Veelgestelde vragen over de anticonceptiepil

Hoewel de anticonceptiepil zeer bekend is, zijn er nog steeds enkele vragen over. Wat zijn de bijwerkingen? Wanneer moet je ermee stoppen? We zullen je alles vertellen in dit artikel.
Veelgestelde vragen over de anticonceptiepil

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

De anticonceptiepil is een medicijn dat hormonen bevat. De meest gebruikte pillen zijn de zogenaamde combinatiepillen. Ze bevatten zowel oestrogenen als progestageen. Er zijn echter veel verschillende soorten.

De twee hierboven genoemde hormonen voorkomen dat de eierstokken tijdens de menstruatiecyclus een eicel vrijgeven. Dit proces is een ovulatie. De natuurlijke hormoonspiegels worden dan gecombineerd met de hormonen die in de pil zitten.

Ook is progestageen verantwoordelijk voor de verdikking van het baarmoederhalsslijm. Daarom is het moeilijker voor sperma om in de baarmoeder te komen.

Hoewel het gebruik van de anticonceptiepil steeds vaker voorkomt, zijn er nog steeds veel vragen over. Daarom willen we enkele van de meest voorkomende met je delen.

Wat zijn de bijwerkingen van de anticonceptiepil?

Drie strips anticonceptiepillen met een glas water ernaast

De anticonceptiepil is zeer veilig, en er zijn niet veel bijwerkingen. Zoals bij alle medicijnen kunnen ze echter een aantal ongewenste effecten hebben. Een aantal van de meest voorkomende zijn bijvoorbeeld:

  • veranderingen in de menstruatiecyclus (afwezigheid van menstruatiecycli of extra bloedingen).
  • ergere migraine door het effect van oestrogenen.
  • ziekte.
  • gevoeligheid van de borsten.
  • gewichtstoename.

Daarnaast is het de moeite waard om de kleine mogelijkheid van bloedstolsels en hartaanvallen te vermelden. Een verhoging van de bloeddruk en hartproblemen zou ook kunnen gebeuren. Deze zijn echter zeer zeldzaam, en ze komen alleen in uitzonderlijke gevallen voor.

Op welke leeftijd moet ik stoppen met de pil?

Veel mensen denken dat het vanaf de leeftijd van 35 jaar niet veilig meer is om de pil in te nemen. Alles hangt echter af van je levensstijl.

Dat betekent dus dat vrouwen boven de 35 jaar die actief zijn, niet roken en een evenwichtig dieet volgen, de pil blijven gebruiken zonder zich zorgen te maken.

Vrouwen die roken en geen gezonde levensstijl hebben, kunnen beter stoppen met de pil als ze de leeftijd van 35 jaar bereiken. Het risico op bijwerkingen is vanaf deze leeftijd namelijk veel groter als je niet gezond leeft.

Wat moet ik doen als ik zwanger wil worden?

De gemiddelde tijd die een vrouw nodig heeft om weer te gaan ovuleren na het stoppen van de anticonceptiepil is ongeveer twee weken. Daarom kun je, zodra je stopt met het gebruiken van de pil en weer begint te ovuleren, meteen proberen om zwanger te worden.

Als dit direct lukt tijdens de eerste cyclus na het stoppen van de behandeling, is het normaal om niet te menstrueren.

Hoe voorkomt de pil een zwangerschap?

Een vrouw met een strip pillen in haar hand

Zoals we al hebben gezegd, voorkomen deze pillen het bevruchtingsproces op diverse manieren. Dat wil zeggen dat ze helpen voorkomen dat het sperma de eicel bereikt en bevrucht en zich vervolgens innestelt.

Ze  voorkomen dat de eicel loskomt van de eierstok en de baarmoeder bereikt. Op deze manier kan het sperma geen eicel vinden om te bevruchten en kan er geen zwangerschap ontstaan.

Kan ik SOA’s voorkomen met de anticonceptiepil?

Dit is een zeer belangrijke vraag die moet worden opgehelderd. De pil beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Het is alleen effectief in het voorkomen van zwangerschap, maar voorkomt niets anders.

Daarom is het nog steeds belangrijk om een condoom te gebruiken om de verspreiding van deze ziekten te voorkomen. Als je zowel een condoom als de anticonceptiepil gebruikt, is de kans om zwanger te worden nog kleiner.

Misschien ook interessant:
Zeven vragen over het vrouwencondoom

Kun je de pil gebruiken tijdens de zwangerschap?

Het is het beste om te stoppen met het nemen van de pil zodra je weet dat je zwanger bent. Veel mensen nemen echter de pil zonder te weten dat ze zwanger zijn totdat ze een menstruatie missen en een test doen.

Hoewel er niet veel bewijs is dat blootstelling aan hormonen problemen veroorzaakt voor de baby, moet je stoppen met het nemen van de pil zodra je weet dat je zwanger bent.

Conclusie

We raden je aan om met je apotheker, huisarts of gynaecoloog te praten over je twijfels. Vergeet ten slotte niet dat het altijd het beste is om een condoom te gebruiken, omdat de anticonceptiepil seksueel overdraagbare aandoeningen niet kan voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Dhont, M., & Verhaeghe, V. (2013). Hormonal anticonception anno 2013: a clinician’s view. Facts, Views & Vision in ObGyn.
  • østergaard, E. (1969). Oral Anticonception: Side Effects and Risks. Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica. https://doi.org/10.3109/00016346909156678
  • Herrera, S. T., Garza, E. A. G., Reyes, C. H., & Alvarado, D. A. (1992). GnRH-agonists in gynecology I. Ginecologia y Obstetricia de Mexico.
  • Hee, L., Kettner, L. O., & Vejtorp, M. (2013, February). Continuous use of oral contraceptives: An overview of effects and side-effects. Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica. https://doi.org/10.1111/aogs.12036
  • Oesterheld, J. R., Cozza, K., & Sandson, N. B. (2008). Oral contraceptives. Psychosomatics49(2), 168–175. https://doi.org/10.1176/appi.psy.49.2.168

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.