8 tips om een goede vriend te zijn
Hoe weet je of je een goede vriend bent? Zijn er tips om een goede vriend te zijn?
Misschien heb je veel vriendschappen en heb je het gevoel dat de relatie stroomt omdat er vertrouwen en kameraadschap is. Maar dit is niet alles wat een goede vriendschap inhoudt. Als je deze banden als vanzelfsprekend beschouwt zonder er echt in te investeren, kan dat de band verbreken of de ander het gevoel geven dat je in werkelijkheid niet zo’n goede vriend bent.
We hebben het over factoren zoals quality time, oprechtheid en discretie. Over het algemeen komen al deze dingen die onze vriendschap ten goede komen, ook ons ten goede en leiden ze tot betere, duurzamere banden.
Als we kijken naar de basisdefinitie van vriendschap, geeft de Koninklijke Spaanse Academie aan dat het “persoonlijke, zuivere en belangeloze genegenheid is die wordt gedeeld met een andere persoon, die ontstaat en wordt versterkt door de omgang.” Op basis van dit concept volgen hier enkele suggesties die kunnen dienen om te laten zien wat een goede vriend je bent.
Het belang van een goede vriend
Een vriend hebben betekent iemand hebben die altijd bereid is om te helpen, vooral in moeilijke tijden. Hun gezelschap is genoeg, zonder dat er iets anders voor nodig is dan het gebaar dat je er bent om kracht, steun en aanmoediging te bieden.
Vrienden worden verenigd door genegenheid en wederzijds respect, zoals wordt benadrukt in een artikel over het Kantiaanse concept van vriendschap (Spaanse link), gepubliceerd door het Journal of Moral and Political Philosophy ISEGORÍA. Deze banden oefenen een grote invloed uit op de vorming van het persoonlijke karakter en dragen bij aan de zin van het leven.
Een andere waardering van de waarde van vriendschap is die in het Filosofisch Tijdschrif t Diánoia (Spaanse link), dat iets dieper gaat. In dit artikel wordt beschreven dat vriendschap een behoefte aan wederzijdse genegenheid inhoudt, een wederzijdse instelling en een verwachting van hulp die niet gevraagd wordt van andere mensen die niet als hecht worden beschouwd.
Goede vrienden worden dus gekenmerkt door het niet dragen van “maskers,” het begrijpen van de waarheden, gevoelens en emoties van de ander, het delen van dromen en op de een of andere manier bijdragen aan het verwezenlijken ervan, en het niet oordelen of bekritiseren van je daden.
Een vriend is belangrijk in momenten van opluchting; het is essentieel om ruimte in je leven open te stellen voor iemand die, zonder verwijten, een waardevolle vorm van steun wordt en je “uitverkoren familie.”
We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Vriendschappen tussen mannen versus vriendschappen tussen vrouwen: Leer de verschillen
Hoe kun je een goede vriend zijn? Let op de volgende tips
Misschien lees je het bovenstaande en probeer je dit gedrag te herkennen in je vriendschappen. Maar ben je een goede vriend? Hier zijn enkele tips om je te helpen een echt goede vriend te zijn.
1. Geef prioriteit aan je vriendschappen
Hoe druk je leven ook is, maak tijd voor vriendschap. Je zult een waardevolle vriend zijn zolang je deze relatie tot een centraal onderdeel van je leven maakt.
Maak tijd voor een videogesprek, plan een etentje of ga wandelen. Ook al investeer je maar een paar minuten van je tijd, het betekent veel voor je vriendschap.
Als je je vriendschap geen prioriteit geeft, kan deze band zwakker worden.
2. Weet hoe je moet vergeven
Niemand is vrijgesteld van het maken van fouten. Wanneer ze echter met fouten worden geconfronteerd, vergeven goede vrienden.
Dit is een van de belangrijkste sleutels tot het zijn van goede vrienden; de essentie zit in de moed waarmee beiden de wortels van het conflict herkennen, in staat zijn om met elkaar in gesprek te gaan en elkaar recht aan te kijken, en om gedrag of acties die niet prettig waren te vergeven.
Als er geen ruimte is voor vergeving en er integendeel wrok wordt gekoesterd, zullen er problemen ontstaan. Zelfs als ze proberen te geloven dat ze “de bladzijde hebben omgeslagen,” kan het probleem elk moment weer de kop opsteken. Dit is geen eigenschap die je aantreft bij goede vrienden.
Wees een ideale vriend, vergeef met oprechtheid.
3. Beantwoord hun telefoontjes en berichten
Het gaat niet alleen om fysieke aanwezigheid. Het beantwoorden van een bericht of telefoontje is een manier om kameraadschap te tonen, vooral als de vriend(in) door een werk-, liefdes- of ander probleem gaat. Je bent een goede vriend als je degenen die je nodig hebben niet alleen laat.
4. Tips om een goede vriend te zijn: verhef hun humeur en bouw hun zelfrespect op
Goede vrienden tillen de geesten van hun leeftijdsgenoten op om doelen in hun leven te bereiken. Jij bent er zo een als je hun gevoel van eigenwaarde koestert, kritiek vermijdt en loyaliteit toont.
Ook is het geweldig als je ze vaak herinnert aan hun kwaliteiten en mogelijkheden. Een leuke opmerking kan de slechte dag van een vriend gemakkelijk veranderen in een goede.
5. Luister naar hun geheimen en respecteer ze
Aandacht besteden aan wat een vriend zegt en hun vertrouwen respecteren als dat gepast is, is een manier om goed te zijn in vriendschap.
Laat de ander merken en voelen dat je luistert. Dit is nog belangrijker als het gesprek draait om het vinden van oplossingen voor een bepaald probleem.
6. Wees een eerlijke vriend
Luisteren omvat ook het uitspreken van je “waarheden”... zelfs die de ander misschien niet graag hoort.
Het filosofische tijdschrift Gedachte (Spaanse link) dat er in echte vriendschap een verbintenis is gebaseerd op het uitspreken van niet alleen wat de vriend graag wil horen, maar ook wat jij denkt dat het goed voor hem of haar is om op dat moment te weten of te onthouden. Dit maakt deel uit van de liefde en eerlijkheid die vrienden kenmerken.
Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk dit artikel om te lezen:
Furoshiki, de milieuvriendelijke cadeauverpakkingstrend die sociale netwerken overspoelt
7. Debatteren zonder problemen
Conflicterende meningen komen vaak voor in vriendschap.
Dit betekent niet dat je constante ruzies normaliseert, maar het is mogelijk om debatten te voeren over bepaalde onderwerpen of situaties. Je kunt bijvoorbeeld verschillende politieke gedachten hebben of rivaliserende voetbalteams steunen. Als je een goede vriend bent, praat je over controversiële onderwerpen zonder de relatie te beschadigen. Dat wil zeggen, je verdedigt je standpunt met respect.
8. Tips om een goede vriend te zijn: Steun hun beslissingen
Dit betekent niet dat je alles wat een vriend doet hoeft goed te keuren. Je maakt echter wel duidelijk dat, hoewel je andere alternatieven voor een bepaalde kwestie overweegt, je in hun kant staat en hen steunt.
Evenzo, als een vriend gestrest is, help hem dan te kalmeren, geef advies en visualiseer een scenario met mogelijke alternatieven, zodat ze de juiste beslissingen kunnen nemen.
Wees voorzichtig! Weet hoe je het gedrag en de eigenschappen van een slechte vriend kunt herkennen
Je weet al hoe je goede vrienden kunt herkennen en wat je zelf als een goede vriend moet beschouwen. Hoe zit het nu met die mensen die in ons leven aanwezig zijn, maar waarvan we niet zo zeker weten of hun aanwezigheid positief is?
Er zijn vriendschappelijke relaties die schadelijk en destructief zijn. Dit is wat je zou kunnen opvatten als “giftige vrienden.” De mensen die je een slecht gevoel geven, je manipuleren, oneerlijk zijn en weinig tijd in je investeren.
Van hen is het een goed idee om wat afstand te nemen. Als je daarentegen denkt dat je misschien een giftige vriend bent, probeer dit gedrag dan te vermijden en zoek hulp bij een specialist als je wilt leren om een betere vriend te worden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Aparicio-Marcos, A. (2021). Claves para reconocer una amistad verdadera. Una reflexión desde el pensamiento de Miguel de Unamuno. Pensamiento. Revista De Investigación E Información Filosófica, 76(291 Extra), 1263-1272. https://revistas.comillas.edu/index.php/pensamiento/article/view/7782
- Daguerre, M. (2016). Sobre el valor de la amistad y su conflicto potencial con la moral. Una revisión del debate contemporáneo. Diánoia. Revista de Filosofía, 55(64), 47. https://dianoia.filosoficas.unam.mx/index.php/dianoia/article/view/220
- Real Academia Española. Amistad. https://dle.rae.es/amistad
- Rivadulla Durán, A. (2019). El concepto de amistad en Kant. Isegoría, (61), 463. https://www.mendeley.com/catalogue/8a0a93b2-bf19-313c-be65-168f1f443bc6/?utm_source=desktop