Leuke ideeën voor oude stukken stof

De mogelijkheden om oude stukken stof opnieuw te gebruiken, zijn afhankelijk van hun grootte, maar je kunt ze altijd aanpassen en combineren om te zorgen dat ze het juiste formaat hebben voor de ontwerpen waar je ze voor wilt gebruiken.
Leuke ideeën voor oude stukken stof

Geschreven door Paula Heidemeyer

Laatste update: 09 augustus, 2022

Je hebt vast wel wat oude stukken stof in huis. Het kunnen restjes zijn van oude naaiprojecten, oude kleren, lappen, handdoeken of zelfs gordijnen. Wist je echter dat er ontelbare manieren zijn om ze te recyclen?

Alles kan gebruikt worden als er voldoende vaardigheden en verbeeldingskracht zijn om die oude stukken stof in iets leuks te veranderen. Er is ook geen limiet aan wat je kunt doen. De manier waarop oude stukken stof je huis kunnen transformeren, is niet alleen eindeloos, maar ze voegen ook je eigen persoonlijke touch toe.

Het weggooien van oude kleding is een pijnlijke en kostbare bezigheid, vooral als het gaat om hoogwaardige stoffen. Als je op zoek bent naar manieren om ze in je leven te houden, lees dan vooral verder!

Wat je met oude stukken stof kunt doen

Oude stukken stof

Patchwork is de bekendste techniek voor het hergebruik van oude stukken stof. Dit is niet meer dan de combinatie van verschillende stukken stof die samen een groter item maken, zoals bijvoorbeeld een quilt.

Materialen en gereedschappen die nodig zijn voor de meeste handwerken

Om de meeste van de volgende handwerkideeën uit te voeren, heb je veelal dezelfde essentiële materialen nodig om te snijden, plakken, schilderen, in elkaar te zetten enz. Daarom is het handig als je de volgende materialen hebt:

  • Een lijmpistool en lijmstaafjes
  • Lijmspray
  • Acrylverf (zwart, wit, cyaan, geel, magenta zijn de basiskleuren die je nodig hebt om de kleuren van elk palet te mengen)
  • Schaar
  • Een afbreekmes met nieuwe mesjes
  • Naald en draad
  • Een naaimachine

Je zult al deze materialen niet bij elk ontwerp nodig hebben, maar dan heb je alvast een idee van wat je nodig kunt hebben als je ermee begint.

Collage

Je kunt een lijst of een stevig laken bekleden met textielresten en een collage maken met je eigen ontwerp. Het is een eenvoudige, maar creatieve manier om elk stuk stof te gebruiken, ongeacht de grootte.

  • Je kunt collages maken door ze direct op het vel te plakken.
  • Of je kunt ze naaien, met de hand, met een naaimachine of een combinatie van beide manieren.

Portefeuilles en portemonnees

Je kunt verbazingwekkende kleine portemonnees maken met een paar stukjes gebruikte stof. Combineer kleuren en texturen – er is geen limiet aan wat je hier kunt doen!

Lampen

Bedek de lampenkappen van je huis met oude stukken stof. Zoek naar verschillende kleuren en selecteer lichtere stoffen, zodat het licht er doorheen kan schijnen en je omgeving van zacht licht voorziet.

Boeken kaften

Boeken kaften

Op dezelfde manier waarop je een boek beschermt met kaftpapier of krant zodat de kaft niet stuk gaat, kun je ze ook bedekken met stukken ouder stof. Een lijmpistool is een geweldige hulp voor het lijmen van de stukken stof.

Kussens van oude stukken stof

Een andere manier waarop je kleding kunt gebruiken die je niet meer gebruikt, is om ze in prachtige unieke kussens te veranderen. Je kunt bijvoorbeeld oude overhemden gebruiken om kussenslopen te maken.

Tassen en schoudertassen

Als je een trendsetter bent, is er niets beters dan het dragen van je eigen ontwerp. Maak je eigen tassen van oude stukken stof en pas ze op elke gewenste manier aan door verschillende kleuren en stoffen te combineren of door dezelfde soort stof in lapjes aan elkaar te zetten.

Tassen zijn de makkelijkere projecten om te maken, mits je een naaimachine tot je beschikking hebt.

Een overtrek voor je oude poef

Als je een oude versleten poef  hebt, gooi hem dan vooral niet weg. Maak er liever een creatieve overtrek van een quilt of profiteer van je grotere oude stukken stof en geef hem zo een nieuwe overtrek. Het is een geweldige manier om langer plezier van je meubels te hebben!

Schorten

Als je het beu bent dat elke keer dat je aan het koken bent je kleding vol vlekken komen, en ze daar niet meer aan bloot wilt stellen, draag dan oude kleren zodat dat niet meer gebeurt. Je kunt gemakkelijk een lang shirt of een jurk gebruiken als basis voor je schort, of een paar oude theedoeken.

Alles is mogelijk

Snuffel in je kast en zoek de oude kleren die je kunt hergebruiken als oude stukken stof. Dit zijn slechts een paar ideeën om je op weg te helpen. Onthoud daarom altijd dat er geen grenzen zijn aan verbeeldingskracht en creativiteit.

Zoals we al eerder opmerkten, kan dit zelfs je nieuwe hobby worden, en ben je bovendien voorzien van een oplossing om alles opnieuw te gebruiken. En je kunt er zelfs geld mee besparen voor cadeautjes voor je vrienden en familie.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.