Vijf tips om het haar van je baby te verzorgen

Het haar van een baby is vrij kwetsbaar en delicaat, maar de verzorging ervan mag niet te ingewikkeld zijn. Een wasroutine met een neutrale shampoo en daarna drogen is voldoende om het haar beetje bij beetje te laten groeien.
Vijf tips om het haar van je baby te verzorgen

Geschreven door Thady Carabaño

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het haar van je baby verzorgen maakt deel uit van zijn dagelijkse hygiëne, al vanaf het moment dat je hem in je armen kunt houden. Of hij of zij nu geboren wordt met een volle haardos of gewoon met zachte babypluisjes, het hoofdje van een baby heeft een delicate liefdevolle verzorging nodig.

Dit zou echter niet moeilijk of tijdrovend moeten zijn. In dit artikel geven we je vijf tips voor het haar van je baby te verzorgen.

Hoe kun je het haar van je baby verzorgen?

Een verzameling babyproducten

Het haar van een baby is zacht en delicaat, net als de rest van zijn lichaam. Hieronder geven we je enkele fundamentele tips over hoe je het haar goed kunt verzorgen.

1. Gebruik producten met milde ingrediënten

Vanaf het moment dat een baby bij je thuis komt, moet het wassen van de haren en de hoofdhuid deel uitmaken van de routine. Je kunt dit om de twee of drie dagen doen.

Om allergieën, roodheid of jeuk te voorkomen, gebruik je beter geen in de winkel gekochte haarverzorgingsproducten op hun zachte, nieuwe huid, omdat de meeste daarvan schadelijke chemicaliën bevatten zoals:

  • wasmiddelen
  • parabenen
  • synthetische geuren

Die zullen hoogstwaarschijnlijk de huid van een baby irriteren. Dit is zelfs zo als die producten zogenaamd voor baby’s zijn gemaakt.

Gebruik in plaats daarvan biologische zeep van hoge kwaliteit of vloeibare Castillezeep voor de geur. De veiligste soorten zeep zijn gemaakt van plantaardige (niet minerale) oliemengsels en glycerine, om de gevoelige huid te reinigen zonder deze uit te drogen. Vermijd het gebruik van antibacteriële zepen tegen elke prijs.

2. Behandeling van seborroïsch eczeem

Een lachende baby onder een deken

Seborroïsch eczeem komt vaak voor bij pasgeboren baby’s en kan tot hun derde jaar oud zijn. Het is een soort huidaandoening die vette, schilferige plekken op de hoofdhuid van een baby veroorzaakt.

De aandoening is niet pijnlijk of jeukerig. Het kan echter dikke witte of gele schilfers veroorzaken die niet makkelijk te verwijderen zijn. Toch wordt het meestal vanzelf weer opgelost. Bovendien jeukt dit soort eczeem niet en is het geen besmettelijke aandoening.

De maatregelen voor thuisverzorging omvatten het dagelijks wassen van de hoofdhuid van je baby met een milde shampoo. Dit kan je helpen om de schilfers los te maken en te verwijderen.

  • Borstel het gebied zachtjes met een zachte borstel na het baden.
  • Als de schilfers eraf vallen, zal er soms haar aan vastzitten. Om dit te voorkomen, kun je hun hoofdhuid masseren met amandel- of olijfolie.

3. Ontklit en droog het haar van de baby goed

Het ontwarren van het haar van je baby is ook belangrijk. Maak het haar daarom na elk badje goed droog, vooral als de baby direct daarna gaat slapen.

Gebruik vervolgens de borstel om het haar voorzichtig te ontwarren. Daarnaast kunt je desgewenst wat plantaardige olie gebruiken.

4. Gebruik geen speldjes of elastiekjes

Veel moeders dromen van de dag dat ze het haar van hun dochters kunnen overbelasten met ogenschijnlijk mooie accessoires. Als je het haar van je baby echter per se wilt versieren, wacht dan tenminste tot zijn of haar haar en hoofdhuid sterk en gezond zijn.

  • Vermijd in deze periode dat je het haar in een staart of vlecht doet terwijl het nog nat is.
  • Zet bovendien geen hoedjes op het hoofdje van je baby totdat zijn of haar volledig droog is.

Het haar van een baby is meestal erg dun en elk accessoire dat vocht vasthoudt kan het haar beschadigen. Hetzelfde gebeurt met elastiekjes, die bovendien de neiging hebben om het haar te breken.

5. De eerste knipbeurt

Baby die lacht naar zijn moeder

Op een gegeven moment wil je je baby een kapsel geven. Probeer dit tot een minimum te beperken, want het belangrijkste doel is om ze geen stress te bezorgen.

Kies daarom een moment waarop de baby ontspannen is, bijvoorbeeld na het badje. Wees niet bang als er een licht haarverlies optreedt, want dat is volkomen normaal.

Als je begint te twijfelen, ga dan niet verder. Scharen en onrustige kinderen gaan niet samen. Scheer in ieder geval niet het haar van je baby af in de veronderstelling dat het overvloediger of dikker zal groeien: dit is een mythe.

Conclusie

Maak tijd vrij voor het wassen, drogen en borstelen van het haar van je baby en maak het leuk en aangenaam voor je baby. Dwing kinderen van welke leeftijd dan ook nooit in een situatie die hen ongemak en pijn veroorzaakt. Met geduld, liefde en bovenstaande tips zal het haar van je baby gezond en sterk groeien.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.