Zo verminder je een opgeblazen buik

Lichaamsbeweging zorgt er niet alleen voor dat we er fysiek beter uitzien, maar stimuleert ook de stoelgang en helpt constipatie te vermijden. Ook ga je met lichaamsbeweging vochtretentie tegen en val je af.

Ongeacht je lichaamsgewicht of je kledingmaat merk je soms wanneer je je favoriete jeans of rokje aandoet, dat je buik wat opgeblazen is. Hierdoor zit je kleding net iets strakker en zie je er ook wat zwaarder uit. Dit probleem kan worden veroorzaakt door een opeenhoping van darmgas, doordat je te veel gegeten hebt, of kan een teken zijn van een bepaalde ziekte.

Ongeacht de oorzaak willen de meeste mensen doorgaans het hebben van een opgeblazen buik gewoon vermijden. En wanneer dat vervelende opgeblazen gevoel dan wel een keer komt opduiken, willen ze er zo snel mogelijk vanaf en zich weer lekker licht voelen. Wil je daarom leren hoe je zo snel mogelijk van een opgeblazen buik af kunt komen?

Eet minder zout

Een te grote inname van zout is een van de grootste boosdoeners als het aankomt op vochtretentie. Vochtretentie zorgt er niet alleen voor dat we onszelf zwaarder voelen, maar kan ook ontstekingen veroorzaken, veelal in de maag. Of het nu gebruikt wordt als smaakmaker in verwerkt voedsel, in dressings of in ander soort voedsel, zout is een vijand van onze gezondheid en ons lichaam.

Drink meer water

Water Drinken

Je lichaam heeft per dag een aanzienlijke hoeveelheid water nodig om goed gehydrateerd te blijven en vochtretentie te kunnen voorkomen en verhelpen. Deskundigen raden aan om minstens twee liter water per dag te drinken. Dit zal namelijk ook helpen constipatie te voorkomen, ook een veelvoorkomende oorzaak van een opgeblazen buik.

Eet langzaam

Het is erg belangrijk om de tijd te nemen om langzaam te eten en je voedsel goed te kauwen. Deze gezonde gewoonte draagt namelijk bij aan een goede spijsvertering en zorgt er daardoor voor dat we een opgeblazen buik kunnen vermijden. Daarnaast voelen mensen die hun eten grondig kauwen zich na het eten meer verzadigd, waardoor het ze ervan weerhoudt om de hele dag te lopen snacken.

Vermijd frisdranken

Frisdrank

Koolzuurhoudende dranken zorgen ervoor dat er meer lucht in ons lichaam blijft, waardoor het drinken van deze dranken problemen veroorzaakt als opgeblazenheid, darmgas en winderigheid.

Eet meer groenten en fruit

Groenten en fruit zijn de gezondste dingen die je in je dieet kunt opnemen. Ze zitten namelijk vol vitamines, mineralen en antioxidanten die ons lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Groenten en fruit verbeteren de spijsvertering, voorkomen vochtretentie, helpen vet te verbranden en gaan het frustrerende gevoel van een opgeblazen buik tegen. Enkele van de meest aanbevolen soorten groenten en fruit zijn wortelen, sinaasappels, meloenen en perziken.

Consumeer minder voedsel dat darmgas veroorzaakt

Sommige soorten voedsel zijn misschien wel erg gezond, maar kunnen toch vervelende problemen veroorzaken als darmgas, opgeblazenheid en winderigheid. Dit zijn onder andere gestoofde bonen, doperwten, linzen, bloemkool, broccoli, spruitjes, kool, uien en paprika’s.

Ongeacht dit gegeven is het echter niet de bedoeling dat je deze voedselsoorten nu ineens geheel gaat vermijden; ze blijven namelijk nog steeds erg goed voor je gezondheid. Probeer deze voedselsoorten gewoon met mate te eten, vooral wanneer je een belangrijke aangelegenheid in je agenda hebt staan waarbij je absoluut niet zit te wachten op een opgeblazen buik.

Vermijd gefrituurd voedsel

Friet

Gefrituurd voedsel wordt door het lichaam maar langzaam verwerkt en veroorzaakt die vervelende gezwollenheid in je onderbuik. Het hoge vet- en natriumgehalte zorgt ervoor dat je van dit soort voedsel makkelijk aankomt en kan ook vochtretentie veroorzaken.

Eet kleine porties

Om opgeblazenheid te voorkomen en verhelpen is het aangeraden om kleine porties te eten die je verdeelt over meerdere maaltijden op een dag. Kleinere porties zijn namelijk makkelijker te verteren en zullen daarom voorkomen dat je last krijgt van een opgeblazen buik.

Consumeer gematigde hoeveelheden vezels

Constipatie

Vezelrijk voedsel is een van de meest aanbevolen voedselsoorten om een goede spijsvertering te bevorderen en problemen als constipatie te voorkomen. Deskundigen raden het eten van vezelrijk voedsel aan om opgeblazenheid te verminderen, gewicht te verliezen en verzadigd te zijn. Eet echter niet te veel vezels; een overmatige consumptie van vezels kan namelijk juist een opgezette buik veroorzaken.

Doe regelmatig aan lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is de beste manier om onze onderbuik een goede workout te geven en de gezondheid van ons hele lichaam over het algemeen te verbeteren. Lichamelijke beweging verbetert de spijsvertering, vermindert constipatie, gaat vochtretentie tegen, bevordert gewichtsverlies en genereert een goed gevoel van welzijn, wat onze hele leefkwaliteit verbetert. Om ervoor te zorgen dat we een plattere buik krijgen, kunnen we oefeningen doen die gericht zijn op de buik en onderbuik.

Sappen die helpen een opgeblazen buik tegen te gaan

Groene Smoothie

Sommige natuurlijke sappen kunnen ons ook helpen een opgeblazen buik snel te verminderen en ervoor te zorgen dat we een plattere en strakkere buik en een aantrekkelijker figuur krijgen.

Groene smoothie

Deze heerlijke groene smoothie kan helpen de spijsvertering te verbeteren, waardoor afvalstoffen beter uit het lichaam worden verwijderd en we een plattere buik zullen hebben.

Ingrediënten

  • 1 avocado
  • Een handje spinazie
  • Een rijpe banaan
  • 1 kop appelsap
  • Honing

Stop alle ingrediënten samen in de blender en pureer de ingrediënten enkele minuten tot ze samen een romig geheel vormen. Drink de smoothie op zonder hem te zeven, bij voorkeur op een lege maag.

Papajasap en havermout

In dit sap worden de geweldige voordelen van de papaja gecombineerd met lijnzaad en havermout. Hierdoor krijgt dit sap eigenschappen die helpen de spijsvertering te verbeteren en die irritante opgeblazen buik te voorkomen.

Ingrediënten

  • 1 kop papaja (in stukjes gesneden)
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 2 koppen water
  • 2 eetlepels ruwe haver

Meng alle ingrediënten enkele minuten samen in de blender en drink het sap zonder het te zeven, bij voorkeur op een lege maag.

Bekijk Ook