Tips voor het overwinnen van vliegangst

We kunnen proberen om onze angst om te vliegen te overwinnen door te leren hoe vliegtuigen werken. Want op die manier zullen we inzien dat de meeste geluiden en bewegingen die een vliegtuig maakt volkomen normaal zijn.
Tips voor het overwinnen van vliegangst

Laatste update: 04 augustus, 2018

Aerofobie is de angst om te vliegen. Deze fobie kan een aantal verschillende vormen aannemen. Maar in de meeste gevallen betekent het dat je niet in staat bent om per vliegtuig te reizen. We geven je enkele tips voor het overwinnen van vliegangst.

In dit artikel vertellen we je meer over wat vliegangst precies is. We tonen je ook hoe je het kan behandelen.

De symptomen en oorzaken van vliegangst

De angst om met het vliegtuig te reizen komt vaker voor dan je wellicht denkt. Eén op de drie passagiers heeft vliegangst.

Dat is de reden dat vele luchtvaartmaatschappijen cursussen ontwikkeld hebben (bij vele maatschappijen zijn die gratis). De bedoeling is dat mensen hun angst confronteren en hun fobieën overwinnen. Tenslotte kan jij een fobie om te vliegen (in een vliegtuig) hebben of een combinatie van andere fobieën zoals claustrofobie (de angst voor afgesloten ruimten) of acrofobie (hoogtevrees). Deze cursussen helpen je bij het overwinnen van vliegangst.

Vliegangst krijgt meer aandacht dan enige andere vorm van angst. Dat heeft te maken met zijn gevolgen.

Want vele mensen met vliegangst gaan niet op vakantie naar plaatsen waarbij ze ver moeten reizen (dit gaat dan over plaatsen die ze niet over land of zee kunnen bereiken). Ze kunnen dus hun familieleden die in een ander land of continent wonen niet bezoeken. Deze mensen kunnen ook geen zakenreizen ondernemen. Dit betekent soms dat ze in hun professionele carrière geen vooruitgang maken.

Het transport via de lucht is de veiligste manier van reizen. Het probleem dat mensen met een ernstige vliegangst hebben is dat ze niet zeker zijn over wat er tijdens het opstijgen, de vlucht en de landing kan gebeuren.

Het feit dat ze niet met hun ‘beide voeten niet op de grond’ staan verhoogt de angst.

Mensen met vliegangst krijgen te maken met verschillende soorten ongerustheid:

  • “Het vliegtuig zal neerstorten.”
  • “Ik zal een paniekaanval hebben.”
  • “Ik ga niet uit het vliegtuig geraken.”
  • “Er zal sprake zijn van turbulentie en vreemde geluiden.”
  • “Ik ga een claustrofobisch gevoel ervaren.”
  • “Ze zullen me niet kunnen helpen als ik een hartaanval heb.”
  • “Ik zal over water of tijdens de nacht vliegen.”
  • “Ik zal geen enkele controle over de situatie hebben.”

Ook een trauma uit het verleden kan vliegangst veroorzaken 

Een vroeger trauma als oorzaak van vliegangst

Je kan deze fobie bijvoorbeeld ontwikkelen als je iemand of een familielid kent die bij een ongeluk overleden is. Of misschien was er veel turbulentie of moest het vliegtuig een noodlanding maken toen jij de eerste keer met het vliegtuig op reis ging. Misschien heb je enkele films over vliegtuigrampen gezien.

Ook de media kunnen vliegangst uitlokken. Nieuwsberichten tonen vaak vliegtuigongelukken. Ze vermelden ook op een schokkende manier het aantal slachtoffers. Bovendien tonen ze niet dat het een geïsoleerd incident is.

Het is belangrijk dat we inzien dat meer mensen sterven als gevolg van ongelukken met auto’s dan met vliegtuigen.

Tips om voor het overwinnen van vliegangst

Vliegangst kan ervoor zorgen dat mensen niet naar verafgelegen plaatsen kunnen reizen. Die mensen moeten een therapie zoeken die hen zal helpen met het overwinnen van vliegangst.

Dit zijn enkele methoden die een geweldige hulp kunnen zijn bij het overwinnen van vliegangst.

1. Kennis vergaren over vliegtuigen

Ontdek alles over vliegtuigen

Je hoeft geen piloot of steward te worden om te begrijpen hoe een vliegtuig werkt.

Leer hoe het opstijgen en het landen werkt. Ontdek wat tijdens de vlucht gebeurt. Leer ook welke veiligheidsmaatregelen je vooraf kan nemen. Waarmee moet je rekening houden tijdens de vlucht? Hoeveel controlepunten moet een vliegtuig passeren vóór het opstijgt, enzovoort?

Het kan ook nuttig zijn om na te gaan hoe de vleugels en alle andere delen van het vliegtuig functioneren.

Vliegtuigen worden bovendien voortdurend gecontroleerd en onderhouden. Want vóór de piloot opstijgt, moet alles in een perfecte conditie zijn.

Bovendien moet een vliegtuig voor elk uur dat het in de lucht is, een onderhoud van 11 uur doormaken. Men doet dit om te verzekeren dat alles op de juiste manier werkt.

2. De veiligheid van de luchtvaart vergelijken met autorijden

Het is waar dat bij een vliegtuigongeluk de meeste passagiers sterven. Maar je loopt minder kans op een vliegtuigongeluk dan op een auto-ongeluk.

Zoek statistieken op zodat je je zenuwen kan kalmeren. We zien misschien wel op het nieuws verschillende gevallen waarbij een vliegtuig neergestort is. Maar de media schilderen ze absoluut af alsof het veel voorkomende gevallen zijn in plaats van iets uitzonderlijk.

3. Jezelf voorbereidingen op de normale bewegingen van een vliegtuig 

Overwinnen van vliegangst

In vele gevallen wordt vliegangst veroorzaakt door de dingen die we niet kennen.

Wat gebeurt er bij turbulentie? Wat gebeurt er bij het opstijgen? Waarom vragen ze ons de veiligheidsgordel vast te maken?

Wanneer ons gevoel van veiligheid verandert, dan denken we automatisch dat er iets slecht zal gebeuren. Maar dat hoeft niet noodzakelijk zo te zijn.

Je kan je voorbereiden op de volgende dingen:

  • Draag oordopjes (tegen de verandering van de cabinedruk)
  • Je kan een leeg gevoel in je maag ervaren (omdat het vliegtuig net vóór het opstijgen heel snel gaat)
  • Je voelt dat de vleugels van het vliegtuig bewegen (om van richting te veranderen of om te compenseren bij zijwind)

4. Je geen zorgen maken over turbulentie

Misschien denk je dat turbulentie het ergste deel van de vlucht is. Maar eigenlijk is dit heel gewoon.

  • Als je meer dan 6 uren reist, dan zal het vliegtuig op een bepaald moment een beetje meer bewegen.
  • Dit gebeurt wanneer het vliegtuig door een lage drukgebied vliegt en daarna een hoge drukgebied passeert. Je kan het vergelijken met op een hobbelige weg rijden of op een weg vol gaten.
  • Om veiligheidsredenen vraagt men soms de passagiers om de veiligheidsgordels vast te maken.

5. Je angstgevoelens onder controle houden

Angstgevoelens beheersen tijdens het vliegen

Je moet beseffen dat de vlucht niet van jou afhangt. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over iets dat buiten jouw controle ligt.

Je kan ontspanningsoefeningen of ademhalingsoefeningen doen op de momenten die voorafgaan aan het opstijgen of tijdens de vlucht.

Denk aan de plek waar je naartoe gaat. Stel je de plaatsen en de mensen voor die je zal zien wanneer je daar bent. Kijk naar films, lees een boek, luister naar muziek, speel sudoku of praat met de persoon die naast je zit.

Op die manier zal je niet zoveel aandacht schenken aan wat rond jou gebeurt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Fallis, G. (2013). Fobias. Journal of Chemical Information and Modeling. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004.
  • ROCA, E. (1997). Tratamiento De Fobias Especificas. Cop.
  • Dongil, E., Wood, C., & Valencia, U. (2009). El tratamiento de la fobia a volar. Boletín de La SEAS. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.1016/j.bios.2015.01.057.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.