Verapamil: toepassingen en de bijwerkingen
Verapamil is een medicijn dat zowel oraal als intraveneus kan worden toegediend, afhankelijk van de behoeften van de patiënt. Dit medicijn kan worden gebruikt voor de behandeling van angina pectoris, hypertensie en aritmieën. Blijf lezen voor meer informatie over het gebruik en de bijwerkingen van Verapamil.
Informatie over Verapamil
Verapamil behoort tot de familie van klasse IV anti-aritmica. Het is effectiever dan digoxine, de hartversterker bij uitstek, voor het beheersen van atriale fibrillatie.
Hoewel Verapamil algemeen wordt beschouwd als een cardiovasculair medicijn, zijn er ook andere toepassingen. Zo kan het ook worden gebruikt voor de behandeling van manie en het voorkomen van migraine.
Er zijn verschillende vormen van dit medicijn op de markt die artsen kunnen voorschrijven, afhankelijk van de toestand van de patiënt. Voor de behandeling van angina pectoris bijvoorbeeld kunnen artsen tabletten met gereguleerde afgifte voorschrijven. Ook zijn er oogdruppels, die nuttig zijn voor de behandeling van oculaire hypertensie en/of glaucoom.
Lees ook eens:
Wat zijn de symptomen van angina pectoris?
Wat zijn hartritmestoornissen?
Een hartritmestoornis is een anomalie in de hartslag. Met andere woorden, de hartslag kan afnemen of toenemen. In het eerste geval wordt dit type aritmie bradycardie genoemd en in het tweede geval tachycardie.
Wanneer dit gebeurt kan dit de vorming van de hartimpuls beïnvloeden. Als gevolg hiervan kunnen geleidingsveranderingen optreden wat één van de meestvoorkomende hartritmestoornissen bij de bevolking in het algemeen is.
Het is belangrijk om te vermelden dat aritmieën meestal onschadelijk zijn. Sommigen kunnen het leven van een patiënt echter in gevaar brengen, dus het is erg belangrijk om ze onder controle te houden.
Er zijn vier hoofdtypen hartritmestoornissen:
- Extrasystole
- Supraventriculaire aritmieën
- Ventriculaire aritmieën
- Bradyaritmieën
Hoe zit het met angina pectoris?
Deze aandoening is, net als een myocardinfarct (hartaanval), een type ischemische hartziekte. Deze ziekte komt voort uit de verslechtering en obstructie van de bloedvaten in het hart.
Deze toestand staat bekend als arteriosclerose en wordt veroorzaakt door de opeenhoping van cholesterolplaques, lipiden en ontstekingscellen in de wanden van deze bloedvaten. Hierdoor krijgt het hart onvoldoende bloed om goed te kunnen functioneren.
Angina pectoris (ischemische pijn op de borst) treedt in de loop van de tijd op als gevolg van de verslechtering van de bloedvaten in het hart. Verder zijn er twee verschillende classificaties van deze aandoening:
- Stabiele angina pectoris: pijn treedt op tijdens het sporten en kan zich verspreiden naar andere delen van het lichaam.
- Instabiele angina pectoris: de pijn verschijnt tijdens rust en duurt langer dan bij stabiele angina pectoris.
Lees ook eens:
Cardiale revalidatie na een hartinterventie
Hoe werkt Verapamil?
Dit geneesmiddel dankt zijn werkzaamheid tegen de bovengenoemde ziekten aan zijn vermogen om spanningsafhankelijke calciumkanalen te blokkeren. Daarnaast werkt het bij het binnendringen van extracellulair calcium via de membranen van hartspiercellen. Verder verandert het de calciumspiegels in het plasma niet.
Om dit te doen hecht Verapamil zich aan de langzame calciumkanalen, waardoor de structuur wordt gewijzigd. Als gevolg hiervan kunnen ze calcium niet vanuit het plasma naar de myocardcellen verplaatsen.
Ook verstoort dit medicijn de afgifte van intracellulair calcium dat wordt opgeslagen in het sarcoplasmatisch reticulum, een cellulaire structuur. Door het calciumgehalte in de cel te verlagen, verwijdt de hartspier, waardoor het het contractiele mechanisme beïnvloedt. Hetzelfde geldt voor de gladde spier van de bloedvaten.
Op deze manier vermindert dit proces de perifere weerstand en dus de afterload. Deze mechanismen verklaren de gunstige effecten van Verapamil voor patiënten die lijden aan angina pectoris en hypertensie.
Bijwerkingen van Verapamil
De meest ernstige bijwerkingen van Verapamil zijn:
- Sinusbradycardie
- Sinustachycardie-reflex
- Atrioventriculaire blokkering op een ander niveau: je hebt mogelijk een behandeling met een ander medicijn nodig
- Hypotensie
Het is belangrijk om te weten dat de bijwerkingen van Verapamil vaker voorkomen bij intraveneuze toediening dan bij orale toediening. Naast deze ernstige effecten kan een patiënt door zijn vaatverwijdende werking ook andere ongewenste effecten ontwikkelen, zoals:
- Duizeligheid
- Opvliegers
- Vermoeidheid
- Hoofdpijn
- Braken
- Buikpijn
Tot slot, hoewel het zeer zeldzaam is, hebben sommige patiënten overgevoeligheidsreacties ontwikkeld.
Conclusie
Verapamil is een medicijn dat voornamelijk nuttig is voor de behandeling van angina pectoris, hypertensie en verschillende soorten hartritmestoornissen. Het heeft echter vrij gevaarlijke bijwerkingen. Het is dus belangrijk om extra voorzichtig te zijn wanneer je met dit medicijn wordt behandeld.
Je moet tot slot ook altijd de aanbevelingen van je arts volgen en vragen stellen over afwijkend ongemak of andere vragen die je hebt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Dr. J. Manuel Guía Torrent, D. F. E. C. (2006). Tratamiento Médico De Las Taquicardias Supraventriculares. Protocolos Diagnósticos y Terapéuticos En Cardiología Pediátrica. https://doi.org/10.1157/13097525
- Machado-Alba, J. E., Giraldo-Giraldo, C., & Machado-Duque, M. E. (2015). Calidad de la prescripción de verapamilo de liberación convencional en pacientes con hipertensión arterial. Revista de Calidad Asistencial. https://doi.org/10.1016/j.cali.2015.01.009
- Morales, M. G., Guerrero, S. G., García, G. R., Villalobos, S. J., Camarena, A. G., Aguirre, S. J., & Martínez, S. J. (2005). Intoxicación grave con verapamilo. Archivos de Cardiologia de Mexico.