Wat je nog niet wist over hartritmestoornissen

Hartritmestoornissen komen vrij vaak voor. Vandaag zul je enkele gegevens ontdekken waar we dieper op ingaan die je misschien zullen verrassen.
Wat je nog niet wist over hartritmestoornissen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hartritmestoornissen komen voor bij veel mensen. Om deze reden hebben we er in het verleden veel over gesproken hier bij Gezonder Leven. Er zijn echter enkele aspecten die je hierover misschien nog niet weet.

Zoals de Hartstichting aangeeft, zijn hartritmestoornissen veranderingen van het hartritme. Als je hart te snel of te langzaam klopt of een onregelmatig ritme heeft, zijn dit tekenen die je waarschuwen voor de aanwezigheid ervan.

We zullen je hieronder enkele aspecten over hartritmestoornissen uitleggen waarmee je rekening moet houden. Dit is belangrijk omdat deze aandoening meer dan 50% van de bevolking treft.

Alles over hartritmestoornissen

Elektrofysisiologie: een effectieve test

Wat je nog niet wist over hartritmestoornissen

Elektrofysiologie is een test (Spaanse link) die medische professionals vragen om mensen met aritmieën te diagnosticeren. Het stelt hen in staat om het type aritmie te bepalen waaraan een patiënt lijdt, de ernst ervan, precies waar het optreedt en de aandoeningen die het veroorzaakt.

Deze test is erg belangrijk, omdat medische professionals hierdoor de behandeling kunnen aanpassen om te voorkomen dat ze tijd verspillen aan het proberen van opties die het probleem van de patiënt niet verbeteren. Het is een techniek die veel succes heeft en geweldige resultaten oplevert.

Het risico op plotseling overlijden door hartritmestoornissen is hoog

Een plotselinge dood wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door hartritmestoornissen. Specifiek gaat het hier om ventrikelfibrillatie-aritmie en ventriculaire tachycardie-aritmie.

Dit soort aritmieën wordt vaak ‘kwaadaardig’ genoemd vanwege het hoge risico op een plotselinge hartstilstand. Als dit gebeurt, moet de behandeling zo snel mogelijk worden toegepast door middel van ventriculaire defibrilatie.

Niet alle soorten aritmie zijn even gevaarlijk

Niet alle soorten aritmie zijn gevaarlijk

Ondanks het feit dat sommige soorten hartritmestoornissen een risico vormen op een plotselinge dood, betekent dit niet dat ze allemaal even gevaarlijk zijn. Daarom is elektrofysiologie zo belangrijk. Met deze test kunnen medische professionals de ernst van de aritmie leren kennen waaraan de patiënt lijdt.

  • Voortijdige hartslag. Dit is een slag die buiten de tijd valt, voorafgaand aan de hartslag van de patiënt. Normaal gesproken is dit niet ernstig. Desalniettemin vereist het een medische follow-up.
  • Sinusbradycardie. De hartslag vertraagt, is onregelmatig en kan soms stoppen. In sommige gevallen is er geen behandeling nodig. Als het echter verergert, moet de patiënt mogelijk een pacemaker gebruiken.
  • Ventriculaire fibrillatie. Dit is een type hartaandoening die we hierboven al noemden. Het kan het leven van de patiënt in gevaar brengen, daar deze een plotselinge kan krijgen die tot de dood kan leiden.

Er zijn veel andere soorten aritmie, zoals hartblokkades of paroxismale supraventriculaire tachycardie. Het belangrijkste is om te beseffen dat ze niet even ernstig zijn en geen behandeling nodig hebben. In sommige gevallen is monitoring en controle zelfs meer dan voldoende.

Behandelingen zijn divers

Net zoals niet alle hartritmestoornissen even ernstig zijn, geldt hetzelfde voor de behandelingen. Zoals we hierboven vermeldden, is de enige behandeling in bepaalde gevallen alleen adequate follow-up en controle. Andere patiënten moeten mogelijk stoppen met schadelijke gewoonten, zoals roken of alcohol. Ook moeten ze hun dieet verbeteren.

Het is echter waar dat aritmieën vaak met medicijnen worden behandeld. Maar ze zijn niet allemaal hetzelfde. Alles hangt af van de patiënt, het type aritmie waaraan ze lijden en de ernst ervan.

Er is een behandeling die bekend staat als ‘radiofrequente ablatie’ en die gewoonlijk wordt toegepast na het elektrofysiologische onderzoek. Het doel van deze behandeling is om de aritmie te laten verdwijnen door middel van een kleine verbranding die het hartweefsel dat de aritmie veroorzaakt, vernietigt. Het levert momenteel goede resultaten op.

Kende jij al deze feiten over hartritmestoornissen al? Had je over enkele al gehoord maar wist je er niet zo veel vanaf? Hoewel we dit onderwerp al verschillende keren hebben behandeld, kun je altijd dieper op een onderwerp ingaan om meer te weten te komen.

Onthoud ook dat onderzoekers nieuwe manieren blijven onderzoeken om deze aandoening te behandelen. Daarom, hoewel we verschillende behandelingen hebben genoemd, kunnen er later enkele nieuwe verschijnen die we zonder twijfel met jullie allemaal zullen delen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • (2007). BRADICARDIA SINTOMÁTICA Y USO DE MARCAPASOS EN EL SERVICIO DE URGENCIAS. Revista de la Facultad de Medicina55(3), 191-208. Retrieved January 22, 2019, from http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-00112007000300007&lng=en&tlng=es.
  • Gómez Flores, Jorge. (2009). Arritmias cardiacas. Archivos de cardiología de México79(Supl. 2), 2. Recuperado en 22 de enero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1405-99402009000600002&lng=es&tlng=es.
  • Pérez, Gerardo, & Alonso Bao, Juan. (2014). Cuando el motivo de consulta son las palpitaciones, ¿cómo continuar?. Archivos de Medicina Interna36(2), 68-74. Recuperado en 22 de enero de 2019, de http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1688-423X2014000200005&lng=es&tlng=es.
  • Rodríguez-Reyes, Humberto, Muñoz Gutiérrez, Mayela, Márquez, Manlio F., Pozas Garza, Gerardo, Asensio Lafuente, Enrique, Ortíz Galván, Fernando, Lara Vaca, Susano, & Mariona Montero, Vitelio August. (2015). Muerte súbita cardiaca. Estratificación de riesgo, prevención y tratamiento. Archivos de cardiología de México85(4), 329-336. https://dx.doi.org/10.1016/j.acmx.2015.06.002
  • Ventura, Alejandro, Soriano, Lisandro, López, Marisa, & Enciso, Elizabeth. (2012). Ablación por radiofrecuencia de una taquicardia ventricular tras la cirugía reparadora de la tetralogía de Fallot. Revista argentina de cardiología80(1), 60-64. Recuperado en 22 de enero de 2019, de http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1850-37482012000100012&lng=es&tlng=es.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.