Wat gebeurt er met je lichaam wanneer je cola drinkt?

Het feit dat cola gebruikt kan worden voor het schoonmaken van automotoren of het ontstoppen van de gootsteen geeft ons een aardig goed idee wat voor soort ingrediënten erin zitten.
Wat gebeurt er met je lichaam wanneer je cola drinkt?

Laatste update: 26 februari, 2019

Dankzij verscheidene onderzoeken die in de laatste jaren uitgevoerd zijn, is datgene bevestigd waar veel mensen al bang voor waren: cola heeft schadelijke effecten op onze gezondheid vanaf het moment dat we een slokje nemen.

Al vele jaren zijn verscheidene gezondheidscampagnes gericht op het elimineren van cola uit het dieet. Statistieken laten echter zien dat de hoeveelheid personen die dit product consumeren nog steeds alarmerend is, aangezien geschat wordt dat er elke 24 uur 1,6 miljard colaproducten wereldwijd worden geconsumeerd.

Wat zijn de schadelijke effecten van cola?

Cola zit vol met componenten die schadelijk zijn voor onze gezondheid, zowel op de korte als lange termijn. Het is genoeg om te weten dat een enkel blikje of flesje tien theelepels suiker bevat en ook andere chemicaliën die verschillende belangrijke organen in ons lichaam beïnvloeden.

Wat gebeurt er wanneer je cola consumeert?

  • Na 10 minuten: tien theelepels suiker in één keer consumeren heeft een verwoestend effect op ons lichaam. De reden dat we het niet uitspugen, is dat ons lichaam fosforzuur produceert.
  • Na 20 minuten: glucose zorgt ervoor dat onze insulinewaarden verhogen, waardoor de lever alle suiker omzet in vet. Onthoud dat een enkel blikje of flesje zo’n tien theelepels suiker bevat.
  • Na 40 minuten: ons lichaam zal de cafeïne volledig geabsorbeerd hebben. Als gevolg daarvan verwijden onze pupillen, stijgt onze bloeddruk en onze lever laat meer suiker vrij in de bloedstroom. Dit blokkeert de adenosineroreceptoren (overheersense moleculen tijdens het slaapproces. Hierdoor voelen we ons niet moe.
  • Na 45 minuten: ons lichaam begint met het produceren van meer dopamine, een substantie die de genotscentra in onze hersenen stimuleert. Dit effect is vergelijkbaar met dat van heroïne.
  • Na 60 minuten: na een uur is de kans groot dat we de behoefte hebben om te plassen. Wat we ons niet realiseren, is dat we door te urineren ook calcium, magnesium en zink elimineren, dat bedoeld was voor de botten, en andere substanties die niet geabsorbeerd konden worden door ons lichaam. Na een tijdje krijgen we een suikerdip en de kans is groot dat we onze activiteiten langzaam uitvoeren en ons moe voelen.

Welke schadelijke substanties bevat cola?

Geraffineerde suiker

Zoals we hierboven al vermeld hebben, bevat cola naast een hoge suiker hoeveelheid ook andere substanties die schadelijk zijn voor onze gezondheid. In de onderstaande lijst staan de belangrijkste componenten en de effecten die ze hebben op onze gezondheid.

  • Koolzuurhoudend water: dit ingrediënt veroorzaakt een maagsecretie, waardoor het zuurgehalte van onze maagzuren verhoogd wordt en ook winderigheid wordt veroorzaakt.
  • Natriumcyclamaat, een suikervervanger: dit is een component die een smaak produceert die tot wel 200 keer zoeter is dan suiker. Onderzoeken hebben bewezen dat dit middel innemen het risico op blaaskanker vergroot. Daarom had de United States Food and Drug Administration (FDA) het in 1969 verboden. \
  • Aspartaam: dit is ook een suikervervanger die ook door de FDA verboden is. Wanneer het blootgesteld wordt aan hoge temperaturen breekt het af in methanol (alcohol) en fenylalanine, substanties die de oogzenuw vernietigen en blindheid kunnen veroorzaken.
  • Fosforzuur: dit is een erg zure component die irritatie van de huid en ogen kan veroorzaken.

Alternatieve toepassingsmogelijkheden voor cola