Tie dye: 5 innovatieve manieren om je T-shirt te verven

Verf, kousenbanden, water en zout is wat je nodig hebt om een ​​kleurrijke tie-dye outfit te ontwerpen. Dit zijn de basiswerktuigen. De stofkleurtechniek die wij je leren.
Tie dye: 5 innovatieve manieren om je T-shirt te verven

Laatste update: 15 oktober, 2023

Tie dye is een leuke ontspannen en opvallende stijlmanier om het uiterlijk van je kledingstukken te veranderen. T-shirts zijn er bijzonder geschikt voor.

Eigenlijk is het proces niet erg moeilijk. Je hebt alleen wat tijd en een beetje creativiteit nodig om de bal aan het rollen te krijgen bij het kleuren van elk soort kleding, inclusief schoenen, handtassen en hoeden. Wil je zelf tie-dye kleding maken? We vertellen je in dit artikel hoe je dat doet!

Wat is tie-dye?

Fashion Magazine beschrijft tie-dye als een techniek waarbij een stof met touwtjes wordt vastgebonden en vervolgens geverfd. De bedoeling is dat het textiel kleur absorbeert, behalve de geknoopte delen, zodat er verschillende patronen ontstaan.

Dit is geen recente trend, noch een oude die op een hiaat is geraakt. Integendeel, knoopverven is altijd al toegepast.

Muzikanten en hippies zijn al sinds de jaren zestig exponenten van deze trend. Tegenwoordig zijn de ontwerpen vaak heel vernieuwend, zonder de klassieke essentie te verliezen.

Het tijdschrift Patrones meldde (Engelse link) in een artikel zelfs dat de vraag naar tie-dye producten op de markt snel en dynamisch is. In zijn voordeel is dat je niet hoeft te wachten op beroemde ontwerpers om een collectie te lanceren. Met de opkomst van do-it-yourself (DIY) kun je het tie-dye project van je keuze thuis uitvoeren.

Tie-dye is een coole trend die kan worden gedaan en gedragen door kinderen, jongeren en volwassenen.

Waar je op moet letten bij het maken van tie-dye T-shirts

Voordat je overgaat tot de fase van het verven van het kledingstuk, zijn bepaalde metingen essentieel. Zorg ervoor dat de te verven stof vrij is van vlekken en vet. Het beste is om het voor het verven te wassen.

Als je wilt, kun je verffixatieven gebruiken, zodat de tie-dye veel langer meegaat. Andere noemenswaardige overwegingen zijn de volgende:

  • Ruimte. Kies een ruimte om te werken die niet in de woonkamer, keuken of slaapkamer ligt, want daar bestaat het risico van vlekken. Voorkom rampen door de ruimte af te dekken met plastic.
  • Pigmenten. Het is een goed idee om chemische kleurstoffen te gebruiken, maar het is een nog beter idee om met natuurlijke pigmenten te werken. Behalve dat ze milieuvriendelijk zijn, vormen ze minder risico op huidziekten. Je kunt er in winkels naar vragen.
  • Temperatuur. Hoewel bij de tie-dye stijl de laatste spoeling met koud water plaatsvindt, zul je in het begin heet water moeten gebruiken, dus neem voorzorgsmaatregelen om je niet te verbranden. Dit komt omdat je de pigmenten bereidt in water van hoge temperatuur.

Vind je dit artikel leuk? We denken dat je het misschien ook leuk vindt om te lezen:
4 ideeën die je oude kleren een nieuw leven geven

Hoe je T-shirts kunt tie-dye

Shirts verven
Neem enkele voorzorgsmaatregelen bij het uitvoeren van de techniek, zodat je zorg draagt voor je huis en ook voor je kledingstukken.

In het geval van gekleurde kleding is het mogelijk om tie dyeing te doen zonder pigmenten te gebruiken. Het geheim is om het met elastiekjes vastgebonden kledingstuk 20 minuten te laten zitten in een mengsel van water en bleekwater.

De essentie van tie dye is echter om te spelen met de gevarieerde kleurstelling en patronen die ontstaan na het binden. Je krijgt dan de visuele effecten van tie-dye met de procedure die we hierna zullen aangeven.

Benodigdheden

  • Zout
  • Een emmer
  • Handschoenen
  • Een T-shirt
  • Kleurstofpoeder
  • Warm en koud water
  • Elastiekjes

Wat je moet doen?

Vul de emmer met koud water, voeg de eerder in het hete water verdunde kleurstoffen toe, en 2 eetlepels zout per liter water. Bind de kousenbanden aan het T-shirt, volgens de vorm of het patroon dat je wilt dragen.

De volgende stap is om het kledingstuk in het verfmengsel te weken en het minstens een hele dag te laten zitten, zonder de kousenbanden te verwijderen. Vergeet niet handschoenen te dragen bij het hanteren van de pigmenten.

Maak na deze tijd het shirt los door het elastiek met een schaar door te knippen. Spoel het af in koud water, en zorg ervoor dat het na een aantal “dompelingen” schoon is.

Daarna kun je het in de wasmachine doen, zonder andere kleren. Laat het aan de lucht drogen of als je de tinten wilt intensiveren, gebruik dan de droger.

In plaats van een emmer kun je ook een plastic zak vullen met het tie-dye mengsel.

Creatieve manieren om tie-dye t-shirts te ontwerpen

Het tijdschrift Patterns benadrukt (Engelse link) dat tie-dye stofpatronen gemakkelijk te leren zijn. Er is een grote verscheidenheid en ze laten creatieve vrijheid toe. Wat zijn dan de meest voorkomende technieken? Hier zijn ze:

1. Strepen maken voor tie-dye T-shirts

Rol het overhemd op vanaf de onderrand tot aan de kraag, zodat het op een buis lijkt. Knoop rond de nieuw gevormde cilinder een paar touwtjes of elastiekjes.

Hoe strakker je verstelt, hoe meer horizontale strepen. Heb je liever verticale lijnen, draai het overhemd dan van rechts naar links of andersom. Daarna komt het verven!

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
4 tips om thuis je kleding te verven

2. Maak helixen

Diseño espiral de tye dye.
Het spiraalpatroon is een van de meest gebruikte voor T-shirts vanwege de veelkleurigheid.

Helixen zijn populair bij het verven, zowel voor het ontwerp als voor het gemak. Wat je moet doen is het shirt uitspreiden op een tafel en in het midden van de stof je wijsvinger en duim plaatsen; het idee is om een cirkelvormige beweging uit te voeren om de helix te krijgen, zonder het kledingstuk te kreuken.

Maak minstens 5 slagen af. Ga dan verder met het knopen van minimaal 3 kousenbanden, zodat het shirt een ronde vorm krijgt. Verf met een applicator of door de stof te “verdrinken” in een emmer met de verfstof.

3. Verkreukel het stuk

Het schilderen vanuit kreukels is een van de tie-dye strategieën die bekend staat als verkreukelen. Het patroon bestaat uit het zo vaak verkreukelen van het stuk als je wilt en het in kleine hoopjes vastbinden om verschillende secties te vormen.

Als je genoeg hebt vastgezet met de kousenband, ga je over tot het verven. In dit geval moet je slechts één kleurstof gebruiken, want wat je zoekt is een gemarmerd effect waarbij het wit dat door het elastiek wordt beschermd het contrast vormt.

4. Vorm rozetten

Met deze tie-dye methode wil je bloemachtige stippen schilderen door ze op verschillende punten van het T-shirt te strooien. Gebruik vervolgens, zoals bij alle tie-dye strategieën, de elastiekjes om elke polkadot te scheiden.

De ruimte die je in elke band laat, bepaalt de grootte van het patroon: hoe groter de afstand, hoe groter de hoepels zullen zijn. Doop vervolgens, na het knopen van de elastiekjes, de stof in kleur. Daarbij is het, afhankelijk van je smaak, haalbaar om één of meerdere pigmenten te gebruiken.

5. Knijp de stof

Zoek hiervoor het middelpunt van het T-shirt precies in het gebied dat gewoonlijk de borst bedekt. Begin dan vanuit dat middelste punt te knijpen en banden aan te passen, zodat er een verticaal touw ontstaat.

De bovenkant van dit soort touw wordt het middelpunt of de roos. Verf vervolgens elk deel zorgvuldig in verschillende kleuren. Het resultaat heet bullseye en is een van de klassieke tie-dye ontwerpen.

De voordelen van DIY tie-dyeing

DIY tie-dyeing heeft voordelen die verder gaan dan het aanpassen van kleding. Een van die voordelen is plezier omdat dit een activiteit is die je met het gezin kunt doen. Het is ook haalbaar om de dynamiek te integreren als een attractie voor kinderfeestjes, zodat de kinderen van het proces kunnen genieten.

En, alsof dat nog niet genoeg was, kun je deze kunst ook benutten om kleding die je misschien dacht weg te doen een nieuwe kans te geven. Ga dus op zoek naar oude T-shirts en begin te oefenen met tie-dyeing; je zult zien dat je de techniek binnen de kortste keren onder de knie hebt!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.