Alles over zwelling van de hersenen

Zwelling van de hersenen is een term die in de geneeskunde wordt gebruikt om te verwijzen naar problemen met de druk van de hersenstructuren in de schedel.
Alles over zwelling van de hersenen

Laatste update: 09 augustus, 2020

Een zwelling van de hersenen kan leiden tot de verplaatsing van weefsels in de schedel. Dit betekent dat er dus sprake is van een abnormale situatie van het hersenweefsel samen met het bloed en de lymfevaten.

De ontwikkeling van zwelling van de hersenen kan ernstige gevolgen hebben voor de patiënt. Afhankelijk van de getroffen gebieden kan de patiënt verschillende symptomen of tekenen van deze verandering vertonen.

Meestvoorkomende symptomen bij een zwelling van de hersenen

Een brein

De symptomen van deze aandoening kunnen sterk variëren en zijn afhankelijk van het getroffen gebied van de hersenen. Een patiënt met een zwelling van de hersenen kan bijvoorbeeld symptomen vertonen zoals:

 • hypertensie
 • migraine of hoofdpijn die in intensiteit kan variëren
 • vermoeidheid, zwakte of algemene vermoeidheid
 • misselijkheid, bewustzijnsverlies en, in de meest ernstige gevallen coma.
 • een zwakke pols. Ook een onregelmatige hartslag kan optreden, met een hoog risico op een hartstilstand.
 • moeilijkheden om normaal te ademen. De ademhalingscyclus kan verzwakt zijn en volgt geen vast patroon. Als de gezondheidssituatie verslechtert, kan de patiënt een ademhalingsstilstand krijgen. Dit houdt in dat de ademhaling van de patiënt stopt.
 • veranderingen in de reactie van de pupil(len), bijvoorbeeld een verwijding van de pupil of het niet reageren op licht. Bovendien kunnen sommige patiënten het vermogen om één of beide ogen te bewegen verliezen.
 • verlies van functies die normaal worden opgewekt door het hersenstamgebied. Daardoor kunnen bepaalde reflexen verloren gaan zoals misselijkheid, de reactie van de pupillen op licht en zelfs het knipperen van de ogen.

Mogelijk ben je geïnteresseerd in:
De impact van lichaamsbeweging op de hersenen

Mogelijke oorzaken

Op dit moment hebben onderzoekers het proces van een zwelling van de hersenen nog niet geheel ontrafeld. Sommige onderzoeken geven echter aan dat deze verandering optreedt als gevolg van een toenemende druk op een deel van de hersenen.

Aan de andere kant heeft een team van artsen de mogelijke oorzaken of triggers van een zwelling van de hersenen onderzocht. De oorzaken waarvan zij aangeven dat deze het vaakst voorkomen zijn onder andere:

 • de groei van hersentumoren. Dit type verandering kan door de hersenen zelf worden veroorzaakt of kan ontstaan door de aanwezigheid van een tumor in een ander deel van het lichaam. In zo’n geval zouden de kankerverwekkende cellen vanuit de primaire tumor kunnen zijn verplaatst en kunnen dan beginnen een nieuwe tumor (metastase) te vormen.
 • bloeding in het gebied. Een bloeding veroorzaakt een ophoping van bloed in de hersenen als gevolg van een gescheurd bloedvat. Een voorbeeld hiervan is een CVA in de hersenen.
 • ontsteking van de hersenen die kan worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen. Bijvoorbeeld een ontsteking van de hersenen, meningitis of als neveneffect van radiotherapie.
 • vervormingen of aangeboren veranderingen in de botstructuur van de schedel.
 • aanwezigheid van abcessen veroorzaakt door een bacteriële infectie of schimmelinfectie. In dit geval kan er sprake zijn van ophoping van pus en andere elementen in het hersengebied.
 • vorming van oedeem. Een oedeem is een abnormale ophoping van vocht in een deel van het lichaam. In dit geval kan het door veel dingen worden veroorzaakt, zoals bijvoorbeeld een trauma van de schedel of een beroerte, naast andere oorzaken.
 • de vorming van hydrocephalus, ook wel bekend als een waterhoofd.

Misschien wil je dit artikel ook lezen:
Waarom wandelen gunstig is voor de hersenen

Diagnose van een zwelling van de hersenen

beelden van hersenscans

Allereerst moet het medische team van specialisten de symptomen controleren die de patiënt heeft ontwikkeld. Om dat te doen, kunnen ze verschillende fysieke tests uitvoeren, samen met een overzicht van de klinische geschiedenis van de patiënt.

Het kan vervolgens noodzakelijk zijn voor de arts om de oorzaak van de verhoogde intracraniële druk te identificeren. Over het algemeen kiest men voor onderzoeken om afbeeldingen van het hersengebied te verkrijgen. De meest gebruikte technieken daarvoor zijn:

 • röntgenfoto’s
 • magnetische resonantie beeldvorming (MRI)
 • computertaxiale tomografie (CT- of CAT-scan)

We hopen dat dit artikel al je vragen heeft beantwoord over een zwelling van de hersenen. Aarzel echter niet om naar je arts te gaan voor meer informatie over dit onderwerp.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.