Vaginale puistjes: kenmerken en oorzaken
Het vrouwelijke genitale gebied is een gevoelig, delicaat deel van het menselijk lichaam. Daarom is het bedekt met schaamhaar om de optimale temperatuur en vochtigheid van dit gebied te behouden. Bovendien verhindert het ook de toegang van ziekteverwekkers. Het probleem is dat vrouwen door het verwijderen van schaamhaar vaginale puistjes kunnen krijgen.
Of het nu met een scheermesje, wax of met behulp van een laser is, het verwijderen van het haar van het vulvaire gebied veroorzaakt irritatie en verandering van de haarzakjes. Er is altijd een risico op infectie en ontsteking, zelfs als het op de juiste manier wordt gedaan.
Kenmerken van een haarzakje
Het haarzakje is een gedeelte van de huid waar het haar door een kanaal en uit de dermis ontspruit. Het bereikt het lichaamsoppervlak op een bepaald moment en groeit vervolgens naar buiten. Net voordat het haar naar buiten komt, wordt dit kanaal smaller. Dat wordt infundibulum genoemd en heeft de vorm van een trechter.
Er zijn daar veel klieren aanwezig die vloeistoffen afscheiden. Er is een soort klier die altijd met de haarzakjes gepaard gaat en een vette afscheiding heeft, bekend als talg. Het reageert in hoge mate op hormonen.
Daarnaast zijn er bepaalde klieren die men de apocriene klieren noemt. Ze produceren een dikke, sterk ruikende afscheiding. Deze klieren worden alleen in bepaalde anatomische gebieden aangetroffen, zoals:
- liezen
- oksels
- submammaire plooi
- intergluteale plooi
Lees ook dit artikel:
Acht populaire ontharingsmethoden
Wat zijn vaginale puistjes?
Kleine knobbeltjes kunnen verschijnen als er een obstructie is in het infundibulum van het haarzakje met de haar erin opgesloten. Als deze knobbeltjes zich in het vrouwelijke genitale gebied bevinden, zijn het vaginale puistjes. Deze obstructie kan worden veroorzaakt door:
- een zeer smalle doorgang.
- een te grote productie van talg (Spaanse link).
- een ontsteking.
Deze aandoening staat bekend als vaginale puistjes, maar deze naam is eigenlijk niet helemaal correct. We hebben de neiging om het gehele vrouwelijke genitale gebied de vagina te noemen. Dit woord beschrijft echter alleen het inwendige gedeelte dat begint bij de vaginale ingang en eindigt bij de baarmoederhals.
Dit gedeelte van het lichaam is bekleed met slijmvlies dat geen haarzakjes bevat. Daarom kunnen er geen puistjes ontstaan. Bij het opmerken van intravaginale laesies moet onmiddellijk een arts geraadpleegd worden (Spaanse link).
De ingang van de vagina bestaat uit een reek plooien: de grote en kleine schaamlippen. Samen vormen deze de vulva. Vaginale puistjes ontstaan als gevolg van een verandering van het schaamhaar tussen de grote schaamlippen en tot aan het schaambeen en de lies – die de grenzen van het gebied vormen.
Waarom ontstaan vaginale puistjes?
De vorming van vaginale puistjes kan meerdere oorzaken hebben zoals vochtigheid, hitte, hormonen en zelfs stress. Er is echter één oorzaak die ver boven de andere uitsteekt en dat is het ontharen van de schaamstreek (Spaanse link).
Waxen van het vulvaire gebied verandert de gezonde groei van schaamhaar. Het infundibulum van de haarzakjes raakt dan ontstoken en blokkeert vervolgens de passage van het haartje.
Ook veroorzaakt ontharing wondjes en verwondingen van de huid waardoor bacteriën binnen kunnen dringen (Spaanse link). Dit kan vervolgens tot nog meer ontstekingen leiden en geeft een verhoogde kans op infectie.
Dit soort puistjes wordt ook in verband gebracht met contactdermatitis, een jeukende allergische reactie van de huid. Ieder mens reageert anders op deze mogelijke oorzaken. Het kan ontstaan wanneer je het gebied blootstelt aan een irriterend middel zoals:
- zeep
- lotion
- deodorant
- maandverband of een tampon
- bepaalde medicijnen
- de stof van het ondergoed
Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in:
Tips om je bikinilijn te ontharen
Welke problemen kunnen vaginale puistjes veroorzaken?
Grote voorzichtigheid is geboden bij ontharingstechnieken in de schaamstreek, aangezien de huid daar heel gevoelig is.
Over het algemeen zijn puistjes onschadelijk. De beste manier om ze te vermijden is door de schaamstreek niet te scheren of te waxen. Je kunt ook een professional raadplegen die met je kan praten over de beste opties voor ontharing en intieme huidverzorging.
In ieder geval zijn vaginale puistjes zeer vervelend. Als je ze probeert te verwijderen vergroot je het risico op ontsteking, net zoals wanneer je dat doet met puistjes in het gezicht. Het moet gezegd worden dat erin knijpen of proberen ze te laten barsten niet de meest geschikte optie is omdat dit gebied zeer kwetsbaarder is.
Vaginale puistjes kunnen groter worden en zich met etter vullen als de pus wordt vastgehouden. Het is belangrijk om ze te kunnen onderscheiden van andere huidlaesies die het gevolg kunnen zijn van ernstigere problemen (Spaanse link), zoals de problemen die we hieronder zullen bespreken.
Molluscum contagiosum
Dit is een virus dat van mens op mens wordt overgedragen en vooral jonge kinderen treft. Het wordt dan vaak waterwratten genoemd. Wanneer het bij volwassenen gebeurt, is dit meestal te wijten aan een seksueel overdraagbare aandoening.
Het manifesteert zich als kleine papels met een lichte centrale depressie die niet jeuken, maar zeer besmettelijk zijn. Meestal verdwijnen deze papels vanzelf weer.
Het humaan papillomavirus
HPV is een virus dat wratten veroorzaakt in het genitale gebied en zeer besmettelijk is. Sommige soorten zijn gevaarlijk omdat ze zich kunnen ontwikkelen tot baarmoederhalskanker.
Herpes simplex
Dit is een nogal vervelende en pijnlijke ziekte die bestaat uit een groep blaasjes in het genitale gebied die pijnlijk zijn en jeuken. Het is een therapieresistente seksueel overdraagbare infectie.
Iemand die besmet is met dit virus zal het levenslang met zich meedragen. Na de eerste episode van klachten kan iemand genezen lijken, maar het kan onverwachts weer opnieuw klachten geven.
Verwar vaginale puistjes niet met iets anders
Er zijn verschillende ziekten, zoals seksueel overdraagbare aandoeningen, die zich ook kunnen manifesteren als puistjes. Daarom moet je een arts raadplegen als je een puistje in het vulvaire gebied begint te jeuken, als het pijnlijk is of als het een onverwachte vorm heeft.
Onthoud ten slotte dat schaamhaar helemaal niet onhygiënisch is. Integendeel, het beschermt onze gevoelige huid en fungeert als een barrière als bescherming tegen micro-organismen die ziekteverwekkers zouden kunnen worden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Restrepo R. Anatomía microscópica del folículo piloso. rev. asoc. colomb. dermatol. cir. dematol. [Internet]. 26 de febrero de 2019 [citado 5 de julio de 2020];18(3):123-38. Disponible en: https://revista.asocolderma.org.co/index.php/asocolderma/article/view/324
- Granados, Pedro Mauricio Moreno. “Histofisiología del folículo piloso y su importancia para la medicina regenerativa.” Morfolia 9.1 (2017).
- Ferrándiz. Dermatología clínica – 9788491132646 | Elsevier España. (n.d.). Retrieved July 5, 2020, from https://tienda.elsevier.es/ferrandiz-dermatologia-clinica-9788491132646.html
- Adauy, Arlette, et al. “Quistes vaginales.” Revista chilena de obstetricia y ginecología 71.4 (2006): 252-258.
- Machet, L., L. Martin, and L. Vaillant. “Infecciones bacterianas cutáneas superficiales foliculares y no foliculares.” EMC-Dermatología 52.4 (2018): 1-9.
- Velázquez Mendoza, J. Dolores, et al. “Prevalencia de infección del sitio quirúrgico en pacientes con cirugía abdominal.” Cirujano general 33.1 (2011): 32-37.
- del Tanago, Gómez González, et al. “Infecciones bacterianas de la piel.” Panorama actual del medicamento 41.406 (2017): 723-728.