Versterk je lever met deze muntthee met peterselie

Peterselie en munt zijn twee gewone ingrediënten die je kunt gebruiken om een natuurlijke drank te maken. Zo kun je het drinken van schadelijke industriële dranken vermijden.
Versterk je lever met deze muntthee met peterselie

Laatste update: 13 mei, 2022

Muntthee met peterselie kan een heel verfrissende drank zijn, en ook een zuiverende drank. Als je de ingrediënten eenmaal bij de hand hebt, is het heel gemakkelijk thuis te bereiden. Je kunt het regelmatig in je dieet opnemen, zonder je al te veel zorgen te hoeven maken over hoeveel glazen je per dag moet drinken.

Hieronder bespreken we meer in detail de voordelen die elk van de ingrediënten kan bieden en ook hoe je de drank kunt bereiden.

Ondersteun je lever met peterselie en munt

Peterselie

Je lever is een verbazingwekkend systeem dat enzymen, eiwitten en glycogeen synthetiseert. Het vervult ook de vitale taak je bloed te ontgiften. De beslissingen die je elke dag neemt hebben grote invloed op je gezondheid, vandaar dat het belangrijk is op je gewoonten te letten.

Slecht eten en weinig tijd nemen om de juiste voedselkeuzes te maken bij het boodschappen doen. Het kan zowel de gezondheid van je maag en darmen en je lever schaden als je kwaliteit van leven aantasten. Daarom is het belangrijk te leren gezonde en duurzame diëten aan te nemen, zoals bijvoorbeeld het Mediterrane dieet.

Misschien vind je dit ook interessant:
De voor- en nadelen van het groene mediterrane dieet

Peterselie, meer dan een garnering

Volgens gegevens van de Spaanse Voedingsstichting (FEN) bevat peterselie eiwitten, vezels, calcium, ijzer, kalium, vitamine A, folaat, thiamine, flavonoïden, myristicine en apiol. Daarom wordt gezegd dat koken met verse peterselie gunstig kan zijn voor de gezondheid van de lever.

Deskundigen verklaren echter dat de verhouding die in de gastronomie gebruikt wordt de bijdrage van de voedingsstoffen aan de inname van om het even welke persoon niet rechtvaardigt. Met andere woorden, het zou nodig zijn grote hoeveelheden verse peterselie te consumeren om een belangrijk voordeel te verkrijgen.

Munt, niet alleen voor desserts

Munt
Menthol kan de intensiteit van migraine verminderen.

Munt is, net als peterselie, een samentrekkend ingrediënt. Het heeft een verfrissende smaak en geeft een aangename toets aan deze thee. Anderzijds wijzen FEN-deskundigen erop dat munt een product is dat eiwitten, calcium, ijzer, menthol, riboflavine, folaten, vitamine A, C en E bevat.

Munt heeft spijsvertering bevorderende eigenschappen (Engelse link), en wordt daarom behalve vaak culinair gebruikt als een natuurlijk middel om verschillende veel voorkomende ongemakken te verlichten.

Een recept voor muntthee met peterselie

Om deze heerlijke en gezonde muntthee met peterselie te bereiden, raden we je aan deze twee ingrediënten heel vers te halen. Bovendien kun je er een beetje citroensap in knijpen om het een citrusachtig tintje te geven en daardoor ook wat antioxiderende bijdrage.

Ingrediënten

 • 1 tl. verse peterselie
 • 1 tl. verse munt
 • 250 ml water
 • 2 eetlepels limoen- of citroensap

Bereiding

 • Pak eerst je kruiden en was ze goed.
 • Hak vervolgens de peterselie en de munt fijn. Hierdoor komen de oliën vrij in de thee.
 • Verhit dan een kop water in een pan of waterkoker. Zodra het aan de kook komt, voeg je de twee kruiden toe.
 • Laat ongeveer 20 minuten trekken, en laat dan 10 minuten afkoelen.
 • Zeef ten slotte de vloeistof af en zet apart.
 • Giet het in je favoriete mok, samen met het citroensap.

Opmerking: je kunt de limoen overslaan, het is alleen om het smakelijker en verfrissender te maken.

Ondersteun je lever met deze muntthee met peterselie

Muntthee met peterselie zal niet…

Hoewel het drinken van thee heilzaam kan zijn binnen een gezonde levensstijl, houd er rekening mee dat het op zichzelf niet voor de lever zorgt of de gezondheid van je hele lichaam beschermt. Daarom is het niet aan te raden er alleen op te vertrouwen. Het ideale is om het op te nemen in een gezonde leefstijl.

Als je twijfelt over hoe je goede leefgewoonten kunt aannemen en volhouden, raadpleeg dan je arts. Deze professional zal je kunnen vertellen wat het meest geschikt is, naargelang van je kenmerken, behoeften en doelstellingen.

Natuurlijke remedies mogen nooit gebruikt worden als vervanging van de door je arts voorgeschreven medicijnen. Hoewel ze op specifieke momenten enige verlichting kunnen geven, kunnen ze nooit de medische strategie vervangen.

Houd er anderzijds rekening mee dat iedereen anders is, en dat wat voor de een goed werkt, voor de ander misschien niet zo goed werkt. Daarom moeten fytotherapie en aanverwante producten met voorzichtigheid gebruikt worden en altijd binnen een gezonde levensstijl. This might interest you...

5 ongelooflijke voordelen van peterselie
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
5 ongelooflijke voordelen van peterselie

Peterselie is een geurige plant met een intense smaak. In dit artikel laten we je de vele voordelen van peterselie voor de gezondheid zien. • Abdel-Misih, S. Z.; and Bloomston, M. (2010). “Liver Anatomy”, Surgical Clinics of North America, 90 (4): 643-653.
 • Clàriaa, J., and Titosa, E. (2004): “La célula de Kupffe”, Gastroenterol Hepatol, 27: 264-273.
 • Berdonces, J. L. (1998). Gran enciclopedia de las plantas medicinales: el dioscórides del tercer milenio. Madrid: Tikal.