Hoe lang houdt het bleken van tanden aan?

Er zijn veel verschillende methoden voor het bleken van tanden om een stralendere glimlach te krijgen. In dit artikel zullen we je over de meest voorkomende vertellen en hoe lang hun resultaten aanhouden.
Hoe lang houdt het bleken van tanden aan?

Laatste update: 24 juli, 2021

Wie heeft er nog nooit naar het bleken van tanden gekeken? Het hebben van een mooie en stralende glimlach is voor veel mensen een steeds vaker voorkomende zorg. Hoe lang houdt het effect van het bleken van tanden eigenlijk aan?

Schitterende tanden hebben is een vrij toegankelijke optie met de behandelingen die hiervoor tegenwoordig beschikbaar zijn. Er zijn steeds meer mogelijkheden om het uiterlijk van onze mond te verbeteren.

Het bleken van tanden is een procedure waarbij chemische stoffen worden gebruikt die pigmenten en vlekken van tandoppervlakken kunnen verwijderen. De behandelingen in tandartspraktijken zijn een goede optie, maar er zijn ook producten die je thuis kunt gebruiken.

De resultaten en tijdsduur van het effect van deze producten variëren. In dit artikel vertellen we je over de meest gebruikte methoden en hoe lang het effect van het bleken van tanden aanhoudt. We geven je ook enkele tips om de effecten langer aan te laten houden.

Soorten tanden bleken en hun duur

We hebben al vermeld dat het bleken van tanden vlekken van tandoppervlakken verwijdert en zo de glimlach een aantrekkelijker uiterlijk geeft. De soorten vlekken, de gebruikte producten en methoden en de gewoonten van de patiënt bepalen de duur van het resultaat.

Hoewel de effecten van het bleken van tanden langdurig aanhouden, zijn ze niet permanent. Hieronder beschrijven we enkele van de meest gebruikte behandelingen (Spaanse link) en hoe lang de effecten gewoonlijk aanhouden.

Opties voor thuis

Hieronder vallen de producten die iemand bij de apotheek of drogist kan kopen en zelf aan kan brengen. Dit zijn bleekgels of -pasta’s die over het algemeen een beperkte werking hebben. Het omvat geen professionele tandbleekbehandelingen die iemand thuis doet, maar onder de supervisie en follow-up van de tandarts gaan.

Natuurlijke methoden of zelfgemaakte recepten met alledaagse producten worden ook niet beschreven, omdat het niet raadzaam is om ze te gebruiken. Ze zijn niet effectief en kunnen een risico voor schade aan de tandstructuren vormen.

Whitening tandpasta

Dit is een tandpasta voor dagelijks gebruik, maar met toegevoegde ingrediënten die voor een bleekeffect zorgen. Ze bevatten meestal schurende stoffen, waterstofperoxide en carbamideperoxide.

De soorten die alleen schuurmiddelen bevatten, werken op oppervlakkige vlekken, zonder de kleur van de tanden te wijzigen. De producten die peroxiden bevatten, kunnen tanden witter maken en vlekken verwijderen.

Fabrikanten raden dagelijks gebruik aan, twee keer per dag, gedurende meerdere weken. Resultaten kunnen echter pas na 2 tot 6 weken gebruik zichtbaar zijn en 3 tot 4 maanden aanhouden.

De effecten kunnen worden verlengd door de bleekpasta te blijven gebruiken, maar dit wordt niet aanbevolen. De ingrediënten die ze bevatten zijn niet voor veelvuldig gebruik ontworpen en veroorzaken onomkeerbare schade aan het glazuur. Ze kunnen bovendien zachte weefsels, zoals tandvlees, irriteren en gevoelige tanden veroorzaken.

In gevallen waarin iemand ervoor kiest om deze pasta’s regelmatig en langdurig te gebruiken, is het noodzakelijk om het gebruik met pasta’s te combineren die het glazuur beschermen en versterken om schade te voorkomen.

Mondwater met whitening effect

Man gaat mondwater gebruiken

Mondspoelingen met whitening effect worden gebruikt om het effect van andere behandelingen die in de tandartspraktijk worden uitgevoerd te behouden. Dit type tandbleekmiddelen zijn mondspoelingen die waterstofperoxide bevatten. De aanbeveling is om een dagelijkse spoeling uit te voeren om oppervlaktevlekken te verwijderen.

De resultaten verschijnen meestal na 3 maanden gebruik en zijn niet zo opvallend of langdurig. Over het algemeen is hun nut het verlengen of behouden van resultaten die met professionele methoden zijn verkregen.

Whitening pennen

Dit zijn kleine plastic buisjes met de bleekgel en een applicator om deze gel op het tandoppervlak aan te brengen. Het product wordt gebruikt door het een paar seconden over de vlekken te wrijven, alsof je de tand schildert.

Je moet het gedurende de aangegeven tijd laten inwerken zonder te eten of de mond te spoelen. Het duurt 2 dagen tot een week voordat de effecten verschijnen, maar deze zijn minimaal. Ze houden bovendien niet lang aan.

Whitening strips

Dit zijn een van de meest effectieve methoden met het langst aanhoudende effect voor het thuis bleken van tanden. De effecten kunnen verschillende toepassingen vereisen voordat ze te zien zijn en tot wel 6 maanden aanhouden.

Dit zijn plakstrips die een peroxidegel bevatten om vlekken te verwijderen en tanden witter te maken. Je haalt ze uit de verpakking en plaatst ze met behulp van een spiegel op je tanden. Je moet ze gedurende de door de fabrikant aangegeven tijd laten inwerken en ze vervolgens weggooien.

Het advies is om ze minimaal 14 dagen 30 minuten per dag te gebruiken. Er zijn veel merken verkrijgbaar, de een is effectiever en gemakkelijker te gebruiken dan andere. Probeer er informatie over te vinden

Onjuist of langer gebruiken dan aanbevolen kan schadelijk zijn. Schade aan het glazuur, irritatie van het tandvlees en gevoeligheid zijn enkele van de gevolgen van misbruik van het product.

Tanden bleken bij de tandarts

Behandelingen voor tanden bleken uitgevoerd door een professional in de tandartspraktijk hebben meestal een directer en langduriger effect dan thuisbehandelingen. Met een diagnose die de oorzaken en soorten vlekken evalueert, is de tandarts bovendien in staat om de meest geschikte methode voor elk specifiek geval te kiezen.

De voorafgaande professionele reiniging en de daaropvolgende toepassing van fluoride maken meestal deel uit van de therapie, waardoor de resultaten verbeteren en het risico op gevoeligheid en complicaties na de behandeling wordt verminderd. De volgende methoden zijn enkele van de alternatieven voor het bleken van tanden die professioneel kunnen worden uitgevoerd.

Lamp met koud licht whitening

Tandartsen voeren dit soort procedures in hun praktijk uit. De professional beschermt de mondslijmvliezen met een speciaal materiaal om beschadiging van het weefsel te voorkomen.

De tandarts plaatst bleekgel op de tandoppervlakken en stelt deze bloot aan koud licht of een laser die het product activeert en de werking versnelt. Bleekmiddelen zoals waterstofperoxide of carbamideperoxide worden in hoge concentraties gebruikt (Spaanse link).

De sessie kan tussen de 30 en 90 minuten duren, afhankelijk van de situatie. Een enkele interventie is meestal voldoende, hoewel sommige een tweede behandeling vereisen. De verkregen resultaten zijn bovendien zeer effectief en zijn direct merkbaar. De effecten kunnen bij patiënten met een goede mondhygiëne bovendien tussen de 1 tot 3 jaar aanhouden.

Bleekgelbitjes voor thuis

In dit geval begeleidt de tandarts de behandeling en voert de patiënt deze vervolgens thuis uit. De professional geeft een poliklinische kit met een speciaal bitje mee dat in de mond van de patiënt past evenals de bleekgel die in het bakje kan worden geplaatst voor thuisgebruik.

Het product dat in deze gevallen wordt gebruikt, is veel krachtiger dan het vrij verkrijgbare opties. De tandarts zal daarom precies aangeven hoe je het moet gebruiken, hoe lang en hoe vaak.

In een aantal gevallen moeten patiënten het enkele uren of zelfs ‘s nachts gebruiken, gedurende een paar dagen of meerdere weken. Er zijn producten met verschillende concentraties peroxide waarmee voor elk geval de beste optie gekozen kan worden.

Je zult de resultaten na een week beginnen op te merken en het maximale effect wordt na 2 tot 4 weken bereikt. Bij coöperatieve patiënten en met goede hygiënische gewoonten, houden ze een jaar of langer aan.

Gecombineerde behandeling voor het bleken van tanden

Bij deze manier van bleken wordt er een combinatie van de twee eerder beschreven behandelingen gebruikt. Deze gecombineerde behandeling voor het bleken van de tanden bestaat uit drie fasen:

 • Eerste kit voor thuisbehandeling. De tandarts zal de patiënt instrueren om thuis te bleken met behulp van een bitje. De patiënt moet deze gedurende ongeveer 15 dagen minstens 4 uur per dag gebruiken.
 • Whitening op de praktijk. Na 15 dagen gebruik van de poliklinische whitening moet de patiënt naar de tandarts gaan voor de behandeling met koud licht. De behandeling duurt ongeveer 45 minuten.
 • Tweede kit voor thuisbehandeling. De thuisbehandeling wordt nog 15 dagen voortgezet.

Dit type gecombineerde behandeling geeft de beste en meest blijvende resultaten. Bij een patiënt die goed meewerkt kunnen de effecten zelfs tot wel 3 jaar later nog zichtbaar zijn.

Gewoonten die het bleken van tanden kunnen schaden

Bepaalde gewoonten en gebruiken kunnen van invloed zijn op de resultaten die je met het bleken van tanden behaalt. In een aantal gevallen worden zelfs meer opvallende pigmentaties of vlekken gegenereerd dan die er voorheen bestonden:

 • Bepaalde voedingsmiddelen en dranken. Het consumeren van voedsel met kunstmatige kleurstoffen, koffie, thee, mate, rode wijn, chocola, tomaten- of bosbessensaus kan bijvoorbeeld de witheid van de tanden beïnvloeden.
 • Tabak. Het gebruik van tabak, in welke vorm dan ook, kleurt de tanden geel en bruin.
 • Slechte mondhygiëne. Het niet uitvoeren van een adequate gebitsreiniging en het niet verwijderen van de ophoping van bacteriële tandplak in de mond is een factor die het uiterlijk van de glimlach beïnvloedt. De vorming van tandsteen, ontstoken tandvlees en het ontstaan van gaatjes zijn gevolgen van verwaarlozing van de hygiëne die ook de kleur van de tanden beïnvloedt.
 • Trauma of infecties. Het krijgen van een klap tegen of een infectie in een tand kan een verandering in de kleur van de tand veroorzaken. In het hele element kunnen gele, blauwachtige, grijze en zelfs zwarte tinten voorkomen.
 • Leeftijd en genetica. We hebben over deze factoren geen controle, maar je moet je ervan bewust zijn dat ze ook het uiterlijk van de glimlach beïnvloeden. De oorspronkelijke kleur van de tanden en het verstrijken van de tijd genereert een meer gelige tint aan de tanden zijn aspecten om te overwegen.

Tips voor het verlengen van het bleken van tanden

Of je nu voor een methode thuis of voor professioneel tanden bleken kiest, nazorg is essentieel om het resultaat zo lang mogelijk te behouden. Door onderstaande maatregelen in de praktijk te brengen, kan je de duur van de bereikte effecten verlengen.

Mondhygiëne

We hebben al vermeld dat de opeenhoping van bacteriële plaque de verschijning van nieuwe vlekken, de afzetting van tandsteen en de vorming van cariës bevordert. Om deze reden is het van vitaal belang om de tanden schoon te houden om deze complicaties te voorkomen en een witte glimlach te behouden.

De aanbeveling is om je tanden minstens twee keer per dag grondig te poetsen, vooral na de maaltijd en als je gekleurd voedsel binnenkrijgt. Eén keer per dag flossen is ook noodzakelijk. Sommige tandartsen zullen speciale tandpasta of mondspoelingen aanbevelen om de resultaten van het bleken te behouden.

Voeding en gewoonten

Vrouw met koffie

Aandacht besteden aan de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen kan de effecten van bleken helpen verlengen. Het vermijden of verminderen van de consumptie van voedingsmiddelen en dranken die pigmentatie bevorderen is aan te raden om te doen. Denk hierbij aan producten zoals:

 • curry
 • saffraan
 • cola
 • koffie
 • thee
 • wijn

Als je deze producten niet kunt vermijden, dan raden we je aan ze met een rietje te drinken om het contact met het tandoppervlak te verminderen of snel door te slikken. Het verminderen van de consumptie van zure voedingsmiddelen die het glazuur aantasten, zoals citrusvruchten en azijn, is ook gunstig.

Mensen moeten tabak vermijden, omdat het, zoals we al zeiden, de tanden met een karakteristieke bruine of gele kleur pigmenteert. Je verliest als je doorgaat met roken al snel de effecten van het bleken.

Bezoek aan de tandarts

Het is ideaal om na de behandeling een vervolgcontrole te hebben. Het is normaal om enkele complicaties te hebben die met behandelingen voor het bleken van tanden verband houden, zoals gevoeligheid na de behandeling. Deze zijn meestal tijdelijk en kunnen gemakkelijk worden behandeld.

Regelmatige bezoeken aan de tandarts (eens in de zes maanden) zijn ook aan te raden. Het controleren van de algemene toestand van de mond kan helpen om verdere complicaties te voorkomen.

Vooronderzoek is belangrijk

Bij het zoeken naar een aantrekkelijkere glimlach zijn er enkele overwegingen waarmee je rekening moet houden voordat je voor dit type product kiest. De gebruikte ingrediënten kunnen namelijk gevoeligheid van tanden en tandvlees veroorzaken.

Dit ongemakkelijke gevoel bij kou en warmte is meestal tijdelijk en verdwijnt na een paar dagen (Spaanse link). Er zijn echter nog andere complicaties waarmee je rekening moet houden en dit zijn de volgende:

 • Irritatie van het tandvlees en de zachte weefsels. Dit gebeurt meestal bij het gebruik van thuismethoden. De klachten zijn mild en van voorbijgaande aard.
 • Tandvlees bleken. Het middel kan inwerken op het tandvleesweefsel en het gebied verkleuren. Na verloop van tijd herstellen ze naar hun normale kleur.
 • Schade aan tandweefsel. Als er kloven, barsten of gaatjes in de tanden aanwezig zijn of als het glazuur erg versleten en dunner is, kan het bleekmiddel de weefsels beschadigen. Het kan zelfs het pulpaweefsel irriteren en pijn veroorzaken.

Om deze redenen en vanwege het risico dat met het hanteren van deze producten op het gebit gepaard gaat, kun je het beste een tandarts de behandeling uit laten voeren in plaats van dit zelf doen.

Voordat een tandarts een behandeling uitvoert, evalueert hij of zij de algemene toestand van de mond en kiest hij de meest geschikte opties voor de situatie. Soms denken patiënten dat ze hun tanden gewoon moeten laten bleken en dat een eenvoudige reiniging hun esthetische problemen oplost.

Aan de andere kant, als de mond gezondheidsproblemen heeft en er andere behandelingen nodig zijn, dan moet de tandarts deze eerst uitvoeren. De tandarts zal de gezondheid van de mond herstellen voordat de tanden aan blekende stoffen worden blootgesteld die andere situaties kunnen verergeren.

Patiëntenzorg is van fundamenteel belang

Je weet nu dat je niet hoeft te stoppen met glimlachen om gele of verkleurde tanden te verbergen, want er zijn veel opties als je op zoek bent naar een wittere glimlach. De effecten die mensen hiermee bereiken en hoe lang deze aanhouden, zijn van veel factoren afhankelijk zoals:

 • de aanwezige vlekken en pigmentaties.
 • de verkleuring van de tanden.
 • de leeftijd van de patiënt.
 • de wittinten die de patiënt wil bereiken.
 • het soort behandeling.

De gewoonten en zorg van de patiënt tijdens en na de toepassingen hebben er ook veel mee te maken. De aanbeveling is altijd om een tandarts te raadplegen voordat je dit soort behandeling uitvoert.

Er zijn enkele risico’s die, men met het advies van een professional, kunnen vermijden. En vergeet niet dat een goede gezondheid van de mond essentieel is om het bleken van tanden te laten werken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Moradas Estrada, Marcos. “¿ Qué material y técnica seleccionamos a la hora de realizar un blanqueamiento dental y por qué?: protocolo para evitar hipersensibilidad dental posterior.” Avances en odontoestomatología 33.3 (2017): 103-112.
 • Jaramillo Moncada, Joel David. Blanqueamiento dental con peróxido de carbamida. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2019.
 • Begazo Gavilan, Brian Fernando. “Blanqueamiento dental a base de peróxido de hidrógeno al 35%.” (2020).
 • Pérez Villoslada, Luz Estephany. “Sensibilidad dentinaria después del blanqueamiento dental.” (2019).
 • Achachao Almerco, Kelly, and Lidia Yileng Tay Chu Jon. “Terapias para disminuir la sensibilidad por blanqueamiento dental.” Revista Estomatológica Herediana 29.4 (2019): 297-305.
 • Darriba López, Iria. “Factores técnicos que modifican el resultado del blanqueamiento vital ambulatorio, condicionando el grado de aclaramiento y los efectos secundarios.”
 • Bersezio, Cristian, et al. “Evaluación de la autopercepción de estética dental en pacientes tratados con dos modalidades distintas de blanqueamiento dental.” Revista Cubana de Estomatología 57.2 (2020).
 • Lantigua Palin, Carlos, and Alejandra Marie Rodríguez. Estudio sobre los daños físicos ocasionados en el esmalte frente a agentes químicos utilizados en las diferentes técnicas de blanqueamiento: revisión literaria. Diss. Santo Domingo: Universidad Iberoamericana (UNIBE), 2020.
 • Osorno Ruíz, Gema Jazmina. Estudio comparativo in vitro de la eficacia del blanqueamiento dental Clínico y Ambulatorio en piezas dentales extraídas realizado en las Clínicas Odontológicas UNAN-Managua en el periodo junio-octubre 2017. Diss. Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua, Managua, 2017.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.