Waarom vrijheid en losbandigheid twee heel verschillende dingen zijn

Vrijheid is een recht dat het individu en de samenleving ten goede komt. Losbandigheid is een overdaad die zichzelf en anderen schade berokkent. Ontdek hier de verschillen tussen de twee begrippen.
Waarom vrijheid en losbandigheid twee heel verschillende dingen zijn
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 04 november, 2022

Vrijheid is een fundamenteel recht en een inherente voorwaarde voor veel mensen . In de naam van vrijheid zijn veldslagen geleverd, hele naties zijn in beweging gekomen en samenlevingen zijn veranderd. We worden allemaal vrij geboren en moeten dat ons hele leven blijven. Maar we moeten vrijheid niet verwarren met losbandigheid; als we dat wel doen, kunnen we anderen en onszelf schade berokkenen.

Misschien denk je bij losbandigheid aan beelden van hedonisme, seksuele promiscuïteit of middelenmisbruik. Het gaat echter niet om concrete handelingen, maar om de motieven erachter.

Sterker nog, wat in de ene samenleving als vrijheid wordt beschouwd, wordt in een andere samenleving vaak als losbandigheid beschouwd (denk bijvoorbeeld aan homoseksualiteit of het recht van een vrouw om zich te kleden zoals ze wil).

Het kan dus moeilijk zijn om onderscheid te maken tussen deze twee begrippen, maar het is wel heel noodzakelijk om dat te doen. Afhankelijk van wat we omarmen, kunnen we een vol en harmonieus leven leiden of een pijnlijk leven dat vol excessen zit en verre van evenwichtig is.

Vrijheid en losbandigheid: zijn het vergelijkbare begrippen?

Op het eerste gezicht lijkt het misschien dat vrijheid en losbandigheid dezelfde begrippen zijn met een verschil in graad. Dat wil zeggen, een overmaat van het eerste wordt het tweede.

Hun verschillen gaan echter verder dan dat en zijn niet alleen kwantitatief, maar ook kwalitatief. Laten we echter, voordat we ze opnoemen, deze twee begrippen definiëren.

Vrijheid wordt opgevat als het recht van mensen op zelfbeschikking en om uit vrije wil te handelen zonder druk of dwang van buitenaf. Ieder mens kan dus kiezen hoe hij denkt, hoe hij spreekt en hoe hij handelt zonder geconditioneerd te zijn. Dit moet echter op verantwoorde wijze gebeuren en in overeenstemming met sociale en morele normen.

Met andere woorden, in zekere zin is ware vrijheid een utopie. Niemand van ons is volledig vrij voor zover we onderworpen zijn aan wetten en ethische mandaten, en we moeten de vrijheden van anderen respecteren.

Losbandigheid is op zijn beurt een buitensporig en verkeerd begrepen gebruik van individuele vrijheid. In dit geval komen gedachten, woorden en handelingen niet overeen met de natuurlijke beperkingen waarover we spreken en worden daardoor misbruikt en schadelijk voor zichzelf of voor anderen. Er is geen verantwoordelijkheid en geen respect. Er zijn geen grenzen.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen:
De persoonlijke vrijheid om te doen wat je voelt

De belangrijkste verschillen tussen vrijheid en losbandigheid

Meisje met megafoon
Zo wordt vrijheid van meningsuiting opgevat als een fundamenteel onderdeel van de rechten die de mens heeft.

Op basis van hun definities kunnen we al een idee krijgen van de verschillen tussen deze twee begrippen. Voor de duidelijkheid bekijken we ze hieronder echter schematisch.

Vrijheid is een recht; losbandigheid is een inbreuk op rechten

Dit is een van de belangrijkste verschillen tussen vrijheid en losbandigheid. Het eerste is een basisrecht dat alle mensen zouden moeten genieten. Het tweede is daarentegen een schending van rechten.

Losbandigheid kan het recht op leven in gevaar brengen (bijvoorbeeld wanneer we onder invloed van alcohol rijden); het recht op seksuele vrijheid (in gevallen van niet-consensuele seks), of het recht op gezondheid (wanneer we drugs gebruiken of anderen mishandelen).

In naam van deze verkeerd begrepen “vrijheid” kunnen we fysieke, emotionele en morele schade aanrichten en belangrijke mensenrechten schenden. Losbandigheid wordt geassocieerd met een gebrek aan ethiek en empathie, misdaad, misbruik en gebrek aan respect.

De grenzen of het gebrek daaraan

Vrijheid is altijd begrensd door een aantal regels. Deze kunnen juridisch zijn (wetten), sociaal (door cultuur), of moreel (geregeld door ethiek). In elk geval zijn er grenzen aan iemands verlangens, en is niet alles geldig om onze doelen te bereiken of onze wil te doen.

Bij losbandigheid daarentegen worden geen grenzen overwogen. Alle grenzen worden overschreden, en alleen gedachteloos verlangen en egoïstische impulsen worden in acht genomen.

Verantwoordelijkheid versus onverantwoordelijkheid

Vrijheid is het vermogen tot zelfbeschikking, maar impliceert altijd de uitoefening van verantwoordelijkheid. De vrije persoon kan kiezen, maar is nog steeds verantwoordelijk voor haar of zijn daden en de gevolgen daarvan. De persoon is zich er altijd van bewust hoe hij met zijn daden zijn eigen leven en het leven van anderen kan beïnvloeden.

Een losbandig persoon daarentegen negeert deze zaken. Hij of zij overziet de gevolgen niet en wordt gedreven door een verlangen naar onmiddellijk genot.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Hoe filosofie in het dagelijks leven kan worden toegepast

Voordeel versus schade

Vrouw steelt kleding
Diefstal en beroving zijn uitingen van losbandigheid, wanneer iemand besluit een ander kwaad te doen.

Uiteindelijk ligt het belangrijkste verschil tussen vrijheid en losbandigheid in het feit dat het ene gunstig (Engelse link) is voor het individu en de samenleving, en het andere zeer schadelijk kan zijn voor beiden. Vrijheid verbetert en vergemakkelijkt het leven in de samenleving, omdat het respect en coëxistentie impliceert; losbandigheid daarentegen kan leiden tot misdaad, overtreding en misbruik.

Leren onderscheiden tussen vrijheid en losbandigheid

Omdat dit begrippen zijn die te maken hebben met socialisatie, hebben volwassenen de verantwoordelijkheid om kinderen de verschillen tussen deze twee begrippen te leren. Een opvoeding in waarden en emotionele intelligentie vanaf de kindertijd kan de weg effenen, maar de adolescentie is een belangrijke tijd om deze kennis echt te doorgronden.

In deze tijd van rebellie hebben jongeren de neiging om op zoek te gaan naar vrijgevige bevrediging, terwijl ze impulsief handelen en het gezag tarten. Als ze in hun tienerjaren niet voldoende begeleiding krijgen, zijn ze in staat de grens tussen beide begrippen te overschrijden en veel ongepaste beslissingen te nemen.

In werkelijkheid is het uitoefenen van vrijheid met bewustzijn en verantwoordelijkheid een taak die we ons hele leven moeten bijschaven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.