Manieren om je mond te verzorgen na een tandextractie

Een goede verzorging van je mond na het trekken van een tand of kies is essentieel voor de genezing. Het helpt ook om de kans op complicaties te verkleinen. Dus, waar moet je rekening mee houden? Lees meer in dit artikel!
Manieren om je mond te verzorgen na een tandextractie

Laatste update: 13 december, 2021

Bij chirurgische ingrepen waarbij een tandarts een tand moet trekken uit het bot waar hij in zit, zijn er bepaalde adviezen die je op moet volgen. Na een tandextractie is goede zorg noodzakelijk om het behandelde gebied te laten genezen en herstellen.

De tandarts zal om de tand of kies te verwijderen uit het tandvleesweefsel dat de tand ondersteunt meestal eerst verdoving toedienen. Meestal kan dit onder plaatselijke verdoving uitgevoerd worden, zodat de patiënt geen pijn voelt.

In bepaalde gevallen kan het nodig zijn dat de patiënt onder narcose wordt gebracht. In dat geval zal de ingreep in het ziekenhuis plaatsvinden waar een algehele verdoving gegeven kan worden.

De tandarts zal met behulp van diverse hulpmiddelen de tand losmaken en uit de holte trekken waarin hij zit. In complexere gevallen kan het nodig zijn bepaalde apparatuur te gebruiken om de tandhalzen door te snijden, het bot te verwijderen of de tand in kleinere fragmenten te snijden.

Wanneer de tand uit de mond is, vormt zich in de ruimte die dit achterlaat meestal een bloedstolsel. Dit korstje is verantwoordelijk voor het genezen van de wond. De verzorging en het behoud ervan is dus van vitaal belang om ervoor te zorgen dat het tandvlees goed geneest. In dit artikel vertellen we je waarom het nodig is je mond te verzorgen na een tandextractie en hoe je dat kunt doen.

Wanneer is het nodig om een tand te trekken?

8 manieren om je mond te verzorgen na een tandextractie

Het trekken van tanden en kiezen is een vrij gebruikelijke chirurgische ingreep bij volwassenen. Hoewel de tandarts zal proberen om zoveel mogelijk tanden in de mond te sparen, zijn er gevallen waarin het trekken van een tand onvermijdelijk is.

Hieronder gaan we daar dieper op in. Het kan noodzakelijk zijn om een tand of kies te verwijderen wanneer er geen mogelijkheden voor het herstel van de functie en het verhelpen en/of voorkomen van pijn zijn. Een tandextractie kan noodzakelijk zijn wanneer er sprake is van:

  • Tandinfectie. Wanneer antibiotica niet helpen om de ontsteking te bestrijden, de infectie terugkomt, deze niet kan worden behandeld met endodontie, of de ontsteking zich uitbreidt naar andere delen van het lichaam.
  • Risico op infectie. Patiënten met een gecompromitteerd immuunsysteem of met een element dat een gezondheidsrisico kan opleveren.
  • Gaatjes. Wanneer de cariës zeer ver gevorderd is en de tand bijna vernietigd is. Er zijn gevallen die niet meer met reparaties of met met vullingen kunnen worden opgelost.
  • Gebitsbreuk of traumaschade. Verwondingen aan de tanden als gevolg van een klap kunnen betekenen dat de tand of de overgebleven fragmenten ervan moeten worden getrokken.
  • Vergevorderde parodontitis. Door het verlies van de weefsels die de tanden ondersteunen, kunnen ze gaan bewegen. Als deze bewegingsmogelijkheid te groot wordt kan het zijn dat de tand of kies getrokken moeten worden.
  • Overcrowding. Dit zijn gevallen waarbij de tanden elkaar overlappen en op elkaar staan. Hierbij zal orthodontisch ingrijpen een noodzakelijke aanvulling zijn op het trekken van een of meerdere tanden en kiezen.
  • Om orthodontische redenen. Als onderdeel van de orthodontische behandeling kan het nodig zijn dat sommige tanden worden verwijderd om ruimte te creëren net als bij overcrowding.
  • Problemen met de verstandskiezen. Wanneer deze geen ruimte hebben om door te komen, pijn en infecties veroorzaken of andere problemen voor de mond kunnen opleveren, kan het nodig zijn om ze te trekken.

8 manieren om je mond te verzorgen na een tandextractie

Na het trekken van een tand is de verzorging van de mond belangrijk voor het genezingsproces. Tandartsen geven adviezen in de hoop dat het genezingsproces voor de patiënt zo aangenaam mogelijk verloopt.

Over het algemeen heeft het lichaam tussen de 7 en 10 dagen nodig om een wond te genezen, afhankelijk van het type en de plaats van de wond. Tijdens de eerste 3 dagen kun je wat pijn, zwelling en blauwe plekken ervaren. De zorg voor het bloedstolsel (het ‘korstje’) dat zich vormt op de plek waar de tand zat, is essentieel voor een goede genezing.

Het is belangrijk dat je de adviezen van je tandarts nauwkeurig opvolgt om complicaties te voorkomen en een voorspoedig genezingsproces te hebben. Maar waar moet je rekening mee houden? Kijk eens naar de volgende algemene tips die worden gegeven.

1. Druk uitoefenen met gaasjes

Na de extractie brengt de tandarts een opgevouwen gaasje aan en vraagt je vervolgens om je kiezen op elkaar te zetten. Deze druk moet de eerste 30 tot 60 minuten aangehouden worden. De tandarts zal de precieze tijd bepalen op basis van jouw specifieke geval.

De taak van het gaasje is om het bloeden te stoppen en de bloedklonter te helpen vormen. Zoals we al zeiden, is de bloedklonter die zich vormt in de ruimte die de tand heeft achtergelaten nodig om de wond af te sluiten.

Je moet het gaasje niet te lang laten zitten, want dan kan het stolsel zich eraan hechten. Als dat gebeurt, zal het stolsel ook loslaten als je het gaas verwijdert. Daardoor zal de wond open blijven, wat het genezingsproces kan bemoeilijken.

Nadat de tijd die je tandarts heeft aanbevolen is verstreken kun je het gaasje verwijderen. Je hoeft het dan niet meer in je mond te houden. Als het bloeden overmatig is en niet na een paar uur is gestopt, kun je het gaasje vervangen en weer druk op de wond uitoefenen. Je moet dan ook de tandarts bellen voor advies.

2. Breng een koud kompres aan op het gebied na een tandextractie

Koude kompressen kunnen helpen om ontstekingen en zwellingen te verminderen, bloeduitstortingen te voorkomen en pijn te verlichten. Daarom kan het echt helpen om een koud kompres met ijs aan te brengen op je gezicht in de buurt van het getroffen gebied.

Je moet het kompres onmiddellijk na de extractie aanbrengen, gedurende niet meer dan 10 minuten. Na die 10 minuten moet je even rusten en dan kun je opnieuw beginnen. Langdurig ijs tegen de huid houden kan het weefsel beschadigen.

Het is ook belangrijk om de nabijheid van hitte te vermijden, zoals die van het fornuis, de verwarming of open haard in je huis, of keukens in het algemeen. Het is ook geen goed idee om te zonnebaden of het huis te verlaten als het buiten erg warm is.

3. Eet zacht en koud voedsel na een tandextractie

Na het trekken van een tand adviseren wij je om eerst geen warm voedsel te eten. Om het genezingsproces te bevorderen en de druk op het getroffen gebied te verminderen, kun je het beste zacht, fijngemalen voedsel eten dat gemakkelijk te kauwen is.

  • Zacht en koud voedsel zoals shakes, ijsjes, yoghurt, koude soepen en pudding zijn ideaal.
  • Vermijd hard, knapperig voedsel of voedsel met kleine zaden.

Een evenwichtig dieet met pasta, eieren, vis, melk en gekookte groenten levert de nodige voedingsstoffen. Al deze voedingsmiddelen hebben ook een ideale consistentie. Het zink in groene groenten en de vitamine C in citrusvruchten kunnen ook helpen bij het genezingsproces.

Het is echter belangrijk dat je deze voedingsmiddelen niet met rietjes consumeert. In plaats daarvan raden we je aan om een kleine lepel te gebruiken en voorzichtig slokjes of hapjes te nemen. Je kunt hardere voedingsmiddelen geleidelijk aan in je dieet opnemen, maar we raden je aan om ongeveer een week met deze tip door te gaan.

4. Rust nemen en niet sporten na een tandextractie

Het beperken van je lichamelijke activiteit en inspanningen na een tandextractie kan helpen om complicaties na de operatie te voorkomen. Het is ook een goed idee om niet te veel te praten of je mond te bewegen.

Rusten met het hoofd omhoog in een half zittende positie is van vitaal belang. Een horizontale positie bevordert mogelijk pijn en bloedingen. Gebruik een paar kussens in je bed om je hierbij te helpen als je rust of slaapt.

5. Neem de medicijnen die je tandarts je aanraadt

Gebruik pijnstillers als je tand getrokken is

Na het trekken van een tand, en wanneer de verdoving uitgewerkt is, kun je enkele symptomen zoals pijn en ontsteking ervaren. Daarom zal de tandarts je meestal ontstekingsremmende en pijnstillende medicatie voorschrijven in de hoop deze ergernissen te verminderen.

Als je tand is verwijderd vanwege een onderliggende infectie, is het waarschijnlijk dat je al antibiotica slikt. Als dat niet het geval is, zal de tandarts je die na de extractie voorschrijven. Je moet deze medicatie op de aangegeven tijdstippen innemen – zonder doses over te slaan – totdat je de behandeling volgens voorschrift hebt voltooid.

Je moet het je tandarts vertellen als je andere soorten medicatie gebruikt. Dit is noodzakelijk om te bepalen of het nodig is om deze tijdelijk niet te nemen. Het kan ook zijn dat de tandarts je dan iets anders voor zal schrijven. Dit is afhankelijk van de medicatie die je gebruikt.

6. Niet zuigen of je mond spoelen

Voorkomen dat de bloedprop loslaat is zoals al eerder gezegd van vitaal belang voor het genezingsproces. Als het korstje loslaat loop je namelijk het risico op een infectie of alveolitis (ontsteking in de holte waar de tand zat).

  • Daarom is het een goed idee om mondspoelingen, gorgelen, spoelen of spugen te vermijden.
  • Ook moet je het zuigen op bijvoorbeeld een lolly of een zuurtje beperken, omdat dit het risico op het loskomen van de bloedprop kan vergroten.

7. Niet roken

Het roken van een sigaret na een tandextractie is zowel schadelijk als contraproductief. Zoals we hierboven al zeiden, kunnen zuigbewegingen ervoor zorgen dat het bloedstolsel loslaat.

De hitte van de rook bevordert de doorbloeding en kan leiden tot een verhoogd risico op bloedingen. En alsof dat nog niet genoeg is, kan tabaksgebruik leiden tot infectie door de circulatie in het gebied te veranderen en door de gifstoffen die de rook het bevat.

8. Houd je mond schoon

Het is van essentieel belang om je mond goed schoon te houden na een tandextractie om infecties te voorkomen. Je moet je tandenborstel en flosdraad regelmatig blijven gebruiken, met rustige bewegingen maar vermijd daarbij het gebied waar de tand is getrokken.

Het reinigen van je tong helpt om nare geurtjes en smaken die het genezingsproces kan veroorzaken te verminderen. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat er zich geen voedselresten in de wond ophopen.

Na een paar dagen kun je beginnen met het gebruik van zachte mondspoelingen met lauwwarm water en zout, of mondspoelingen zonder alcohol. Het is een goed idee om deze niet actief uit te spugen. Je moet het vocht rustig uit je mond laten lopen.

Waarom is het belangrijk om je mond te verzorgen na een tandextractie?

Het is van essentieel belang dat je na het trekken van een tand een verzorgingsplan volgt om complicaties te voorkomen. Het kan 7 tot 10 dagen duren voordat de wond genezen is. Hierna zal je lichaam nieuw tandvlees laten groeien om de ruimte die de tand heeft achtergelaten op te vullen.

Door het advies van je tandarts of kaakchirurg op te volgen kunnen de risico’s na de operatie worden beperkt. Onder deze risico’s kunnen we onder andere de volgende problemen noemen:

  • Bloeding. Dit is wanneer de wond na enkele uren na de extractie nog steeds overmatig bloedt zonder te stoppen.
  • Infectie. De extractiezone kan vies ruiken, pijn doen, pulseren, opzwellen of etteren. Je gezicht en hals kunnen ook opzwellen, warm of pijnlijk zijn.
  • Dry socket of droge tandkas. Door het lekken van de bloedklonter kan het gebied waar de tand zat leeg zijn, waardoor het bot bloot komt te liggen. Dit is een zeer pijnlijke aandoening. De tandarts kan een nieuwe bloeding opwekken en een verband aanbrengen om het genezingsproces op gang te brengen.

Wanneer moet je een tandarts raadplegen na het trekken van een tand?

Ondanks dat je alle zorgrichtlijnen volgt na het trekken van een tand, kun je last krijgen van een aantal van de complicaties die we hierboven hebben genoemd. In dat geval moet je dringend een tandarts of ziekenhuis in de buurt raadplegen. Je moet ook een arts raadplegen (Spaanse link) als je een van de volgende symptomen vertoont:

  • Pijn of ongemak dat niet geneest na 2 tot 3 dagen na de extractie.
  • Pijn of ongemak die zich uitbreidt naar andere delen van het lichaam (oor, hoofd of nek).
  • Zwelling of ontsteking in het gezicht of de hals.
  • Pus in je mond of in de wond.
  • Overmatige bloeding die niet stopt nadat je op wat gaas hebt gebeten.
  • Hoge koorts met een algemeen gevoel van onbehagen, misselijkheid of overgeven.
  • Tintelingen, krampen, of als je het gevoel hebt dat het gebied ‘in slaap is gevallen’ nadat de verdoving is uitgewerkt.
  • Een drukkend gevoel onder je tong.
  • Moeite met ademen, slikken of praten.
  • Hoesten en pijn op de borst.

Als alles in orde is na de extractie is het ook een goed idee om terug te gaan naar de tandarts om de genezing te laten controleren en te praten over de mogelijkheden om de verloren tand te vervangen. De professional zal beter in staat zijn om de alternatieven te beoordelen om de mond te rehabiliteren om de functie en esthetiek te herstellen.

Krijg je glimlach weer terug

Het trekken van een tand of kies kan angst en bezorgdheid veroorzaken, omdat het een chirurgische ingreep is met alle mogelijke risico’s en complicaties van dien. Bovendien kan het verlies van een tand ertoe leiden dat je deze wil vervangen. Daarom moet je na een tandextractie met je tandarts praten over de mogelijkheid om de tand te vervangen door een prothese, vaste brug of implantaat.

Het is dus van vitaal belang om de verzorgingsrichtlijnen na het trekken van een tand die de tandarts of kaakchirurg je geeft op te volgen. Dit is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat het genezingsproces zo gezond en snel mogelijk verloopt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Samuel, Ladisleny Leyva, Nila Ledesma Céspedes, and Myrna Fonte Villalón. “La pérdida dentaria. Sus causas y consecuencias.” Revista de Medicina Isla de la Juventud 19.2 (2018).
  • Perez, Víctor Jesús Delgado, et al. “Principales razones de extracción de dientes permanentes de adultos mexicanos en un Centro de Salud.” Revista CES Salud Pública 8.1 (2017): 1-9.
  • Rosero Ortiz, José Andrés. Causas para extracciones dentales e indicadores sociodemográficos realizado en la Clínica de Cirugía I de la Facultad de Odontología de la Universidad Central del Ecuador. BS thesis. Quito: UCE, 2018.
  • Coronel Salazar, Angie Mishel. Complicaciones mediatas e inmediatas en las extracciones dentarias. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.
  • Lozada Macías, Cristina Anabel. Complicaciones de extracciones de las piezas# 16 o# 26. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2018.
  • Vélez Lucas, Nathalia Elizabeth. Efectividad del manejo terapéutico preventivo de la alveolitis, pre y post exodoncia, en pacientes con enfermedades sistémicas. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.
  • Caliskan, Mehmet, et al. “¿ Es necesario modificar la terapia anticoagulante en extracciones dentales en pacientes que están en tratamiento con anticoagulantes orales de acción directa?.” Medicina oral, patología oral y cirugía bucal. Ed. española 23.4 (2018): 260-266.
  • Teixeira Poças, María Amelia, et al. “Complicaciones posoperatorias de la exodoncia 2018-2019.” IV Jornadas de Actualización en Prácticas Odontológicas Integradas PPS-SEPOI (La Plata, 7 de julio de 2020). 2020.
  • Vega Vega, Sheila P., et al. “Riesgo de complicaciones a corto plazo asociadas con extracción dental en pacientes de una unidad de medicina familiar de Acapulco, Guerrero, México.” Atención Familiar 25.4 (2018): 151-154.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.