Hersenaneurysma: wat is het en hoe voorkom je het

Wat weet jij van een hersenaneurysma? Het kan tot ernstige problemen leiden als het niet wordt behandeld, en het is in veel gevallen een aangeboren aandoeningen.
Hersenaneurysma: wat is het en hoe voorkom je het
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 29 oktober, 2018

Een hersenaneurysma. Je hebt misschien mensen erover horen praten of jijzelf of een familielid kan er één hebben ervaren. Het komt doordat kleine bloedvaten in de hersenen vol raken met bloed en er gevaarlijke druk op uitoefenen.

Dit is iets om goed in gedachten te houden, want een percentage ervan heeft te maken met je leefgewoonten. Wil je hier meer over weten? Blijf lezen.

1. Wat is een hersenaneurysma?

Hersenaneurysma

Van het woord zelf zou je kunnen schrikken. Maar dat hoeft niet. Meestal worden deze problemen goed opgelost met een tijdige interventie. Het belangrijkste dat je hierover moet weten, is hoe de symptomen te identificeren zijn en dat je moet proberen om een gezond leven te leiden.

Om er dieper op in te gaan: een hersenaneurysma ontstaat wanneer een ader in de hersenen zich vult met bloed en tegelijkertijd druk veroorzaakt, vooral op dat deel van het hoofd.

Het heeft normaal gesproken de neiging te gebeuren in het onderste gedeelte van de hersenen en dus moet je dat in gedachten houden. Als het niet op tijd wordt opgemerkt kan het leiden tot ernstige problemen.

Het risico is dat er mogelijk twee dingen gebeuren: deze druk veroorzaakt onherstelbare schade of dit bloedvat begint te bloeden.

2. Maar wat veroorzaakt een hersenaneurysma?

Scans van de hersenen

Is er een duidelijke oorzaak die kan worden bepaald om ze zo te kunnen voorkomen? Het antwoord is “ja en nee”.

In veel gevallen kan het gaan om een aangeboren pathologie of met andere woorden: je kunt geboren worden met deze kleine bloedvaten al opgezwollen in je hersenen.

Een andere mogelijkheid is dat het hersenaneurysma wordt veroorzaakt door andere ziekten, zoals een nierprobleem, problemen met de bloedsomloop of problemen in je aders en slagaders.

Infecties, hoge bloeddruk, hoofdletsel, bepaalde vormen van kanker… Dat alles kan ook leiden tot deze kleine en gevaarlijke accumulaties van bloed in de hersenen, waardoor de bloedcirculatie wordt onderbroken.

3. Wie loopt het meeste risico op een hersenaneurysma?

Lachend stel

Dat is de volwassen populatie, gewoonlijk tussen 30 en 60 jaar oud. We moeten erop wijzen dat volgens de statistieken vrouwen een groter risico lopen op het lijden aan een hersenaneurysma.

De bloedvaten worden gerekend tot een ernstig risico wanneer zij in de hersenen 15 mm in grootte zijn, waardoor er een potentieel risico is dat zij zullen beginnen te bloeden en daardoor een grotere druk op de hersenen veroorzaken.

Dit zou het moment zijn wanneer de ware risico’s ontstaan. Als ze barsten en bloeden in de hersenen, ontstaat er een cerebrovasculair accident (CVA), dat ook zal leiden tot nieuwe aneurysma’s.

4. Wat zijn de symptomen?

Hoofdpijn kan een symptoom zijn van een hersenaneurysma

Helaas vertonen veel hersenaneurysma geen symptomen tot de bloedvaten groot zijn of barsten. Als ze klein zijn, of met andere woorden minder dan 10 mm in afmeting zijn, zul je ook niet merken dat er iets gebeurt. Maar als ze groter zijn dan dat en ook nog groeien, zal je de effecten ervan wel gaan merken.

Wat zijn de gevolgen? Hoe kun je weten of je een hersenaneurysma hebt dat zo ongeveer zou kunnen gaan barsten? Je zult merken dat je pijn voelt achter en boven je ogen in het bijzonder, zwakte of verlamming aan één kant van je gezicht en ook je pupillen zijn wat verwijd.

Het is ook de moeite waard om de symptomen die gepaard gaan met een hersenaneurysma dat al is begonnen met bloeden te kennen:

  • plotselinge en hevige hoofdpijn,
  • wakker worden met dubbel zicht
  • misselijkheid
  • pijn in de nek
  • flauwvallen

Andere tekenen zijn:

  • hangende oogleden
  • gevoeliger zijn voor licht
  • niet in staat zijn om je normaal te concentreren
  • stuiptrekkingen
  • het hebben van de ergste hoofdpijn ooit

Als de symptomen zeer duidelijk zijn, moet je direct contact opnemen met een arts om dit na te laten kijken.

5. Hoe wordt een hersenaneurysma gediagnosticeerd?

Scan van de hersenen

Om te controleren of je een hersenaneurysma hebt moet je altijd een CAT-scan of een MRI-scan laten doen. Soms komt een hersenaneurysma per ongeluk aan het licht wanneer patiënten worden gecontroleerd op andere ziekten.

Bekijk ook dit artikel:
Wat is een hersenvliesontsteking?

6. Hoe wordt een hersenaneurysma behandeld?

Ten eerste moeten we vermelden dat elke patiënt uniek is en afhankelijk van persoonlijke factoren en de grootte van het aneurysma zullen de artsen een manier kiezen. Zij zullen waarschijnlijk gebruik maken van beide technieken.

De eerste manier is het microvasculaire knippen, waarbij wordt geprobeerd de bloedtoevoer naar het aneurysma te doorbreken.

De arts krijgt toegang tot het bloedvat dat bloed toevoert naar het aneurysma en zet vervolgens een kleine, metalen clip op de hals van het aneurysma, die vergelijkbaar is met een gesp, zodat het aneurysma niet meer terug zal komen.

De andere techniek gebeurt niet in de hersenen, maar bestaat uit endovasculaire embolisatie. Wat de dokter doet, is het zetten van een katheter via de slagader in de lies, waardoor een platina spiraaldraad naar het aneurysma wordt geleid. Het zal daar het bloed blokkeren en het probleem wordt zo opgelost.

Vandaag de dag zijn de technieken zeer geavanceerd en je hoeft niet bang zijn. Hersenaneurysma’s hebben de neiging om goed te worden opgelost. We moeten ons gewoon bewust zijn van de symptomen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.