Kanker voorkomen op 9 manieren, volgens experts

Hoewel je kanker niet 100% van de tijd kunt voorkomen, kun je het risico wel verminderen door een gezond leven te leiden en regelmatig tests te laten doen om het zo vroeg mogelijk te ontdekken.
Kanker voorkomen op 9 manieren, volgens experts

Laatste update: 18 januari, 2019

Je denkt misschien dat er niets is dat je kunt doen om kanker te voorkomen. Iedereen heeft wel een verhaal over iemand in zijn of haar familie die, ondanks het leiden van een gezond leven, deze ziekte toch ontwikkelde.

Het International Agency for Research on Cancer (IARC) heeft een aantal strategieën op een rij gezet die kanker kunnen helpen voorkomen in 50% van de gevallen. Het is belangrijk om deze tips in gedachten te houden.

Zo zegt bijvoorbeeld de European Code Against Cancer dat, hoewel maagkanker een aantal jaar geleden het vaakst voorkwam, het vandaag de dag longkanker is bij zowel mannen als vrouwen. Zonder twijfel is dit het directe resultaat van de ongezonde gewoonten die dit risico verhogen.

Dat is waarom het geen kwaad kan om simpele tips in gedachten te houden als het gaat om het dagelijkse leven. Soms kunnen kleine veranderingen al tot resultaat leiden.

Kanker voorkomen op 9 manieren, volgens experts

1. Vermijd tabak

Als je het risico op kanker wilt verlagen, is het eerste dat je moet doen het vermijden van tabaksproducten. We bedoelen niet alleen de consumptie van tabak, maar je moet ook passief roken vermijden.

  • Zoals we al eerder hebben genoemd, is longkanker de meest voorkomende vorm van kanker op dit moment en het kost veel levens.
  • Het gebruiken van elektronische sigaretten of sigaretten met een laag teergehalte is niet genoeg. De oplossing is om het inhaleren van rook en andere giftige substanties gewoon te voorkomen.

2. Blijf op gewicht

Zoals het National Cancer Institute heeft gezegd, verhoogt overgewicht het risico op baarmoederkanker, alvleesklierkanker, darmkanker of schildklierkanker.

  • Te veel lichaamsvet zorgt bijvoorbeeld voor een te hoge oestrogeenproductie bij vrouwen. Dit kan een aantal mutaties veroorzaken waarbij normale cellen veranderen in kankercellen.
  • Raadpleeg altijd en arts of voedingsdeskundige om een gezond gewicht te bereiken. Het is het waard.

3. Vermijd een sedentaire levenswijze

Wandelen om gezond te blijven

Om een sedentaire levenswijze te voorkomen, is het niet genoeg om één keer in de week te gaan wandelen. Je lichaam heeft dagelijks beweging nodig om de circulatie te bevorderen en te zorgen dat je lichaam optimaal blijft functioneren.

Je hoeft jezelf niet volledig uit te putten. In de meeste gevallen is het al voldoende om iedere dag een half uur stevig te wandelen. Denk eraan om naar een park te gaan of een groen gedeelte waar de lucht schoon is!

4. Zeg ‘ja’ tegen een gezond dieet

Mensen moeten zich er meer bewust van worden dat gezond eten synoniem is aan goede gezondheid en een lang leven.

  • Eet vers, biologisch voedsel waar dat mogelijk is.
  • Denk eraan om zes tot acht glazen water per dag te drinken.
  • Verhoog je inname van vezels en vitamine C.

5. Vermijd alcohol of neem het met mate

Net als al het andere in het leven, zijn balans en matiging het belangrijkst. Alles wat overmatig is, zal gevolgen hebben en dit is ook het geval met alcohol.

Om alles te doen wat je kunt om kanker te voorkomen, vermijd je beter te veel alcohol. Een glas wijn per dag, wat goed is voor je hart, kun je wel nemen.

6. Bescherm jezelf tegen UV-straling

Zonnebril voor gezonde ogen

Een belangrijke manier om kanker te voorkomen, is door jezelf goed te beschermen tegen UV-straling.

Zonlicht is noodzakelijk voor het lichaam en het helpt bij het verkrijgen en synthetiseren van vitamine D, maar je moet ervoor zorgen dat je er niet op het midden van de dag aan bloot wordt gesteld en ook niet te lang.

7. Vermijd werken met vervuilende en giftige substanties

Het is niet altijd mogelijk om je omgeving te controleren, vooral op je werk, maar het is belangrijk om waakzaam te zijn als het gaat om veiligheidsmaatregelen.

Als je in een fabriek werkt waar met chemicaliën wordt gewerkt, zorg er dan voor dat je altijd voldoende maatregelen neemt en regelmatig je gezondheid na laat kijken. Het is belangrijk en het kan kanker helpen voorkomen en de kans op andere ernstige ziekten verkleinen.

8. Het gevaar van radon

Hoewel je je er misschien niet bewust van bent, is radon een onzichtbare vijand die zich in de meeste steden, velden en bossen bevindt en kan leiden tot een langzame dood. Radon is een radioactief element dat door de aardkorst wordt uitgestraald.

Je kunt altijd de website van de Environmental Protection Agency nakijken, waar je kunt leren hoe je je blootstelling aan deze stof ontdekt en kunt voorkomen.

9. Het belang van vaccinaties

Vaccinaties tegen kanker

Iets zo simpel als het vaccineren van je kinderen tegen hepatitis B en jonge meisjes tegen HPV kan verschillende soorten kanker helpen voorkomen.

Het is ook belangrijk om deze simpele feiten in gedachten te houden:

  • Vrouwen moeten regelmatig een gynaecologische test en borstkankertest laten doen.
  • Zowel mannen als vrouwen zouden zich moeten laten testen op longkanker en darmkanker.

Het is belangrijk dat je een medisch instituut vindt dat dit soort tests bevordert. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.