Waarom zou je ‘s nachts je router uit moeten zetten?

Elektromagnetische straling kan een hele reeks gezondheidsproblemen veroorzaken en daarom zou het verstandig zijn om voor het slapengaan je router en andere elektronische apparaten uit te schakelen.
Waarom zou je ‘s nachts je router uit moeten zetten?

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Nieuwe technologieën, waaronder de router, hebben de wereld waarin we leven verrijkt. Onze mogelijkheden op het gebied van communicatie, werk, vermaak en zo’n beetje alles wat je maar kunt bedenken zijn enorm.

De voortdurende toegang tot draadloos internet is een van deze technologieën.  Het is een essentieel onderdeel van ons leven geworden, omdat het ons toegang biedt tot allerlei andere handige middelen.

Wifi is tegenwoordig geheel onmisbaar in ons huis, op onze werkplek, in verschillende leeromgevingen en op nog vele andere plaatsen.  Omdat het handig is om verbonden te zijn met het internet, zodat je toegang hebt tot alle informatie die er op het web verkrijgbaar is.

Er zitten natuurlijk echter ook enkele nadelen aan verbonden en sommige van deze nadelen zouden zelfs je algehele gezondheid kunnen beïnvloeden. Veel deskundigen zien deze draadloze technologie als een ‘stille vijand’. Hiermee doelen ze vooral op de straling die deze technologie afgeeft.

Daarom geven we je in dit artikel wat meer informatie over de gevaren die deze apparaten kunnen vormen. Bovendien laten we je zien wat je zelf kunt doen om het risico dat je loopt te verkleinen. Bijvoorbeeld door ’s nachts je router uit te schakelen!

Wat zijn de verborgen gevaren van draadloze technologie?

Router

Meerdere studies hebben gekeken naar het gevaar dat de straling die mobiele telefoons en dergelijke apparatuur uitstralen vormt. Maar de meeste mensen blijven dit onderwerp volledig negeren of zijn zich er nog altijd niet van bewust.

Deze vorm van technologie werd tientallen jaren geleden ontworpen en zal voor altijd deel uitmaken van ons leven. Het zal echter lange tijd duren voordat we volledig begrijpen welke invloed deze technologie heeft op het menselijk lichaam.

Tot dusver bestaat er weinig onderzoek over de gevolgen van elektromagnetische golven op de hersenactiviteit en het lichaam. Sommige gegevens tonen aan dat deze elektromagnetische golven in verband kunnen worden gebracht met kanker en andere moeilijk te behandelen ziektes.

Ziekte

Een openbaar verslag dat bekend is onder de naam BioInitiative biedt een samenvatting van ongeveer tweeduizend internationale studies. Allemaal onderzoeken naar het verband tussen langdurige blootstelling aan elektromagnetische straling en de ontwikkeling van bepaalde soorten tumoren.

Deze blootstelling zou ook de oorzaak kunnen zijn van chronische hoofdpijn, hyperactiviteit en een slechte nachtrust.

Het is zelfs zo dat mensen die dagelijks met of in de buurt van dit soort apparaten moeten werken zich moeten houden aan strenge veiligheidsvoorschriften die bedoeld zijn om de negatieve gevolgen die straling op het lichaam kan hebben te beperken.

Men maakt zich steeds meer zorgen over de mate waarin kinderen bloot worden gesteld aan dit soort apparaten. Omdat kinderen nog in hun ontwikkelingsfase zitten en daardoor het meest vatbaar zijn voor beschadiging.

Met oog hierop hebben landen als Engeland, Frankrijk en Zweden al besloten om wifi in scholen, musea, bibliotheken en andere publieke ruimtes te verbieden om het gebruik van deze technologieën te kunnen reguleren en andere alternatieven te kunnen onderzoeken om lekker te surfen op het internet door middel van bedraad internet.

Stappen die je moet ondernemen: schakel je router uit

Om de negatieve invloed die deze technologie heeft beperkt te houden, zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen.

  • Schakel ’s nachts je router uit, wanneer niemand deze gebruikt.
  • Als de router bij jou in de keuken of slaapkamer geplaatst is, probeer deze dan te verplaatsen naar een ruimte in huis die minder vaak gebruikt wordt.
  • Vraag je netwerkaanbieder om een bedrade verbinding te installeren, ook voor de telefoon. Hoewel draadloze telefoons veel handiger zijn, stralen ook deze apparaten schadelijke straling uit.
  • Gebruik je mobiele telefoon of laptop slechts beperkte tijd achtereenvolgend. Probeer deze apparaten ook niet in je slaapkamer te bewaren.
  • Probeer meer tijd buiten door te brengen, doe aan lichaamsbeweging en lees dingen liever van papier dan van je beeldscherm.
Hersenen

Vooralsnog bestaat er nog geen systeem om consumenten te laten weten aan welke gevaren ze worden blootgesteld vanwege de elektromagnetische straling om hen heen.

Een gegeven dat vooral frustrerend is, is dat de straling waar we aan bloot worden gesteld in korte tijd aanzienlijk blijft toenemen. Wie weet hoe erg dit over een paar jaar zal zijn.

Laatste ontwikkelingen

In bijvoorbeeld Japan en de Verenigde Staten proberen wetenschappers mobiele technologie te ontwikkelen die geen gebruik maakt van elektromagnetische straling. Het zal waarschijnlijk minstens dertig jaar duren voordat het publiek eindelijk op de hoogte wordt gesteld van de invloed die deze apparaten op hun lichaam kunnen hebben.

Wat in ieder geval duidelijk is, is dat je moet proberen om je blootstelling aan dit soort apparaten beperkt te houden en dat je deze blootstelling ook niet moet negeren. En hoewel het misschien lijkt alsof er weinig aan gedaan kan worden, kun je toch je eigen maatregelen treffen om jezelf minder bloot te stellen aan elektromagnetische straling.

Tot slot is het dus belangrijk om aan te geven dat we als consumenten van dit soort draadloze technologie voorzichtig en verantwoordelijk moeten zijn. Schakel je router en andere elektronica uit wanneer je deze niet gebruikt.

Ondanks het gegeven dat wifi je in staat stelt om duizenden dingen op een dag te doen, is het belangrijk om niet te vergeten dat deze voordelen gepaard gaan met bepaalde gevolgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.