Ultrasone gebitsreiniging: de voor- en nadelen

Met ultrasone tandreiniging kunnen in korte tijd goede resultaten worden bereikt. Maar het heeft ook enkele nadelen. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten.
Ultrasone gebitsreiniging: de voor- en nadelen
Vanesa Evangelina Buffa

Geschreven en geverifieerd door de tandarts Vanesa Evangelina Buffa.

Laatste update: 23 januari, 2023

De ophoping van bacteriële plaque en tandsteen in de mond kan verschillende mondproblemen veroorzaken. Handmatig of ultrasoon reinigen van de tanden is een effectieve en noodzakelijke manier om deze aanslag te verwijderen en de gezondheid op peil te houden.

Dagelijks thuis tandenpoetsen is van vitaal belang om te voorkomen dat bacteriën en voedselresten zich ophopen op de mondoppervlakken. Er zijn echter delen van de mond waar thuishygiëne niet voldoende is. Een tandarts is belast met het reinigen van deze moeilijke plekken.

Regelmatig bezoek aan de tandarts en minstens eenmaal per jaar professionele profylaxe moeten deel uitmaken van de mondverzorging. In dit artikel vertellen we je over ultrasone gebitsreiniging. Het is een van de methoden die een tandarts kan gebruiken om je mond grondig te reinigen.

Ontdek waar deze vorm van professionele reiniging uit bestaat en wat de voor- en nadelen ervan zijn. Lees verder om meer te weten te komen!

Wat is ultrasone gebitsreiniging?

Een van de meest uitgevoerde behandelingen in tandartspraktijken is de zogenaamde professionele profylaxe of gebitsreiniging. Hierbij verwijdert men de bacteriële plaque en tandsteenaanslag van alle oppervlakken van de mond, vooral op die plekken waar dagelijks poetsen niet bij kan.

Het is ook in staat om oppervlakkige vlekken van de tanden te verwijderen en tandvleesontstekingen te helpen verminderen. Dit voorkomt veelvoorkomende ziekten zoals gaatjes, gingivitis en parodontitis.

Idealiter zou je je gebit elke zes maanden of minstens eenmaal per jaar professioneel moeten laten reinigen. Zo kun je je tanden en tandvlees in goede conditie houden en een goede mondgezondheid bereiken.

Als het om gebitsreiniging gaat, kan de tandarts kiezen voor een handmatige techniek of gebruik maken van ultrasoon geluid. En in sommige gevallen kan hij of zij beide methoden combineren, wat meestal betere resultaten oplevert.

Bij de handmatige methode wordt een specifiek instrument gebruikt dat een curette wordt genoemd. Hiermee kan de tandarts de tandoppervlakken nauwkeurig afschrapen en opgehoopte tandplak en tandsteenaanslag verwijderen.

In dit artikel gaan we je echter vertellen wat ultrasone gebitsreiniging inhoudt. In dit geval wordt een speciaal apparaat gebruikt dat hoogfrequente golven uitzendt om tandsteen af te breken zonder het glazuur te beschadigen.

Ultrasone gebitsreiniging is in staat om grote afzettingen tandsteen snel en effectief te verwijderen. Maar zoals gezegd verbetert de combinatie met de handmatige techniek die kleine tandsteen of moeilijk bereikbare plaatsen verwijdert, de resultaten.

De ultrasone scaler

Om ultrasone gebitsreiniging uit te voeren moet de tandarts beschikken over een speciaal daarvoor ontworpen apparaat. Dit apparaat heeft een koppeling die bevestiging aan een gebogen metalen punt mogelijk maakt, wat in de mond van de patiënt wordt gebruikt.

Het ultrasone apparaat (Spaanse link) dat voor dit type reiniging wordt gebruikt, combineert trillingen met een straal water onder druk die door de punt van het instrument stroomt. De trillingsgolven worden overgebracht op het tandsteen dat zich op de tanden heeft opgehoopt, waardoor het wordt afgebroken, losgemaakt en opgelost.

Bovendien zorgt het irrigatiesysteem ervoor dat de scaler wordt gekoeld en voorkomt het oververhitting. Zo wordt de door het apparaat opgewekte warmte niet op de tanden overgebracht, waardoor schade wordt voorkomen. Ondertussen wast en verwijdert de waterstraal alle resterende resten.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
LED Tanden Bleken: Voordelen, Nadelen en Verzorging

Hoe en wanneer voert men een ultrasone gebitsreiniging uit?

Tanden en kiezen reinigen
Constante irrigatie voorkomt dat het ultrasone apparaat de temperatuur in de mond gevaarlijk verhoogt.

Je weet nu hoe het instrument dat men gebruikt voor ultrasone gebitsreiniging eruit ziet. Hieronder zullen we je vertellen hoe men deze behandeling uitvoert.

De tandarts gaat met de punt van het apparaat over alle tandoppervlakken, de interdentale ruimtes en de groeven tussen het tandvlees en de tand. Met zachte, borstelachtige bewegingen verwijderen de trillingen en het water plak, tandsteen en vlekken.

De procedure vindt meestal zonder verdoving plaats. Sommige patiënten met gingivitis of gevoelige tanden kunnen echter ongemak ervaren en moeten het gebied laten verdoven. Hoewel het proces pijnloos is, zal de patiënt de trillingen waarnemen en een tintelend gevoel in de gebitselementen kunnen voelen.

Aan het eind van de reiniging geeft de tandarts een elektrische borstel door met een speciale pasta die oppervlakkige vlekken en resten van bacteriële tandplak die mogelijk zijn achtergebleven verwijdert. Op deze manier zijn tanden en tandvlees vrij van tandsteen en zien ze er schoon, glad en met hun oorspronkelijke kleur uit.

Het is het beste om één of twee professionele reinigingen per jaar te krijgen. De tandarts zal de patiënt het beste adviseren op basis van zijn of haar eigen behoeften.

Sommige gewoonten, zoals roken, een verkeerd gebit, een droge mond, of een aanleg om veel tandsteen te vormen, kunnen ertoe leiden dat je het vaker moet reinigen. Het in acht nemen van de aanbevelingen van de tandarts zal problemen door de opbouw van bacteriële plaque helpen voorkomen.

De voordelen van ultrasone gebitsreiniging

Ultrasone gebitsreiniging biedt veel voordelen, zowel voor de patiënt als voor de professional die het uitvoert. De duur van het proces, het gemak van de techniek, en het gemak van het uitvoeren ervan zijn enkele van de belangrijkste voordelen die worden verkregen wanneer men kiest voor dit type procedure.

Op porseleinen restauraties of titanium implantaten kan men speciale tips gebruiken. Hieronder vertellen we je in detail de extra voordelen van ultrasone gebitsreiniging.

Het is effectief

Het maakt de verwijdering van bacteriële plaque en tandsteen op een adequate manier mogelijk zonder het tandweefsel te beschadigen. Bovendien laat het gladde oppervlakken achter die het vasthouden van nieuwe resten voorkomen.

Het is snel

Deze techniek kan in korte tijd grote hoeveelheden tandsteen verwijderen en grotere tandoppervlakken reinigen. Vergeleken met handmatig poetsen kan een reiniging met ultrageluid de profylaxe veel sneller uitvoeren.

Het is gemakkelijker uit te voeren dan andere methoden

Bij gebruik van ultrasone instrumenten hoeft de tandarts minder kracht te gebruiken om tandsteen te verwijderen dan met een curette. Moeilijke plekken zijn gemakkelijk bereikbaar, waardoor het een comfortabele techniek is.

Comfort voor de patiënt

De patiënt voelt alleen trillingen of een licht ongemak tijdens de behandeling, in tegenstelling tot de handmatige techniek, die ongemakkelijk kan worden bij het voelen van de kracht van de tandarts die aan de tanden trekt om tandsteen te verwijderen.

De intensiteit kan worden aangepast

Met het apparaat kun je de waterstroom, het krachtbereik en de frequentie van de tiptrillingen regelen. Zo kan de behandeling worden aangepast aan de gevoeligheid van de patiënt.

Het verwijdert vlekken

Oppervlakkige pigmenten op de tanden kunnen met deze procedure worden verwijderd. Zo kunnen vlekken van thee, wijn, koffie of tabak verdwijnen na een ultrasone gebitsreiniging.

Vind je dit artikel leuk? Misschien wil je dit artikel ook lezen:
De oorzaken van verkleurde tanden

De nadelen van ultrasone gebitsreiniging

Vieze tanden
Ultrasoon geluid kan sommige moeilijke vlekken verwijderen, zoals die veroorzaakt door koffie of tabak.

Ultrasone gebitsreiniging heeft veel voordelen. Je moet echter weten dat men deze procedure niet in alle gevallen kan gebruiken. En ook kan het in sommige situaties enkele nadelen hebben.

Ultrasone gebitsreiniging wordt niet aanbevolen voor patiënten met overmatige tandgevoeligheid. Het is ook niet mogelijk om deze procedure toe te passen bij mensen met pacemakers, omdat de trillingen de juiste werking van dit hartapparaat zouden kunnen beïnvloeden.

Een van de nadelen van ultrasone gebitsreiniging is de trilling die het apparaat veroorzaakt. Hoewel deze golven in staat zijn tandsteen van de tanden te verwijderen, kunnen ze vervelend zijn voor de tandarts die dit soort procedures herhaaldelijk herhaalt. Op de lange termijn zou voor deze zorgverleners gehoorschade kunnen ontstaan.

Bovendien kunnen de trillingen de tandarts verhinderen nauwkeurig te controleren of alle tandplak- en tandsteenresten zijn verwijderd. Het waarnemen van details is veel nauwkeuriger met handinstrumenten.

Tandbederf door verhitting tijdens het schrapen is een ander gezondheidsrisico (Engelse link) dat samenhangt met het gebruik van ultrageluid tijdens tandreiniging. Celbreuk door trillingen en mogelijke beschadiging van bloedplaatjes door cavitatie zijn ook risico’s.

Het vrijkomen van aërosolen met gevaarlijke bacteriën (Engelse link) tijdens het proces is ook een nadeel om rekening mee te houden. De waterdruppels die zich tijdens het ultrasoon reinigen van tanden verspreiden, kunnen het verantwoordelijke gezondheidspersoneel ziek maken.

Dit aspect is vooral relevant geworden in tijden van COVID-19. Om deze reden heeft de  American Dental Association (ADA) tijdens de pandemie handmatig schalen aanbevolen in plaats van ultrasoon schalen om de gezondheid van tandartsen te beschermen (Engelse link).

De mondgezondheid in stand houden

Wanneer je de bacteriën in de mond niet tijdig verwijdert met een goede mondhygiëne, hopen ze zich op en verzamelen ze zich op mondoppervlakken. Na verloop van tijd kunnen ze verkalken en aanleiding geven tot wat we tandsteen noemen.

Bacteriële plaque en calculus irriteren het tandvlees en veroorzaken ontstekingen, waardoor gingivitis en vervolgens parodontitis of pyorroe ontstaan. Ze bevorderen ook de ontwikkeling van gaatjes, een slechte adem en infecties.

Je moet weten dat je tandsteen niet zomaar kunt verwijderen door goed je tanden te poetsen. De tandarts moet het verwijderen door middel van gebitsreinigingen.

Voor het behoud van je gezondheid is het thuis verzorgen van je mond net zo belangrijk als een bezoek aan de tandarts. Regelmatig tandenpoetsen, het gebruik van fluoridetandpasta, flosdraad en mondspoelingen helpen om bacteriën en voedselresten te verwijderen en te voorkomen dat die zich ophopen.

Daarnaast verwijderen gebitsreinigingen door de tandarts, zowel handmatig als ultrasoon, tandsteen en tandplak die de patiënt niet onder controle heeft. Dit voorkomt de meestvoorkomende mondziekten en houdt de mond gezond.

De professional zal er goed aan doen. In andere gevallen is de handmatige techniek geschikter. En in de meeste gevallen zal de combinatie van beide procedures de beste resultaten geven.

Het handhaven van mondhygiënische gewoonten thuis en een halfjaarlijks bezoek aan de tandarts is de beste strategie om je mond te verzorgen. Ultrasone gebitsreiniging kan zorgen voor schone en vlekvrije tanden. Consistentie en de verantwoordelijkheid van de patiënt voor zijn mondhygiëne zijn echter essentieel voor duurzame resultaten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Caballero, A., Ricaurte, M., & Conrado, C. (2011). Cálculo dental: una revisión de literatura y presentación de una condición inusual. Acta odontológica venezolana49(3).
  • Quinche Maldonado, F. L. (2008). Análisis comparativo entre raspado y alisado radicular utilizando piezoeléctrico y curetas Gracey en dientes indicados para la extracción vistos al microscopio electrónico de barrido (Bachelor’s thesis, Quito: USFQ, 2008).
  • Trenter, S. C., & Walmsley, A. D. (2003). Ultrasonic dental scaler: associated hazards. Journal of clinical periodontology30(2), 95-101.
  • Singh, A., Manjunath, R. S., Singla, D., Bhattacharya, H. S., Sarkar, A., & Chandra, N. (2016). Aerosol, a health hazard during ultrasonic scaling: A clinico-microbiological study. Indian Journal of Dental Research27(2), 160.
  • Veena, H. R., Mahantesha, S., Joseph, P. A., Patil, S. R., & Patil, S. H. (2015). Dissemination of aerosol and splatter during ultrasonic scaling: a pilot study. Journal of infection and public health8(3), 260-265.
  • Roedig, J. J., Shah, J., Elayi, C. S., & Miller, C. S. (2010). Interference of cardiac pacemaker and implantable cardioverter-defibrillator activity during electronic dental device use. The Journal of the American Dental Association141(5), 521-526.
  • Ou, Q., Placucci, R. G., Danielson, J., Anderson, G., Olin, P., Jardine, P., … & Pui, D. Y. (2021). Characterization and mitigation of aerosols and spatters from ultrasonic scalers. The Journal of the American Dental Association152(12), 981-990.
  • Pierre‐Bez, A. C., Agostini‐Walesch, G. M., Bradford Smith, P., Hong, Q., Hancock, D. S., Davis, M., … & Mitchell, J. C. (2021). Ultrasonic scaling in COVID‐era dentistry: A quantitative assessment of aerosol spread during simulated and clinical ultrasonic scaling procedures. International journal of dental hygiene19(4), 474-480.
  • Esmaeilnejadganji, N. S. (2020). Periodontal Tissue Response to Scaling and Root Planing with or without Ultrasonic Instrumentation in Periodontitis Patients (Doctoral dissertation, Tufts University School of Dental Medicine).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.