Tijdens de lockdown gezonde gewoonten behouden

Het behouden van gezonde gewoonten tijdens de lockdown is ongetwijfeld een grote uitdaging. Door geïsoleerd te zijn, is het moeilijk om sociale relaties, eetgewoonten en lichaamsbeweging bij te houden. In het artikel van vandaag geven we enkele richtlijnen die je kunt implementeren om de quarantaine voor je gezondheid gemakkelijker te maken.
Tijdens de lockdown gezonde gewoonten behouden

Laatste update: 28 januari, 2021

De lockdown die de pandemie van het coronavirus ons heeft opgedrongen, heeft het leven van het grootste gedeelte van de wereldbevolking veranderd. Zozeer zelfs dat het behouden van gezonde gewoonten tijdens de lockdown erg moeilijk is geworden.

Aan de ene kant hebben we een complete verandering in onze routines. Onze schema’s zijn onvermijdelijk veranderd dankzij het feit dat we de hele dag thuis zijn. En aan de andere kant, omdat we niet zo vaak naar buiten gaan, is onze blootstelling aan de zon en onze fysieke activiteit sterk verminderd.

De beschikbaarheid van voedsel is geen klein probleem. De beperkingen beïnvloeden bijvoorbeeld de beschikbaarheid van verse groenten en fruit. Om nog maar te zwijgen van het feit dat je misschien maar één keer per week boodschappen doet en je probeert om je menu daar omheen te plannen.

Het behouden van gezonde gewoonten tijdens de lockdown is een moeilijke taak geworden. Dit geldt ongeacht of je alleen woont of met anderen. We kunnen bovendien de stressfactor niet onderschatten, waaronder bijvoorbeeld de angst om ziek te worden.

In het onderstaande artikel gaan we enkele richtlijnen delen over het hoe je gezonde gewoonten tijdens de lockdown kunt behouden. Lees dus snel verder.

Gezonde gewoonten behouden tijdens de lockdown: onderhouden van sociale ontmoetingen via digitale apparaten

Sociale relaties zijn een basisbehoefte voor mensen. Het onderhouden van communicatie met anderen valt daarom onder de gezonde gewoonten tijdens de lockdown. Maak tijd vrij op je dag om met vrienden en familie te praten, dichtbij en ver weg. Dit kan bijvoorbeeld met:

  • je mobiele telefoon
  • een tablet
  • de computer

Videogesprekken, instant messaging en toepassingen voor groepsgesprekken zijn allemaal bondgenoten die je kunnen helpen. Je hoeft ze niet als de vijand te interpreteren, integendeel! Het gevoel om samen te zijn te midden van deze crisis kan het omgaan met een lockdown veel gemakkelijker maken.

Gezonde gewoonten tijdens een lockdown: bescherming van je visuele gezondheid

Een oog van dichtbij

Door overmatig gebruik van schermen kunnen we last krijgen van oogproblemen. Aangezien velen van ons thuis studeren of werken en digitale apparaten gebruiken om in contact te blijven met anderen, zal het schermgebruik zeker toenemen. Dit kan onze visuele gezondheid beïnvloeden en dat is iets waar we ons bewust van moeten zijn.

Een goede optie die we tijdens de lockdown voorstellen is om voorzichtig te zijn, door de helderheid van je scherm voldoende aan te passen. De juiste helderheid is minder vermoeiend voor je ogen en laat je vaak knipperen. Zorg er bovendien voor dat je scherm geen andere lichtbronnen reflecteert, of het nu kunstmatig is of via de ramen.

Het intensieve gebruik van schermen leidt tot minder knipperen, wat de bevochtiging van de oogbol bemoeilijkt. Dit kan op zijn beurt tot het droge ogen syndroom leiden. Dit is geen klein probleem, aangezien het, als het in de loop van de tijd voortduurt, zich tot ernstigere problemen kan ontwikkelen.

Het is een goed idee om de door oogartsen aanbevolen 20-20-5-regel toe te passen. Dit is voor zowel volwassenen als kinderen belangrijk. Het betekent dat je:

  • elke 20 minuten schermtijd
  • 20 seconden de tijd moet nemen om te rusten
  • waarbij je je concentreert op iets op ongeveer 5 meter afstand

Voor je huid zorgen

Vrouw met een droge huid

Door zoveel tijd thuis door te brengen zonder naar buiten te gaan, krijgt onze huid niet de hoeveelheid zonlicht die het nodig heeft. Dit resulteert in een verminderde productie van vitamine D. Vitamine D wordt onder meer geassocieerd met:

Onder normale omstandigheden maakt het lichaam gebruik van ultraviolette stralen van de zon om actieve en functionele vitamine D te vormen met al zijn voordelen.

Voor velen van ons betekent quarantaine dat we geen tijd buitenshuis kunnen doorbrengen. Het is echter belangrijk om er een gewoonte van te maken om thuis op zoek te gaan naar natuurlijk zonlicht.

Als je een terras hebt, dan moet je proactief zijn om daar gedurende een korte tijd door te brengen. Hetzelfde geldt als je een balkon hebt. Als geen van deze opties voor je werkt, breng dan tijd door in de buurt van een open raam.

Als je hydraterende crèmes in huis hebt dan is het belangrijk om ze te gebruiken, zelfs als je denkt dat je ze niet nodig hebt. Misschien ga je ervan uit dat je je huid niet hoeft te beschermen, omdat je binnenshuis bent. De waarheid is echter dat de omgeving in huizen veel gifstoffen bevat voor je huid bijvoorbeeld:

  • parfums
  • schoonmaakproducten
  • keukendampen
  • enzovoorts

Omgaan met stress

Deze pandemie is op zichzelf al een stressvolle situatie. We zijn bang voor het onbekende, niet te weten hoe lang de lockdown zal duren en natuurlijk om ziek te worden.

Een onderdeel van het omgaan met stress is het opzetten van een routine die helpt om je hartritme te behouden (Spaanse link). Een deel van die routine zou moeten zijn om voldoende rust te krijgen. Probeer je slaappatroon niet te veranderen, ook al zijn je dagen door de lockdown heel anders.

Een andere gezonde gewoonte die we willen suggereren, is om te reguleren hoeveel informatie je tot je neemt. Het is gemakkelijk om ongemakkelijk en angstig te worden als je op het nieuws let. Er gaan bovendien veel geruchten en mythen rond die we moeten weten te filteren.

Tijdens de lockdown gezonde gewoonten hebben is niet onmogelijk

Het lijkt een enorme taak, maar de waarheid is dat het behouden van gezonde gewoonten tijdens de lockdown gemakkelijker is dan je denkt. De lockdown zal niet eeuwig duren en daarna zal het leven doorgaan. Het is daarom belangrijk om ondertussen voor je gezondheid te zorgen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.