Wat is het doel van een CT-scan?

Computertomografie (CT) is een snelle, eenvoudige en pijnloze diagnostische beeldvormingstest. Wie heeft er een nodig? Wat zijn de voordelen? Het artikel van vandaag vertelt je er meer over.
Wat is het doel van een CT-scan?

Laatste update: 10 juli, 2021

Vandaag gaan we het doel van een CT-scan bespreken. Een CT-scan is een radiologische beeldvormingstest die artsen bij de diagnose van veel ziekten gebruiken. Dit artikel bevat enkele interessante feiten over dit type analyse en wat het doel van een CT-scan is.

Wat is een CT-scan?

Computertomografie is een diagnostische beeldvormende test. Het is een röntgenapparaat dat veel stralen uit verschillende richtingen uitzendt, in plaats van slechts één bundel zoals bij een conventionele röntgenfoto.

Deze bundels vormen bovendien veel verschillende beelden en een computer verkrijgt en verwerkt ze. Vervolgens genereren ze een reconstructie door vlakken van het lichaamsdeel dat wordt bestudeerd of van het binnenkant van het hele lichaam, afhankelijk van het geval.

De computer kan de beelden zelfs zo configureren dat hij een 3D-beeld van de binnenkant van het lichaam kan reproduceren. De beelden die men met een CT-scan kan verkrijgen, zijn dus veel gedetailleerder dan die men met een conventioneel röntgenapparaat krijgt.

Wat laat een CT-scan zien?

Groot apparaat voor een ct-scan

De beelden van de verschillende inwendige weefsels die met deze beeldvormende test worden verkregen, zijn op de verschillende absorptie van straling door de weefsels gebaseerd. Zo verschijnen verschillende weefsels, zoals botten, pezen, zachte weefsels, zenuwweefsel van de hersenen, enz., in verschillende kleuren.

Botten lijken bijvoorbeeld witter, terwijl gebieden waar lucht is, zoals de longen, zwarter lijken. Gebieden met een gemiddelde dichtheid, zoals het hart of de lever zijn grijs.

Wat is het doel van een CT-scan?

Deze snelle test is voor het evalueren van de staat van veel interne onderdelen in noodgevallen bedoeld. Een deel hiervan kan zijn na verkeersongevallen, bij een vermoeden van een beroerte of ictus, enzovoort.

Het is ook een van de belangrijkste tests bij de diagnose en evaluatie van verschillende soorten tumoren. Enkele van de meestvoorkomende zijn long-, eierstok- of levertumoren.

Men kan bij de uitvoering van de test bovendien verschillende contrasten gebruiken (Spaanse link), wat zal helpen om meer gedetailleerde afbeeldingen van bepaalde delen te genereren.

Hoe wordt het gedaan?

Vrouw ligt in een scan-apparaat

De CT-scan is een snelle, eenvoudige en pijnloze test. Ter voorbereiding daarop zal de arts de patiënt die de test ondergaat naar onder andere mogelijke allergieën en eventuele prothesen vragen. De patiënt moet metalen voorwerpen, hoortoestellen en andere voorwerpen die de test kunnen verstoren, verwijderen.

Ze worden vervolgens in een specifieke positie geplaatst die het verkrijgen van de gewenste afbeelding zal vergemakkelijken. De patiënt ligt op een bank die ze in die positie in en uit het röntgenapparaat schuift. De test duurt meestal minder dan 30 minuten en kan met bepaalde moderne apparatuur en bij kinderen zelfs sneller zijn.

Is een CT-scan veilig?

Het meest risicovolle onderdeel van de CT-scan is blootstelling aan straling. De hoeveelheid straling waaraan de patiënten worden blootgesteld is echter veilig. Zoals met alles, is er altijd een kleine kans op het ontwikkelen van een soort tumor door de bestraling. Het voordeel van de test is altijd veel groter dan het risico op het ontwikkelen van kanker.

Dit geldt echter niet voor zwangere vrouwen (Spaanse link). Sterker nog, ze moeten het altijd met hun arts bespreken zodra ze een CT-scan voorstellen. Over het algemeen wordt deze test niet voor zwangere vrouwen aanbevolen en wordt deze alleen gedaan als de voordelen tegen de risico’s opwegen.

In het kort

Je weet nu dat een CT-scan een snelle, eenvoudige en pijnloze test is die bij de diagnose van meerdere ziekten of in geval van nood veel belangrijke informatie kan opleveren. Ten slotte wordt het gebruik ervan steeds meer verspreid en wordt de techniek voor het interpreteren van de resultaten in de loop van de tijd verfijnder.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.