4 tips om te stoppen met alcohol drinken

Alcoholgebruik kan de getroffene en de mensen om hem of haar heen schaden. Daarom is het bereiken van nuchterheid het hoofddoel.
4 tips om te stoppen met alcohol drinken
Maryel Alvarado Nieto

Geschreven en geverifieerd door de dokter Maryel Alvarado Nieto.

Laatste update: 18 september, 2022

Alcohol wordt in onze maatschappij als aanvaardbaar beschouwd, zodat de distributie ervan momenteel legaal is. Maar bij overmatig gebruik wordt het een verslaving en is het moeilijk om te stoppen met alcohol drinken.

Het heeft een negatieve invloed op de verschillende gebieden van iemands leven, waardoor een ravage ontstaat. Daarom is het het beste te proberen af te kicken van de alcohol gewoonte om de verloren controle terug te krijgen.

De bedoeling van dit artikel is degenen die willen stoppen met alcohol drinken te steunen door advies te geven dat hen helpt hun beslissing onder ogen te zien. Het is echter niet bedoeld als een gids voor het afkicken van alcohol, noch moedigt het de patiënt aan zich los te maken van professionele hulp.

Integendeel, het is bedoeld om eerlijke informatie te geven over de moeilijke weg die voor hem ligt. Idealiter gebeurt dit met de steun van een therapeut.

4 tips om te stoppen met alcohol drinken

1. Erken dat je alcoholgebruik een probleem is

Man drinkt te veel
Alcoholisme kan tot isolement leiden, waardoor het moeilijker wordt sociale steunnetwerken te vinden.

De eerste stap om verandering te bereiken is de moeilijkste: erkennen dat je alcoholgebruik een echt probleem geworden is. Het kunnen visualiseren van de aangerichte schade kan een behoorlijk pijnlijk punt zijn om onder ogen te zien.

Het kan echter omgezet worden in een echte drive om het probleem te overwinnen. Om dit te doen moet men zich bewust zijn van het effect van alcoholgebruik en van de frequentie waarmee het genuttigd wordt.

Ook moet men stilstaan en objectief de verschillende rollen evalueren die de persoon speelt: partner, ouder, kind, broer of zus, vriend, werknemer, en baas, onder andere. Door over deze aspecten na te denken, begint de werkelijkheid die in de legpuzzel van verslaving verborgen ligt, naar voren te komen.

Het leven van verslaafden is vaak beladen met voortdurende ruzies, financiële problemen, en geringe productiviteit. Dit is een duidelijk bewijs dat er iets mis is. Dit te weten kan inspireren tot verandering.

2. Ga uit van de realiteit: het is nodig om hulp te zoeken

Een van de grote paradigma’s die in veel samenlevingen nog doorbroken moeten worden is de erkenning dat alcoholisme eigenlijk een ziekte is en geen ondeugd of gebrek aan karakter. Het echte voordeel van dit perspectief ligt in het feit dat de alcoholist ophoudt de uiteindelijke schuldige te zijn en een mens wordt die de steun van de mensen om hem heen nodig heeft.

Daarnaast is het bijwonen van centra als Alcoholics Anonymous heel nuttig. In deze groepen komt de hulp van verschillende mensen die met hetzelfde probleem te maken hebben.

Daarom weten ze echt waar ze mee te maken hebben. De voortdurende wederzijdse steun waarop deze verenigingen gebaseerd zijn , genereert langere dagen van onthouding van alcohol, zolang men zich ertoe verbindt minstens eenmaal per week aanwezig te zijn.

Medeleven van de omgeving en alcoholgebruik

Het is vaak moeilijk voor de naaste omgeving van de alcoholist om oprecht bereid te zijn hem of haar te helpen zonder een waardeoordeel te vestigen. De grootste moeilijkheid in dit verband hangt af van de mate waarin hun alcoholgebruik het gezinsleven heeft beïnvloed, want meestal is er sprake van veelvuldige en voortdurende schade aan elk van de leden, vooral aan de kinderen.

Daarom komen er vaak gemengde gevoelens jegens de alcoholist voor, die vaak ingaan tegen de wens om het gezinslid te zien herstellen. Een nuttige manier om dit aan te pakken is door het ontwikkelen van compassie. Hoewel er verschillende technieken zijn om dit te doen, hebben ze allemaal tot doel de kwetsende monsterfiguur die de alcoholist vertegenwoordigt te ontmantelen.

Het kweken van mededogen voor de ander en voor jezelf is een sleutelpunt in het helen van verschillende graden van toxiciteit. In het beste geval wordt de ingewikkelde weg naar het stoppen met drinken wat gladgestreken als er steun is in de intieme omgeving.

Maar als dat niet gebeurt, helpt het in staat zijn een meelevende en eerlijke houding aan te nemen om de situatie geen excuus te laten worden om weer te gaan drinken.

We denken dat je dit artikel ook met plezier zult lezen:
Wat er gebeurt als je op een lege maag alcohol drinkt

3. Herken de triggers om alcohol te drinken

Doorgaans is blijven drinken een vorm van bescherming tegen de wereld en de alcoholist zelf. De gewoonte om te drinken biedt een soort verlichting van sommige aspecten die de persoon niet aankan.

Het is daarom essentieel om na te denken over waarom men drinkt. Het beste moment om dit te doen is wanneer de behoefte om te consumeren opkomt.

Een manier is door het opstellen van een persoonlijk dagboek, waarin de percepties die men erover heeft worden opgeschreven. Allereerst moet je je geest bezighouden met iets anders dan de drang om te drinken. Dan moet je vaststellen wat je om te beginnen tot die drang bracht. Op deze manier word je je bewust van enkele van de onderliggende oorzaken van je drinken.

4. Zoek manieren om met angst om te gaan

Een van de problemen waarmee iemand in herstel te maken krijgt zijn ontwenningsverschijnselen, waaronder angst. Er zijn verschillende ontspannings- en meditatietechnieken beschreven waarmee de patiënt zijn stressniveau kan verlagen. Het doel is een terugval in het alcoholgebruik te voorkomen.

Het onderschatten van het ontwenningssyndroom is een veelgemaakte fout.

Daarom is het nodig de begeleiding te hebben van een deskundige die gespecialiseerd is in verslavingen, zodat de beste handelwijze gekozen kan worden. De evaluatie en voortdurende follow-up van patiënten in een poliklinisch programma voor alcoholontwenning moet streng zijn. Dit zorgt ervoor dat de patiënt de therapeutische mogelijkheden krijgt die hij/zij nodig heeft, waaronder het gebruik van medicijnen.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
De oorzaken van alcoholisme: gevolgen en behandeling

De belangrijkste punten om te stoppen met het drinken van alcohol

Man kijkt naar pillen
Het abstinentiesyndroom is een ernstige aandoening. Sommige patiënten schakelen van alcoholgebruik over op medicijnen of zelfs drugs om de symptomen te verlichten.

Hoewel het voor de hand lijkt te liggen, zal het aanbrengen van bepaalde veranderingen in je levensstijl een positieve invloed hebben op de moeilijke taak om af te kicken van de alcohol gewoonte. Deze tips zijn nuttig in het begin, want ze zullen motivatie opwekken. Ze vereisen echter consequentheid en discipline van de patiënt.

Enkele van de aanbevelingen zijn de volgende:

  • Elimineer alle sterke drank uit het huis.
  • Neem regelmatig lichamelijke bewegings routines op (Spaanse link).
  • Vermijd sociale bijeenkomsten waar het drinken van alcohol een prioriteit is.
  • Plan regelmatige tijden voor eten en slapen ‘s avonds.

Stoppen met alcohol betekent steeds weer opstaan

De weg naar nuchterheid is een kronkelig pad, met voortdurende terugvallen. Daarom is het niet ongewoon dat er struikelblokken opduiken die zo hard zijn dat ze je doen veronderstellen dat de gemakkelijkste uitweg opgeven is.

En dat kan op korte termijn waar zijn. Maar het is het alcoholisme dat het zicht op de voordelen van stoppen vertroebelt, vooral na verloop van tijd.

De grootste vijand van het proces is het gevoel van nederlaag. Hoewel dit voor velen voortkomt uit de terugval zelf, is het falen om door te zetten in het zo vaak als nodig is nuchter blijven de echte mislukking.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Pascual, F.; Alcoholismo y Ayuda Mutua. De la Necesidad a la Evidencia; Adicciones; 25 (4): 243 – 245; 2015.
  • Ramírez, A.; Naal, A.; Salinas, E.; Pérez, C.; Una Visión del Alcoholismo del Padre desde la Mirada de los Hijos; Health and Addictions; 14 (2): 109 – 120; 2014.
  • Carreras, A.; Intervenciones en el Consumo de Alcohol: de los Grupos de Autoayuda a la Regulación de la Propia Conducta. ¿Métodos Complementarios o Antagónicos?; Colegio Oficial de Psicólogos de Madrid; Clínica Contemporánea; 2 (3): 249 – 269; 2011.
  • Montes, R.; Rabuñal, R.; Guía de Práctica Clínica: Tratamiento del Síndrome de Abstinencia Alcohólica; Galicia Clínica; 72 (2): 51 – 64; 2011.
  • Zgierska, A.; Burzinski, C.; Mundt, M.; McClintock, A.; Cox, J.; Coe, C.; Miller, M.; Fleming, M.; Mindfulness-based Relapse Prevention for Alcohol Dependence: Findings from a Randomized Controlled Trial; Journal of Substance Abuse Treatment; 100: 8 – 17; 2019.
  • Siñol, N.; Martínez, E.; Guillamó, E.; Campos, M.; Efectividad del Ejercicio Físico como Intervención Coadyuvante en las Adicciones: Una Revisión; Adicciones; 2013.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.