5 tips om je kleding aan te passen aan jouw stijl

Om je kleding aan te passen moet je beginnen met het kiezen van een stijl en overwegen om sommige van je kledingstukken een tweede kans te geven. Wees niet bang om je kleding te bleken, er iets op te tekenen en te verven!
5 tips om je kleding aan te passen aan jouw stijl

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je je wilt onderscheiden van de rest, kun je er voor kiezen om je kleding aan te passen aan je persoonlijke stijl en smaak. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Je kunt kiezen voor metallic broches, patches, borduursels of zelfs textielverf. Deze technieken kunnen je kleding echt laten knallen!

Je kunt je oude kleding weer tot leven brengen door leuke nieuwe ontwerpen te maken die bij je persoonlijkheid passen. Hiervoor is het waarschijnlijk een goed idee om een paar tips achter de hand te hebben. In dit artikel zullen we vijf tips met je delen die je zullen helpen je kleding en schoenen aan te passen.

Drie manieren om je kleding aan te passen

Een oude trui

Je oude of kapotte kleding hoeft niet in de prullenbak te belanden. Deze kledingstukken kun je met je creativiteit aanpassen.

Om een unieke garderobe te creëren, moet je misschien je creatieve energie laten stromen en wat tijd en energie investeren. Het zal zeker de moeite waard zijn! We geven je hieronder 3 tips om je kleding aan te passen aan je eigen stijl en smaak.

1. Pas je kleding aan je eigen stijl aan

Dit is de eerste stap die je moet nemen. Allereerst moet je je stijl definiëren: boho, romantisch, preppy, urban-chic of grunge. Daarna kun je de materialen kopen die je nodig hebt om je kleren aan te passen aan je stijl. Op deze manier zullen de mensen die de nieuwe versies van je kleding zien, je vertellen: “Dat jasje en die schoenen passen goed bij je.”

2. Geef je kleding een tweede kans

Je oude of versleten kleding hoeft je niet per se weg te gooien. Je zou deze kleding een tweede kans kunnen geven door je eigen unieke touch toe te voegen. In feite kan het eenvoudigweg doorknippen van een oud kledingstuk het volledig transformeren.

Je kunt een lange jurk in een korte veranderen om hem radicaal te veranderen! Hetzelfde geldt voor broeken. Als het echter om t-shirts  en overhemden gaat, kun je nog veel meer dingen doen om je kleding aan te passen aan je eigen stijl:

  • Knip de onderste zoom van het shirt verticaal af om franjes te maken. Probeer om de franjes zo goed mogelijk even groot en breed te maken.
  • Je kunt ook de mouwen en de kraag van een overhemd afknippen om een shirt zonder mouwen van te maken.
  • Een ander idee voor een mouwloos shirt is om de mouwen van een t-shirt af te knippen.
  • Als je een lang shirt of overhemd hebt, kun je er een zomerjurkje van maken door de schouders eraf te knippen . Maak de look af met een mooie riem!

Je kunt je fantasie de vrije loop laten als het gaat om het maken van kleine stijlvolle aanpassingen van een overhemd. Andere goede ideeën zijn om kleine sneden op de schouders of een horizontale snede op de rug te maken. Laat je creatieve ideeën maar stromen!

3. Kies voor bleken, tekenen en verven om je kleding aan te passen

Om unieke kledingstukken te krijgen, moet je je kleding personaliseren. Een manier om dit te doen is door erop te tekenen, te kleuren of te verven. Voordat je begint moet je ervoor zorgen dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt.

  • Overweeg om onder andere acrylverf, schuimborstel, textielverf, karton, een bleekgelpen en bleekmiddel te kopen.
  • Je kunt ook overwegen om andere materialen te gebruiken. Het toevoegen van wat kant is bijvoorbeeld een geweldig idee. Je kunt een vorm overtrekken, uitknippen en vastnaaien op de kleding die je aan wilt passen.

Twee manieren om schoenen aan te passen

Meisje die haar sneakers aanpast

Je kunt je schoenen ook personaliseren om je te onderscheiden van de rest.

Schoenen onthullen ongetwijfeld iets over je karakter, echtheid en persoonlijkheid, vooral als ze zijn aangepast aan jouw stijl. Hier zijn enkele ideeën om je te helpen je schoenen aan te passen aan je persoonlijke stijl zodat ze samen met je kleding een mooi geheel vormen.

1. Breng eerst kleine wijzigingen aan

Als je een ontwerp in gedachten hebt, kun je door dit ontwerp met potlood op je schoenen te schetsen voordat je het gaat schilderen, eventuele fouten of ongewenste details veranderen. Een kleine verandering betekent niet alleen een schets op je schoenen, je kunt ook creatief zijn door strass-steentjes of andere decoratieve elementen op je schoenen aan te brengen met lijm.

Dit artikel kan je ook interesseren:
Hoe verwijder je een muffe geur uit je kleding?

2. Personaliseer je schoenen met verf en glitter

Ja, je kunt ook je leren of plastic schoenen of schoenen van andere materialen beschilderen. Je moet daarbij in gedachten houden dat de verf het beste op stof of canvas schoenen gebruikt kan worden.

Als het op het ontwerp aankomt, onthoud dan dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Net zoals je een patroon van vormen, een landschap of een stripfiguur kunt tekenen die je leuk vindt, kun je er ook voor kiezen om glitter toe te voegen.

Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je de delen van je schoenen afplakt waar je geen verf op wilt krijgen zoals de zolen of metalen veteroogjes. Breng eerst een laag primer aan voordat je gaat schilderen en reinig het gebied waarop je glitter gaat aanbrengen met isopropylalcohol voordat je begint. Werk de klus af met een sealer.

Onthoud dit over je kleding aan te passen aan je eigen stijl

Je stijl, je creativiteit en natuurlijk de kleding die je bij de hand hebt zullen tot verschillende resultaten leiden. Het is waar dat je stoffen of canvas schoenen kunt kopen en een mooi ontwerp kunt schilderen dat je op sociale media hebt gezien. Je kunt echter ook dat shirt, die broek of jurk die op de bodem van je kledingkast ligt een tweede kans geven.

Als je eenmaal hebt besloten welke kledingstukken je aan wilt passen, bedenk dan wat je ermee wilt doen. Wil je van een overhemd een jurk maken? Van een t-shirt in een tanktop? Je zou ook kunnen proberen om een shirt van franje te voorzien of er een rok van te maken. Alles kan!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Doria, Patricia. “Consideraciones sobre moda, estilo y tendencias.” Cuadernos del Centro de Estudios de Diseño y Comunicación 42 (2012): 101-a.
  • Barreiro, Ana Martínez. “Moda y globalización. De la estética de clase al estilo subcultural.” Revista internacional de sociología 62.39 (2004): 139-165.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.