Wat te vermijden als je een hyperactieve blaas hebt?

Het vermijden van overmatige inname van vocht is een voor de hand liggende eerste stap in het omgaan met dit probleem. Maar er zijn ook bepaalde voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden als je een overactieve blaas hebt.
Wat te vermijden als je een hyperactieve blaas hebt?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een hyperactieve blaas kan op elk moment een deel van de urine laten ontsnappen zonder ook maar een kleine waarschuwing te geven. Het is een probleem dat meer dan vervelend kan zijn. Het goede nieuws is echter dat we deze aandoening kunnen oplossen als we het vroeg en correct behandelen. 

In dit artikel zullen we kijken naar de voedingsmiddelen die je moet vermijden als je hoopt de problemen van een hyperactieve blaas op te lossen.

Wat je moet weten over een hyperactieve blaas

Aandrang bij een hyperactieve blaas

Voordat we kijken hoe we met het probleem moeten omgaan, is het een goed idee om er iets meer over te weten. Een hyperactieve blaas, ook bekend als ‘overactieve blaas’, treft vele mensen. Iemand die lijdt aan twee of meer van de volgende symptomen kan een overactieve blaas hebben:

  • Meer dan acht keer per dag en tweemaal ’s nachts urineren, zonder te veel te hebben gedronken.
  • Sterke, herhaalde aandrang om naar de wc te gaan.
  • Verlies van vocht na het urineren.

Verschillende oorzaken kunnen de oorzaak zijn van een verlies van controle over de blaas. Meestal zijn de belangrijkste boosdoeners oorzaken zoals:

  • Zenuwen
  • Stress
  • Overmatig koffie verbruik
  • Het drinken van zeer grote hoeveelheden water

Bovendien komt ongeveer 20% van de gevallen voor bij mensen die een neurologische aandoening. Denk hierbij aan aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson, hersentumoren of spina bifida.

Bij mensen die aan een hyperactieve blaas lijden, kunnen de problemen er uiteindelijk voor zorgen dat zij niet in staat zijn om aan bepaalde activiteiten deel te nemen. Evenzogoed kunnen ze schaamtegevoelens hebben over de aandoening.

De plotselinge noodzaak om naar de wc te gaan en urineverlies onderweg kan een sociaal isolement en problemen op het werk veroorzaken. Het is immers aannemelijk dat de patiënt uiteindelijk veel geestelijke energie zal besteden aan het zich zorgen maken over het probleem.

Voedingsmiddelen om te vermijden als je een hyperactieve blaas hebt

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor deze aandoening.

  • Sommige worden voorgeschreven door een medische professional, zoals een botoxinjectie.
  • Anderen zijn gerelateerd aan de dagelijkse gewoonten. Deze omvatten fysieke oefeningen om het bekken te versterken en een dieet dat de inname van bepaalde dranken en infusies afraadt.

Als je een van de vele mensen bent die aan een hyperactieve blaas lijdt, raden we je aan de volgende voedingsmiddelen te vermijden:

Sterk gekruid voedsel

Indiase sauzen, Mexicaanse gerechten, Aziatische voedingsmiddelen, scherpe chili … Ze kunnen heerlijk zijn, maar ze kunnen ook problemen veroorzaken als het gaat om de gezondheid van je urinewegen.

Denk er maar eens over na: als het eten van een gerecht in je mond brandt, doet het dan niet precies hetzelfde aan de binnenkant van de blaas? Het antwoord op deze vraag is ‘ja’!

Sterk gekruid voedsel en pittige kruiden zullen de symptomen van de aandoening verergeren. Daarom raden we je aan om de hoeveelheid te verminderen die je gebruikt bij het bereiden van maaltijden of om deze producten zelfs  helemaal te vermijden.

Suikerrijk voedsel

Snoepjes kunnen – net zoals ieder voedsel dat een grote hoeveelheid suiker bevat – gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Hetzelfde kan gezegd worden voor desserts die kunstmatige zoetstoffen bevatten in plaats van suiker.

Ze verhogen allemaal de behoefte om te urineren en ze irriteren de blaas. Bovendien zijn ze een bron van een grote hoeveelheid calorieën.

Dit is de reden dat het een goed idee is om snoep, koekjes, gebak en andere zoete lekkernijen te vermijden. Waarom zou je liever niet meer vers en gedroogd fruit eten? Dit is een geweldig, smakelijk en gezond alternatief.

Koffie

Koffie vermijden bij een hyperactieve blaas

Cafeïne heeft verschillende negatieve effecten op het lichaam die het benoemen waard zijn. Het veroorzaakt bijvoorbeeld hyperactiviteit van de hersenen, het hart en de blaas. Dat is de reden waarom te veel koffie drinken de blaas overmatig hard laat werken. Vervolgens verergert dit de symptomen van een hyperactieve blaas.

Koffie is echter niet de enige veel gedronken drank die de hoeveelheid urine die de blaas dagelijks moet verwerken kan verhogen. Daarnaast zijn frisdranken (vooral cola), bepaalde soorten thee en warme chocolademelk ook boosdoeners.

Bosbessen- of citroensap

Er is geen twijfel over mogelijk dat bosbessen geweldig zijn voor de gezondheid van je bloed en hart. Bovendien zijn ze ten zeerste aanbevolen voor mensen met hypertensie en diabetes. En bovendien zijn ze een geweldig hulpmiddel voor het bestrijden van urineweginfecties.

Een van de bijwerkingen die ze echter kunnen hebben, is dat ze de symptomen van een hyperactieve blaas verergeren. Het zuur in deze kleine bessen zorgt ervoor dat we vaker naar de wc moeten.

Bovendien moet je ook citroenzuur of zure dranken zoals sinaasappelsap en grapefruitsap en dergelijke vermijden. En dat terwijl hun hoge gehalte aan vitamine C ze zeer geschikt maakt voor het stimuleren van het immuunsysteem.

Voor degenen die last hebben van urine-incontinentie, zijn deze vruchten niet aan te raden. Dit komt omdat ze elementen bevatten die de blaas verder irriteren.

Alcohol

Alcohol kan een hyperactieve blaas verergeren

Daarnaast kan alcohol een heleboel secundaire effecten hebben, vooral als je er te veel van drinkt. Juist omdat het een krachtig diureticum is, is dat een van de effecten die de blaas irriteert.

Bijvoorbeeld: iedere keer dat je een biertje drinkt, drink je duidelijk vloeistof. Tegelijkertijd versnelt de alcohol in het bier de werking van de nieren, wat betekent dat de blaas sneller moet werken om de vloeistof af te voeren.

In tegenstelling tot bier, wordt wijn wel aanbevolen voor mensen met een hyperactieve blaas. Een glas wijn is hierbij de aanbeveling. Dit komt omdat het niet dezelfde stimulerende effecten op de nieren heeft als bier. Bovendien heeft het veel potentiële voordelen voor het cardiovasculaire systeem.

Misschien ook interessant om te lezen:
Tien onmiddellijke effecten van alcohol op het lichaam

Tomaten

Tomaten zijn een zeer zuur product. Dat is de reden waarom ze een potentieel schadelijk effect hebben op de gezondheid van de blaas en de urinewegen. En bovendien bevatten ze een grote hoeveelheid water en hebben ze een sterk diuretisch effect.

Als je gekookte tomaat eet, is het nog erger. Vooral als de tomaat wordt geconsumeerd in de vorm van een saus. Dit komt omdat veel mensen suiker aan tomatensaus toevoegen om de licht zure smaak te ‘maskeren’. Zoals we hierboven hebben besproken, is suikerhoudend voedsel niet aan te raden voor mensen met incontinentie.

Een geweldige techniek voor het maken van heerlijke sauzen met een lager suikergehalte is het toevoegen van rauwe geraspte wortel. Je kunt ook proberen een kleine hoeveelheid room, melk of zelfs baking soda aan het mengsel toe te voegen. Dit alles zal helpen om de natuurlijke zuurgraad van de tomaat tegen te gaan.

Uitgelichte afbeelding met dank aan © wikiHow.com 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Eduardo Martínez, A., José, L., Ruiz, C., Luis Gómez, P., Miguel Ramírez, B., Francisco Delgado, O., … de Estudio Cooperativo, G. (2009). Prevalencia de incontinencia urinaria y vejiga hiperactiva en la población española: Resultados del estudio EPICC. Actas Urológicas Españolas. https://doi.org/10.1016/S0210-4806(09)74117-8
  • Perales Cabanas, L., & Jiménez Cidre, M. (2002). Vejiga hiperactiva. Archivos Espanoles de Urologia.
  • Castro, D., Espuña, M., Prieto, M., & Badia, X. (2005). Prevalencia de vejiga hiperactiva en España: Estudio poblacional. Archivos Espanoles de Urologia. https://doi.org/10.4321/S0004-06142005000200006

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.