al. “Primary open-angle glaucoma.” Nature Reviews Disease Primers 2.1 (2016): 1-19.
  • Wiggs, Janey L., and Louis R. Pasquale. “Genetics of glaucoma.” Human molecular genetics 26.R1 (2017): R21-R27.
  • Trivli A, Koliarakis I, Terzidou C, et al. Normal-tension glaucoma: Pathogenesis and genetics. Exp Ther Med. 2019;17(1):563-574. doi:10.3892/etm.2018.7011
  • McMonnies, Charles W. “Glaucoma history and risk factors.” Journal of optometry 10.2 (2017): 71-78.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.