6 tips voor het kopen van tweedehands kleding

Tweedehands kleding kopen mag nooit uit de mode raken. De voordelen voor het milieu en de economie zijn talloos. Het is bovendien een geweldige manier om unieke looks te vinden!
6 tips voor het kopen van tweedehands kleding

Laatste update: 09 augustus, 2022

Tweedehands kleding kopen is vanuit veel verschillende gezichtspunten een geweldig idee. Wat de bescherming van het milieu betreft, helpt het om textielafval te verminderen, omdat er minder kleding wordt weggegooid die nog gedragen kan worden.

Op dezelfde manier betekent het dat meer mensen toegang tot kwaliteitskleding tegen betaalbare prijzen hebben. Het biedt bovendien een andere niche om de economie draaiende te houden.

Het kopen van tweedehands kleding is dankzij het concept van duurzaamheid populair geworden (Spaanse link), dat in de wereld steeds meer noodzakelijk is. Dit betekent manieren vinden om in onze behoeften te voorzien zonder de hulpbronnen in gevaar te brengen die toekomstige generaties nodig zullen hebben.

Als gevolg hiervan zijn er nu veel bedrijven die zich toeleggen op het vinden van tweedehands kleding in goede staat en deze tegen betaalbare prijzen te verkopen. Deze initiatieven worden door bekende merken ondersteund die zich voor het verlengen van de levensduur van de kleding die ze verkopen inzetten.

4 redenen om tweedehands kleding te kopen

Je vraagt je misschien af waarom het een goed idee is om de levensduur van kleding te verlengen (Engelse link). Nou, daar zijn een aantal goede redenen voor. Hieronder zullen we 4 van deze redenen benoemen.

1. Unieke en dromerige kledingstukken

Bord met vintage

Een tweedehands kledingwinkel binnengaan is als het betreden van een markt vol schatten! Vanwege de groeiende populariteit van het bedrijfsmodel kun je tegenwoordig tegen ongelooflijke prijzen modieuze merkkleding vinden.

Als je een van die mensen bent die van vintage houdt, dan zul je denken dat je droomt. In deze winkels kun je waardevolle kleding vinden die niet meer nieuw verkrijgbaar is, dus neem de tijd om te kiezen.

2. Je ondersteunt de lokale economie

De meeste tweedehands kledingwinkels zijn kleine bedrijven. Dat zijn mensen die van een eigen bedrijf hebben gedroomd en bezig zijn met groeien. Als je hier dus kleding koopt dan ondersteun je de groei van de lokale economie.

Deze winkels worden bovendien meestal bemand door mensen die attent en bereid zijn om advies te geven. De meeste verkopers hebben uitgebreide kennis van mode en merken, wat je ervaring zal vergroten en je zult meer over mode en stijl leren.

3. Je vermindert het afval op de stortplaats als je tweedehands kleding koopt

Het kopen van tweedehands kleding betekent om vele redenen minder afval op de stortplaats. Ten eerste voorkom je dat ze op de vuilnisbelten belanden door kleding die in goede staat is nog een kans te geven.

Ten tweede koop je kleding die voor het grootste deel is ontworpen om lang mee te gaan, wat betekent dat ze met hoogwaardige grondstoffen zijn gemaakt. Hierdoor koop je minder goedkope kleding van slechte kwaliteit die sneller verslijt.

4. Je bespaart natuurlijke hulpbronnen

Alleen omdat dit de laatste op de lijst is, wil nog niet zeggen dat het minder belangrijk is. Duurzame mode (Engelse link) betekent minder gebruik van natuurlijke hulpbronnen zoals water, land, katoen en andere natuurlijke grondstoffen om steeds meer kledingstukken te vervaardigen.

Het belangrijkste vervuilende element is het proces van het verven van textiel, zowel stoffen van natuurlijke of kunstmatige oorsprong. Deze laatste zijn in feite moeilijker te verven en vereisen meestal een grote hoeveelheid zware en giftige metalen. Deze componenten hebben op hun beurt grote hoeveelheden water nodig om verwerkt te worden.

Tips voor het kopen van tweedehands kleding

Oké, dus nu weet je waarom je tweedehands kleding zou moeten kopen en vraag je je vast af hoe je de ervaring kunt verbeteren. Nou, hier zijn 6 tips die je bij het kiezen van de beste tweedehands kleding zullen helpen.

1. Probeer de tijd te nemen en wees geduldig

Zoals hierboven vermeld, vereist het kopen van tweedehands kleding geduld. Of je nu je winkelt via een virtueel platform of in een fysieke winkel bent, je kunt het het beste doen wanneer je genoeg tijd hebt om te zoeken.

Deze winkels hebben meestal grote hoeveelheden kleding. Als je dus je schat wilt vinden, dan moet je zoeken, zoeken en nog eens zoeken. Zo voorkom je dat je met iets eindigt waar je je niet helemaal prettig bij voelt.

2. Open je geest en laat niets je van de kleding afleiden

Tweedehands kledingwinkels hebben meestal vintage en zeer, zeer vintage kledingstukken. Om deze reden moet je een open geest houden. Als je het item leuk vond, val dan niet ten prooi aan ideeën als “is het te erg verouderd?” Het belangrijkste hier is om de planeet te helpen terwijl je unieke kleding koopt die niet langer in luxe winkels verkrijgbaar is.

3. Onthoud dat winkelen met gezelschap altijd leuker is

Het is altijd een goed idee om met gezelschap te gaan, vooral als je naar een fysieke winkel gaat. Een goede vriend of vriendin kan je helpen bij het zoeken naar de beste items en je helpen beslissen of ze wel of niet geschikt voor jou zijn. Daarnaast bevorder je de verkoop van tweedehands kleding en help je om meer mensen hier verliefd op te laten worden.

4. Controleer alle tweedehands kleding grondig

Vrouw bekijkt een kledingstuk

Hoewel tweedehandswinkels meestal hoge eisen aan de kleding stellen die ze accepteren en ze goed voor hun kleding zorgen, is het toch belangrijk om de kleding die je graag mee naar huis wilt nemen grondig te controleren.

Zorg ervoor dat de knopen in goede staat zijn, evenals eventuele ritsen of spelden. Controleer het kruis van de broek, als het gerafeld is en je dikke benen hebt, dan is het misschien niet de beste optie. Zoek ook naar vlekken en ernstige slijtage.

5. Pas alles wat je kiest als het om tweedehands kleding gaat

Dit is erg belangrijk! Neem geen kleding mee naar huis alleen omdat ze er leuk uitzien. Vraag de mening van je vriend of vriendin, daar zijn ze voor. Koop geen kleding die misschien niet bij je past.

Je zult waarschijnlijk te lui zijn om terug te gaan en ze om te ruilen. Na een paar maanden belanden ze dan alsnog in de prullenbak. Je hebt tijd en geld verspild en iemand anders de kans ontzegd om de levensduur van die outfit te verlengen.

6. Was de kleding voordat je ze draagt

Het wassen van kleding, nieuw of gebruikt, is essentieel. Net als jij hebben veel mensen deze kleding aangeraakt en bekeken. Wassen voorkomt de verspreiding van verschillende micro-organismen.

De Centers for Disease Control and Prevention (Engelse link) zegt zelfs dat de beste manier om kleding te wassen en te desinfecteren is om de hoogste temperatuur van de wasmachine te gebruiken en het vervolgens in de droogtrommel te drogen. Controleer hiervoor wel altijd het wasvoorschrift!

Tweedehands kleding: een nieuwe wereld die wacht om ontdekt te worden

Zoals je hebt kunnen lezen heeft het kopen van tweedehands kleding veel voordelen. Iedereen wint, vooral onze planeet. Tot slot nog een laatste advies: laat je door deze winkels vol schatten verleiden! Denk ook aan het verkopen of ruilen van je eigen kleding en draag bij aan de groei van de voordelige tweedehands kledingverkoop en het milieu.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cleaning and Disinfecting Your Home. Centers for Disease Control and Prevention. 2021.
  • Manual para el consumo responsable de ropa y complementos. Gobierno de Aragón.
  • Zarta Ávila, P. (2018). La sustentabilidad o sostenibilidad: un concepto poderoso para la humanidad. Tabula Rasa, (28), 409-423. Doi: https://doi.org/10.25058/20112742.n28.18

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.