Wat is cabin fever en waarom krijg je er last van?

Voor een aantal mensen zal het moeilijk zijn om weer normaal te worden, aan het werk te gaan en naar buiten te gaan na de isolatie. Hier vertellen we je alles over cabin fever.
Wat is cabin fever en waarom krijg je er last van?

Laatste update: 31 januari, 2021

Cabin fever is een van de directe gevolgen van isolatie in een groot deel van de wereld door het coronavirus. Hoewel veel regeringen mensen toestaan weer de straat op te gaan of te werken, voelt een aantal mensen zich nog steeds erg angstig.

Deze zorg over weer naar buiten gaan is wat bekend staat als cabin fever. Met andere woorden, de angst om van omgeving te veranderen.

Het virus verspreidt zich bovendien nog steeds. Veel volwassenen zijn daarom bang om het te krijgen en symptomen te ontwikkelen. Hoewel veel mensen niet graag in hun huis blijven, zijn ze liever thuis dan dat ze aan veel mensen worden blootgesteld.

Cabin fever is geen psychische aandoening

Volgens deskundigen (Engelse link) kunnen deze mensen last hebben van zenuwinzinkingen, korte depressieve episodes en negatieve en irrationele gedachten die hen kwellen.

In feite komt dit syndroom voor bij mensen die lange tijd in de gevangenis hebben gezeten, in ziekenhuizen hebben gelegen of zelfs zijn ontvoerd. In alle gevallen ervaren ze angst en onrust bij het wisselen van plaats.

Ten slotte moeten we vermelden dat we het niet over een psychische stoornis hebben. Het simpele feit dat je zoveel tijd binnen doorbrengt, maakt het zenuwstelsel gewend aan de veiligheid van thuis of een plek waar iemand opgesloten zit.

Waarom treedt cabin fever op?

Vrouw met cabin fever

De eerste gevallen van cabin fever werden aan het begin van de 20e eeuw geregistreerd. In de Verenigde Staten ontdekten onderzoekers zelfs dat mensen die maanden in isolatie in hutten in onbewoonde gebieden of vuurtorens doorbrachten, deze kenmerkende symptomen en eigenschappen hadden.

Vanwege dit feit kreeg deze reeks tekenen en symptomen deze specifieke naam. De reden waarom dit gebeurt, is dat de hersenen aan een specifieke omgeving wennen, die de enige is waarmee het individu kan communiceren.

Die omgeving wordt dan het fundamentele en integrale deel van die persoon, los van de buitenwereld. We weten allemaal dat het onbekende eng of verontrustend kan zijn.

Misschien ook interessant om te lezen:
Tips voor het overwinnen van vliegangst

Kenmerkende symptomen

Slapende vrouw

Hoewel er van persoon tot persoon kleine verschillen kunnen zijn, zijn de meestvoorkomende lethargie en angstgevoelens. Er zijn daarnaast onder andere de volgende symptomen:

  • Vermoeider dan normaal.
  • Overmatig slapen (hypersomnie).
  • Gevoelloosheid van de bovenste en onderste ledematen.
  • Gebrek aan concentratie.
  • Problemen met het geheugen.
  • Negatieve gedachten.
  • Moeite met het ervaren van aangename emoties.
  • Gebrek aan motivatie.
  • Angst om naar buiten te gaan.
  • Algemene angst.
  • Overmatig eten.
  • Het verlangen naar bepaald voedsel als een strategie om angstgevoelens te beheersen.

Wat in deze situatie te doen

Wetenschappers van menselijk gedrag, dat wil zeggen psychologen, weten wat ze moeten doen om deze situatie op te lossen: stel jezelf geleidelijk bloot aan je angst. Dit is in feite de beste optie om dit probleem na verloop van tijd op te lossen.

Functioneel gezien lijkt dit syndroom sterk op andere veelvoorkomende aandoeningen die psychologen en psychiaters bestuderen. Er is ook een hoog succespercentage bij de behandeling. Echter, voor degenen onder jullie die er sterk voor voelen om er zelf doorheen te komen, zullen we hieronder enkele handige tips delen.

  • Stel jezelf geleidelijk aan het ‘nieuwe normaal’ bloot: de gevoelens die je ervaart zijn normaal en ze betekenen niet dat je een psychische stoornis hebt. Om deze reden hoef je het verlaten van je huis niet als een alles of niets te beschouwen. Je moet het beetje bij beetje benaderen. Ga een paar meter naar buiten, maak korte wandelingen en vergroot de afstanden geleidelijk.
  • Plan een routine: hier is het goed om een routine van activiteiten en slapen vast te stellen. Het is niet goed om meer te slapen dan nodig is. Je moet ook niet veel tijd aan zitten of liggen besteden. Een goed dieet, samen met lichamelijke activiteit, kan aan het algemeen welzijn bijdragen.

Uiteindelijk, naarmate de situatie steeds normaler wordt en iedereen weer regelmatig contact heeft, zal deze toestand zeker verdwijnen. Dus degenen die eraan lijden, hoeven niet geobsedeerd te zijn, dit is niet permanent. Als de angst echter behoorlijk ernstig is, dan kan het nuttig zijn om contact met een online-psycholoog op te nemen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.