8 veelvoorvoorkomende fouten bij touwtjespringen

Deze oefening vereist de coördinatie van veel bewegingen tegelijk. Het is echter heel belangrijk om de meestvoorkomende fouten bij het touwtjespringen te herkennen, want als je die kent, kun je je techniek perfectioneren en blessures voorkomen.
8 veelvoorvoorkomende fouten bij touwtjespringen
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 19 november, 2022

Touwtjespringen is een snelle, efficiënte en kosteneffectieve training waarbij je maar één apparaat nodig hebt. Elke omgeving is geschikt om deze oefening te doen, je coördinatie te versterken en je schouders, benen en vooral je hart te verstevigen. Het kan echter zijn dat je bij het touwtjespringen enkele van deze veelgemaakte fouten maakt, als je ervan uitgaat dat je weet hoe de beweging is ontwikkeld, omdat die heel eenvoudig is en sommige fouten kan veroorzaken.

Hoe dan ook, het essentiële is dat je op de details let, want die helpen je eventuele problemen te voorkomen. Allereerst moet je weten dat je de lengte van je touw moet controleren. Dit is een belangrijk element om rekening mee te houden, want de lengte ervan moet worden aangepast aan je lengte: hoe langer je bent, hoe langer het touw moet zijn.

Daarnaast moet je weten welke soorten touwen er bestaan voor training. Dit omdat elk zijn eigen kenmerken heeft, aangepast aan een bepaalde behoefte. Later zul je dieper op dit onderwerp kunnen ingaan, zodat je de meestvoorkomende fouten bij het touwtjespringen kunt identificeren en hoe die je training kunnen beïnvloeden (Spaanse link).

8 veelgemaakte fouten bij het touwtjespringen

Man gaat touwtjespringen
Je armen van je lichaam scheiden bij het touwtjespringen is een van de meestvoorkomende fouten.

In dit geval gebruiken we de term “fout” om te verwijzen naar een handeling of beweging die je niet correct uitvoert. Ook al is touwtjespringen dus gemakkelijk, het vereist dat je de springtechniek heel goed naleeft en dus fouten vermijdt zoals die je hieronder zult zien:

1. Te hoog springen

De beste manier om je weerstand te werken en je snelheid te verhogen is dat je voeten slechts een paar centimeter van de grond zijn. Het is niet nodig dat je bij het touwtjespringen zo hoog mogelijk probeert te springen. Het is belangrijk dat je het comfortabel doet en je springen aanpast aan de eigenschappen van je lichaam.

2. Springen met een ongelijk ritme

Het doel is dat je precies op het juiste moment springt, terwijl je een ritme vaststelt dat je kunt volhouden voor de draaiingen die je met je handen maakt en voor de sprongen.

Je kunt deze veelvoorkomende fout herkennen als bijvoorbeeld je voeten tijdens het springen regelmatig het touw raken. Dit betekent dat je voeten en armen niet tegelijkertijd bewegen. Als je de beweging onder de knie hebt, kun je geleidelijk je snelheid verhogen.

3. Veel voorkomende fouten bij het touwtjespringen: slechte houding en greep

Je kunt je rug buigen en je hoofd buigen om het touw door te laten, maar dit zijn bewegingen die je moet vermijden en corrigeren. Je moet een rechte houding aanhouden om het risico van rugklachten, een goede ademhaling te vergemakkelijken, en om je te helpen meer sprongen te maken zonder te stoppen.

4. Je kiest de verkeerde lengte

Om de juiste lengte van het touw te kiezen, is het raadzaam om met één voet in het midden van het touw te gaan staan en de uiteinden naar één kant te tillen tot ze de hoogte van je schouder bereiken. Dit is de ideale maat – tot aan je oksels. Het mag niet hoger of lager zijn dan je schouder.

Vergeet niet dat niet alle touwen dezelfde afmetingen hebben en dat je ze daarom moet aanpassen aan die van jou. Een te lang touw kan je bij elke draai in de knoop brengen, en als het te kort is, kun je bij elke draai je hoofd stoten en zelfs een ongeluk veroorzaken.

5. Je armen te ver uit elkaar houden

De sleutel is om je ellebogen gesloten te houden en je bewegingen te concentreren op je polsen. Je moet je armen dicht bij je lichaam houden; anders begin je de lengte van je touw te verkorten en wordt het moeilijker voor je om de sprongen uit te voeren.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
De triceps kickback: hoe doe je deze oefening?

6. De uiteinden van het touw verkeerd vasthouden

Vrouw doet aan touwtjespringen
Kijk recht vooruit als je touwtje springt en vermijd te hoog te stijgen.

De touwen hebben aan elk uiteinde een handvat waarmee je het kunt vastpakken, maar het komt vaak voor dat mensen ze juist aan de uiteinden vasthouden en niet aan de hand zonder de nodige kracht. Je polsen kunnen op deze manier overbelast raken. Zorg ervoor dat je met al je vingers om elk uiteinde heen gaat om de beste greep te krijgen.

7. Naar de grond kijken

Als je tijdens het touwtjespringen naar beneden kijkt en probeert op elke beweging te letten, is de kans groot dat je je springtechniek verwaarloost door op elk detail te letten. In dat geval kun je geneigd zijn veel verschillende soorten fouten te maken.

Het beste is dat je je blik altijd naar voren richt. Je hoeft niet met je ogen naar je handen, armen, voeten of zelfs het touw te kijken; dat voegt onnodige elementen toe aan je concentratie.

8. Veel voorkomende fouten bij het touwtjespringen: stijfheid bij het springen

De routine moet zo soepel mogelijk worden uitgevoerd. Nadat je het hoofdpatroon van de beweging hebt geleerd, is het veiligste dat je hem vloeiend begint uit te voeren en de val vanuit je heupen opvangt.

Als je je lichaam stijf houdt bij het springen en je verzet tegen het natuurlijke springen, hetzij door een gebrek aan oefening, hetzij door angst om te falen, dan verspil je daarmee je tijd, en dat is iets wat je moet vermijden.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen:
Enkele eenvoudige oefeningen om rugpijn te verhelpen

Laatste aanbevelingen om veelvoorkomende fouten bij het touwtjespringen te vermijden

Houd in gedachten dat de beweging die het touw doet draaien begint vanuit de polsen. Je ellebogen moeten tijdens het springen dicht bij de zijkanten van je lichaam gebogen blijven. Je onderarmen en schouders genereren deze beweging ook niet; ze vullen alleen de hoofdtaak van je polsen aan.

Je moet ook niet met je voetzolen op de grond landen, maar alleen op de punt ervan. Anders kun je je knieën beschadigen. Je doel moet zijn om je knieën gebogen te houden en stijfheid en elke vorm van letsel te voorkomen.

Tot slot raden we je aan om een goede houding aan te houden tijdens het oefenen en zo veel van de meest voorkomende fouten bij het touwtjespringen te vermijden.

Naarmate de oefening vordert, kun je voorover gaan hangen. Slungelig zijn is een normale reactie, maar het is belangrijk dat je probeert je rug recht te houden. Stel je voor dat je bij elke sprong met je voeten in de vloer duwt, terwijl je hoofd omhoog gaat naar het plafond, alsof er een touwtje aan trekt; dit is de beste axiale rek en zal je helpen correct touwtje te springen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.