4 tips om thuis je kleding te verven

Thuis je kleding verven kan helpen om de kleur te herstellen, de stof te versterken en pluisjes te verwijderen. Wil je leren hoe het moet? We delen enkele tips om je te helpen!
4 tips om thuis je kleding te verven

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je kunt je kleding altijd een tweede leven geven, zeker als het een van je favoriete kledingstukken is. Thuis je kleding verven is een goede optie als je een aantal van je kledingstukken wilt recyclen.

Het helpt je niet alleen om je kleding te sparen en de levendigheid te herstellen, maar het thuis verven van je kleding helpt ook om pluisjes te verwijderen en de stof te versterken. Wil je het proberen? Als dat zo is, dan moet je eerst weten dat, hoewel het eenvoudig lijkt, je toch voorzichtig moet zijn.

Hoe je thuis je kleding kunt verven

Wasmachine draait een was

Hoe je je kleding gaat verven, hangt af van of je natuurlijke verf of verf uit een doos gebruikt. Natuurlijke kleurstoffen zijn het beste voor stoffen zoals linnen (Engelse link), zijde, katoen of wol.

Ze werken echter meestal niet goed op viscose, lycra en synthetische stoffen. In feite zijn de kleurstoffen die je in de winkel vindt ook niet erg effectief voor dat soort stoffen, maar je krijgt een beter resultaat dan met natuurlijke kleurstoffen. Als je je afvraagt hoe je thuis je kleding kunt verven met een natuurlijke kleurstof, volg dan deze stappen:

  • Doe wat water in een pan en voeg voor elke liter water een kleine eetlepel zout toe. Voeg vervolgens de kleurstof toe en breng het water aan de kook.
  • Zodra het begint te koken, zet je het vuur lager. Zodra het water de gewenste kleur heeft, zet je het vuur uit en wacht je tot het is afgekoeld.
  • Gebruik daarna een zeef om eventuele resten te verwijderen. Breng vervolgens het water weer aan de kook en zet het uit zodra het begint te koken.
  • Doe je kledingstuk vervolgens in het gekleurde water. Zorg ervoor dat je handschoenen gebruikt, zodat je het een beetje kunt bewegen. Laat het vervolgens een paar minuten in het water rusten.
  • Knijp het kledingstuk uit en laat het daarna drogen.

Je kledingstuk kan vervagen als je het wast, dus we raden aan om het niet samen met je andere kleding te wassen. Als je je kleurstof in de winkel koopt, dan wordt het meestal met instructies geleverd.

Tips om thuis je kleding te verven

Als het om het thuis verven van je kleding gaat, dan moet je met een aantal dingen rekening houden. De onderstaande tips zullen je helpen om je kleding op de juiste manier te verven.

1. Maak je werkplek klaar

Voordat je met het verven van je kleding begint, moet je de hulpmiddelen bij de hand hebben. Je hebt een bakje nodig om de kleurstof in te mengen, een krant, handschoenen en iets om je kledingstuk mee te verplaatsen. Zorg ervoor dat het bakje groot genoeg is zodat je kledingstuk volledig onder water staat.

2. Hoe langer je je kledingstuk laat weken, des te sterker de kleur

Onthoud dat hoe langer je je kledingstuk laat weken, hoe sterker de kleur zal zijn. Normaal gesproken hoef je je kledingstuk maar ongeveer een uur onder water te houden. Je kunt bovendien een sterkere kleur krijgen door meer kleurstof aan de mix toe te voegen.

3. Wees voorzichtig met het soort stof dat je gebruikt

Niet alle stoffen reageren hetzelfde op het verven. Kledingstukken van katoen, wol, zijde en linnen zijn geweldig om te verven, omdat je uiteindelijke kleur homogeen zal zijn. Je hebt ook meer kans om de gewenste schaduw te krijgen en het is het minder vatbaar voor lichtere plekken.

Aan de andere kant kunnen synthetische vezels of stoffen die voor badpakken worden gebruikt vaak niet goed geverfd worden. Voor dat soort stof kun je het verven het beste door een professional laten doen.

4. Breng het poeder niet rechtstreeks op de stof aan wanneer je kleding thuis verft

Je zou kunnen denken dat als je het poeder direct op je kledingstuk doet en dan water toevoegt, het hetzelfde effect zal hebben. We willen je echter waarschuwen dat je niet hetzelfde resultaat krijgt. Je zou zelfs met kleding met een ongelijke kleur kunnen eindigen. Je moet daarom de kleurstof mengen en vervolgens je kleding onderdompelen.

Vergeet ook niet om je geverfde kledingstuk de eerste paar wasbeurten apart van andere kleding te wassen. Het komt vaak voor dat geverfde kleding gaat lekken en op je andere kleding komt.

Thuis je kleding verven

Het is altijd een goed idee om je favoriete maar versleten kledingstukken nieuw leven in te blazen. Je kunt niet alleen weer meer gebruik van die shirts en broeken maken waar je zo van houdt, maar het is ook goed voor het milieu. Als je nog milieuvriendelijker wilt zijn, dan moet je natuurlijke kleurstoffen gebruiken.

Je kleding thuis verven is eenvoudig, maar je moet ervoor zorgen dat de kleur consistent is. Om dit te doen, moet je af en toe in het water roeren. Houd er ook rekening mee dat de kleurstof het bakje dat je gebruikt of iets anders dat het aanraakt, kan verkleuren, dus laat dat je niet afschrikken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.