Ervaren mannen en vrouwen een hartinfarct anders?

Een hartaanval komt voor wanneer de bloedtoevoer naar de kransslagader niet voldoende is. Die slagader is op zijn beurt verantwoordelijk voor de zuurstoftoevoer naar je hartspier.
Ervaren mannen en vrouwen een hartinfarct anders?

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een hartaanval (hartinfarct) kan op ieder moment plaatsvinden. Veel mensen beseffen dat echter misschien niet. Maar hartaanvallen zijn wel de belangrijkste oorzaak van plotselinge dood en kunnen zich dus te allen tijde voordoen. Bovendien is er een verschil tussen hoe mannen en vrouwen een hartinfarct ervaren.

Wat is een hartaanval?

Een hartaanval, ook wel hartinfarct genoemd, is een medisch probleem dat optreedt in de hartspier. Simpel gezegd werkt bij een hartaanval het hart niet goed meer. Dat brengt natuurlijk heel wat risico’s met zich mee, waaronder ook de kans op overlijden.

Deze aandoening doet zich voor wanneer de regio rond je hart niet genoeg zuurstofrijk bloed ontvangt als gevolg van een soort verstopping in de je slagaders.

Wanneer de zuurstoftoevoer naar het spierweefsel van het hart verder afneemt, kan de hartspier beginnen af te sterven.

Wat veroorzaakt een hartaanval?

Vrouw hartaanval

Zoals we hierboven al zeiden is de belangrijkste oorzaak van een hartaanval een soort verstopping van de slagader(s) in de buurt van het hart. Wees je er dus zeker van bewust dat een belangrijk orgaan als je hart volledig afhankelijk is van de zuurstofcirculatie. Zonder de nodige toevoer komt het hart al snel in de problemen. Dat wil zeggen dat ook een hartaanval zich dan kan voordoen.

Er bestaan meerdere oorzaken voor dichtgeslibde slagaders, maar deze oorzaken komen het vaakst voor:

 • Overbelasting van de hartspier.
 • Bloedstolsels in de slagaders.
 • Coronaire trombose.
 • Atherosclerose.
 • Hoog cholesterolgehalte.
 • Diabetes.
 • Hoge bloeddruk.

Hoe weet je of je een hartaanval hebt?

Wanneer er zich een hartaanval voordoet gaat dat meestal gepaard met de volgende symptomen:

 • Zweten.
 • Moeite met ademen.
 • Pijn op de borst.
 • Pijnlijk gevoel in de armen en schouders (meestal aan de linkerkant).

Hoe ervaren mannen en vrouwen een hartinfarct?

Hoe ervaren vrouwen een hartinfarct?

Een hartaanval kan iedereen op de hele wereld treffen, maar je kunt de aanvallen onderscheiden per geslacht. Het klinkt misschien gek, maar een ‘vrouwelijke hartaanval’ is een bekend concept. Dat kan trouwens optreden bij vrouwen van elke leeftijd.

Maar hoe verschilt die dan van een hartaanval bij een man?

Wel, het is in de eerste plaats belangrijk om aandacht te besteden aan de verschillen in symptomen. De manier waarop mannen en vrouwen een hartinfarct ervaren verschilt immers. Je vindt de symptomen hieronder.

Hoe ervaren mannen en vrouwen een hartinfarct: vermoeidheid zonder duidelijke oorzaak

Moeheid of vermoeidheid zonder duidelijke oorzaak kun je verklaren aan de hand van heel wat gezondheidsproblemen en ziekten. De meest voorkomende onderliggende oorzaken zijn stress en paniek. Het symptoom kan echter ook in verband worden gebracht met een slechte bloedsomloop of een slecht functionerende hartspier.

Tijdens een hartaanval vermindert de bloedtoevoer naar je hart. Dat kan  verschillende symptomen veroorzaken: 

Paniek

Paniek

Dit symptoom mag nooit zomaar genegeerd worden, zeker niet als het gepaard gaat met iets dat aanvoelt als een stekende pijn op de borst.
Denk goed na of de paniek of stress op een hartaanval kan wijzen.

Pijn in de hals en armen

Pijn in deze lichaamsdelen kan optreden als gevolg van opgehoopte stress, vermoeidheid of een slechte lichaamshouding. Vrouwen die last hebben van hart- en vaatziektes ervaren dit symptoom echter ook.

Daarom is het dus een slecht idee om pijn in de armen of schouders te negeren. Het zou een voorbode kunnen zijn van een hartaanval. Mannen, aan de andere kant, ervaren dit symptoom meestal vlak voordat de hartaanval toeslaat. Mannen lopen over het algemeen trouwens een groter risico op hartaanvallen.

Ademhalingsproblemen

Zweten

Ieder ongewoon symptoom waarbij je last hebt van de luchtwegen kan wijzen op een hartprobleem, en dan vooral bij vrouwen. Ademhalingsproblemen zijn overigens een enorm frequent symptoom tijdens een vrouwelijke hartaanval.

Als je een hardnekkige hoest hebt, buiten adem bent, of jeuk in je keel voelt, en je bent niet besmet met een virus of een verkoudheid, dan zou het om een hartaanval kunnen gaan. Deze symptomen zijn vooral alarmerend voor vrouwen, omdat ze bij hen vaker voorkomen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Reed, G. W., Rossi, J. E., & Cannon, C. P. (2017). Acute myocardial infarction. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(16)30677-8
 • Dutta, P., Courties, G., Wei, Y., Leuschner, F., Gorbatov, R., Robbins, C. S., … Nahrendorf, M. (2012). Myocardial infarction accelerates atherosclerosis. Nature. https://doi.org/10.1038/nature11260
 • Low, L. S., & Kavinsky, C. J. (2015). Myocardial infarction. In Common Surgical Diseases: An Algorithmic Approach to Problem Solving, Third Edition. https://doi.org/10.1007/978-1-4939-1565-1_19
 • Mehta, L. S., Beckie, T. M., DeVon, H. A., Grines, C. L., Krumholz, H. M., Johnson, M. N., … Wenger, N. K. (2016). Acute Myocardial Infarction in Women : A Scientific Statement from the American Heart Association. Circulation. https://doi.org/10.1161/CIR.0000000000000351

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.