Wat is een intra-orale scanner en wat zijn de voordelen?

We zullen je alles vertellen over intra-orale scanners en waarvoor ze worden gebruikt.
Wat is een intra-orale scanner en wat zijn de voordelen?

Laatste update: 28 april, 2023

Technologische vooruitgang heeft tandartspraktijken bereikt om de patiëntenzorg te optimaliseren en comfortabelere ervaringen te bieden. De intra-orale scanner is een instrument dat deel uitmaakt van de state-of-the-art apparatuur in moderne klinieken, en in dit artikel gaan we je vertellen waar het allemaal om draait.

Tot een paar jaar geleden was het nodig om tandafdrukken te nemen als het ging om het afbeelden en bestuderen van de interne morfologie van de mond om prothesen of hulpmiddelen te maken. Hiervoor werden bakjes gevuld met alginaat of siliconen gebruikt en in de mond van de patiënt genomen.

Deze techniek vergde meer tijd van de tandarts en veroorzaakte ongemak voor de patiënt. Denk dan aan misselijkheid of een slechte smaak in de mond. De verkregen resultaten konden fouten veroorzaken door de instabiliteit van het materiaal.

Tegenwoordig is het dankzij de intra-orale scanner mogelijk de diagnose te versnellen en preciezere behandelingen te plannen. Dit hulpmiddel vermijdt traditionele afdrukken, met pasta’s en bakjes in de mond, en verkrijgt 3D-modellen en beelden.

Digitalisering in de tandheelkunde heeft veel voordelen, zowel voor de patiënt als voor de professional. In dit artikel gaan we je alles vertellen wat je moet weten over de intra-orale scanner en de voordelen ervan.

Wat is een intra-orale scanner ?

Een 3D intra-orale scanner is een apparaat dat in tandartspraktijken wordt gebruikt om digitale afdrukken in drie dimensies te nemen van de mond van mensen. Het is een geautomatiseerd systeem waarmee de mondtopografie gedetailleerd kan worden vastgelegd.

De apparatuur bestaat grofweg uit een pen met een ingebouwde camera. Deze is verbonden met een monitor die de mond van de patiënt nabootst. De pen wordt in de mondholte gebracht om de topografie van de binnenkant vast te leggen. Vervolgens wordt deze informatie via speciale software door te geven aan het scherm.

De intra-orale scanner is in staat om de grootte en gedetailleerde vorm van elk gebitselement, de interdentale scheiding, het uiterlijk van het oppervlak van het gehemelte, het tandvlees, de implantaten, de prothesen en de andere elementen waaruit de binnenkant van de mondholte bestaat, vast te leggen.

Deze informatie wordt verwerkt door computerprogramma’s die de 3D-reconstructie van de mond van de patiënt uitvoeren.

Omdat dit uiterst precieze beelden zijn, worden menselijke fouten die zich kunnen voordoen bij het nemen van traditionele afdrukken bijna volledig geëlimineerd. Behandelplanning is mogelijk op basis van deze gedetailleerde kaarten van de mond.

Bovendien stelt de technologie de tandarts in staat de informatie binnen enkele seconden te delen met het prothetisch laboratorium. Dit versnelt de wachttijden voor prothetische of orthodontische revalidatiebehandelingen, omdat er geen model fysiek hoeft te worden opgestuurd.

Vind je dit artikel interessant? Ontdek hier meer:
Mondpiercings kunnen gevolgen hebben voor de mondgezondheid

Traditionele afdrukken vervangen

Een mondafdruk
De traditionele manier om mondafdrukken te verkrijgen bestaat uit het gebruik van materialen zoals alginaat.

 

 

Zoals hierboven vermeld, vereist de conventionele techniek voor het nemen van afdrukken van de mond het gebruik van een plastic of metalen bakje dat gevuld is met een zacht materiaal, zoals alginaat of siliconen. Dit wordt in de mond gebracht en men laat de inhoud uitharden om een negatief model van de mondholte te verkrijgen.

Als de schaal uit de mond van de patiënt is verwijderd, wordt de afdruk gevuld met een ander materiaal, zoals gips, om een duplicaat van de mond van de patiënt te verkrijgen. Tandtechnische laboratoria gebruiken deze rigide modellen om prothesen of orthodontische hulpmiddelen te ontwerpen en te vervaardigen.

Deze techniek kan ongemakkelijk zijn voor de patiënt en vereist verschillende tijdrovende stappen. Bovendien zijn de verkregen modellen niet zo nauwkeurig en kunnen ze leiden tot enkele fouten in het ontwerp van de daarop gemaakte protheses of hulpmiddelen.

Daarom wint het gebruik van intra-orale scanners momenteel steeds meer aan populariteit. Deze technologische apparaten zijn comfortabeler, gemakkelijker te gebruiken, sneller, en geven veel nauwkeurigere en betrouwbaardere resultaten.

Hoe wordt een intra-orale scanner gebruikt?

Een intra-orale scanner heeft een potloodvormige kop met een ingebouwde camera die verantwoordelijk is voor het maken van beelden van de binnenkant van de mond. Tegelijkertijd is dit instrument verbonden met een monitor die alle informatie ontvangt en verwerkt tot 3D-beelden.

Om de intra-orale scanner te gebruiken, plaatst de tandarts de camera in de mondholte van de patiënt en beweegt deze langzaam over de tanden en het tandvlees. Op die manier wordt de nodige informatie geregistreerd. Zo kan de computer de kenmerken van de binnenkant van de mond gedetailleerd, gelijktijdig en in drie dimensies kan reproduceren.

Als de tandarts klaar is met de scanner over alle gezichten van het gebit van de patiënt te bewegen, recreëert de software met zijn kunstmatige intelligentie de hele mond. De nieuwe informatie levert nauwkeurige gegevens op over de toestand van de mond. Daardoor kan een nauwkeurige diagnose worden gesteld en de behandeling met meer zekerheid kan worden gepland.

Bovendien worden op het moment van de intra-orale scan de gegevens die overeenkomen met de geschiedenis van de patiënt in het systeem ingevoerd. Zo wordt alle informatie over de huidige situatie van de mond opgeslagen voor toekomstige consulten of om te vergelijken met eerdere dossiers en de ontwikkeling van de behandelingen te evalueren.

Wanneer wordt een 3D intra-orale scanner gebruikt?

Een beugel
Orthodontie heeft aan precisie gewonnen met de integratie van de intra-orale scanner in de behandelplanning.

Er zijn verschillende therapieën waarbij de binnenkant van de mondholte moet worden vastgelegd. Dit zijn de meestvoorkomende:

  • Geleide operaties.
  • Uitwerken van beugels en spalken.
  • Het maken van op maat gemaakte prothesen en kronen.
  • Bij cosmetische tandheelkunde voor het ontwerpen van de glimlach.
  • Aangepaste orthodontische hulpmiddelen.
  • In de onzichtbare orthodontie, om aligners te maken.
  • Om klinische gevallen te bestuderen, diagnoses te stellen en orthodontische, prothetische en implantaatbehandelingen te plannen.

De voordelen van het gebruik van een intra-orale scanner in tandartspraktijken

We hebben al verschillende voordelen van de intra-orale scanner in tandartspraktijken genoemd. Het eerste en meest voor de hand liggende is de vervanging van traditionele afdrukmethodes. Zonder de noodzaak om trays, alginaat en gips te gebruiken.

Het vastleggen van de binnenkant van de mond kan dus schoon, snel en comfortabel gebeuren. Misselijkheid, een slechte smaak en vertragingen met de mond open tot het afdrukmateriaal hard wordt, worden ook vermeden.

Snelheid is een ander voordeel van het gebruik van de intra-orale scanner. Dit geldt echter niet alleen voor het opnemen van de binnenkant van de mond en het verkrijgen van een onmiddellijk beeld. Het is ook mogelijk om de informatie onmiddellijk naar het tandtechnisch laboratorium te sturen. Levertijden van prothesen en hulpmiddelen worden geminimaliseerd.

Een ander voordeel van deze technologie is dat het de professionals en patiënten in staat stelt de evolutie en veranderingen die optreden tijdens de benaderingen te visualiseren. Mensen kunnen ook hun gaatjes, tandsteen, afgebroken tanden of verkeerde standen in hun mond bekijken.

Visualiseren

Het visualiseren van de vorm van de mond en de problemen helpt de patiënt om de aandoeningen waaraan hij lijdt en de behandelingen die worden uitgevoerd beter te begrijpen. Op deze manier is er een grotere betrokkenheid en samenwerking met de therapieën en met de zorg voor hun mondgezondheid.

De nauwkeurigheid en getrouwheid van de beelden die met intra-orale scanning worden verkregen zijn een ander punt ten gunste van deze technologie. Deze methode vermindert de fouten die soms optreden bij conventionele afdrukken.

Als het resultaat om een of andere reden vervormd is, kan het gebied in enkele seconden opnieuw gescand en onmiddellijk gecorrigeerd worden. Door zulke nauwkeurige beelden te verkrijgen zijn behandelingen succesvoller.

De beelden worden opgeslagen als bestanden die op elk moment kunnen worden geraadpleegd. Door dit soort waardevolle informatie te hebben in een formaat dat geen fysieke ruimte inneemt, wordt veel opslagruimte in tandartsklinieken bespaard.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Tandheelkundige retainers: soorten en voordelen

De verwachte resultaten

Gebitscontrole

Kortom, het gebruik van een intra-orale scanner maakt het mogelijk om eenvoudig, comfortabel en snel waardevolle en nauwkeurige informatie van binnenuit de mond te verkrijgen. Het gebruik van deze technologie bevordert de diagnose, maakt een betere planning van de behandeling mogelijk, en verbetert de resultaten.

Als je tandartspraktijk over dit soort geavanceerde apparatuur beschikt, moet je weten dat je er baat bij hebt. Als ze metingen van je mond moeten doen, zullen ze dat op een comfortabele en snelle manier voor je doen.

De resultaten van de behandeling hangen voor een groot deel af van het voorafgaande nauwgezette onderzoek. Als je nauwkeurige beelden van je mondholte hebt, kunnen de professionals hun werk beter doen. Het helpt je ook om die mooie en gezonde glimlach te krijgen waarnaar je op zoek bent.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.