7 tips om voor je nette overhemden te zorgen

Vandaag vertellen we je over welke stappen je moet volgen om je nette overhemden intact te houden zonder een fortuin aan schoonmaakproducten uit te geven en zonder heel veel tijd in hun verzorging te investeren.
7 tips om voor je nette overhemden te zorgen

Geschreven door Maria Jimena Freytes

Laatste update: 24 augustus, 2022

Weet jij hoe je goed voor je nette overhemden moet zorgen? Het overhemd is, in al zijn versies, een kledingstuk dat nooit uit de mode raakt. Elk seizoen laten de catwalks verschillende stijlen zien, maar de essentie van dit goed op maat gemaakte en goed bewaard gebleven kledingstuk is tijdloos.

En omdat we weten dat je ze er als nieuw uit wilt laten zien, zullen we enkele tips met je delen om voor je nette overhemden te zorgen en ze er onberispelijk uit te laten zien.

Het overhemd is een symbool van goede looks, stijl en elegantie. Ongeacht de gelegenheid, het is altijd een goed moment om er een te dragen. Of het nu voor het werk, sociale bijeenkomsten of black-tie-evenementen is, dit item kan met een spijkerbroek of pantalon worden gecombineerd.

Je zult gefascineerd zijn door het beeld dat je in de spiegel ziet. Hieronder zullen we gaan bekijken hoe je voor je nette overhemden kunt zorgen, zodat ze lang meegaan en in goede staat blijven.

Tips om je nette overhemden te verzorgen en de levensduur ervan te verlengen

Als je een van die mensen bent die aan hetzelfde kledingstuk gehecht raakt en het heel vaak draagt, dan vertonen een aantal van je overhemden waarschijnlijk tekenen van overmatig gebruik.

In die zin raken de manchetten en kragen versleten en zijn ze waarschijnlijk verkleurd. Het maakt niet uit of je overhemden gemaakt zijn om één seizoen of meerdere seizoenen mee te gaan, het gaat erom hoe je ervoor zorgt.

1. Was ze zorgvuldig

Draaiende wasmachine

Het eerste dat je moet doen, is het label van het shirt lezen, daar staan de wasinstructies in. In het ideale geval dien je ze te respecteren en als ze aangeven dat het kledingstuk niet geschikt is om in een wasmachine te wassen, vermijd het dan om ze in de machine te wassen.

Houd er rekening mee dat het shirt bij de eerste wasbeurt een beetje kan krimpen. Het is daarom belangrijk om hier bij het kiezen van de maat rekening mee te houden.

Aan de andere kant, probeer het niet chemisch te reinigen, tenzij het etiket dit aangeeft. Dit is vanwege de opeenhoping van chemicaliën die door een professional in een gespecialiseerde winkel moeten worden verwijderd.

We raden je ook aan om extra wasmiddel voor de manchetten, oksels en kraag te gebruiken, aangezien dit de onderdelen zijn die het meest te lijden hebben. Verwijder tenslotte de baleinen, maak de knopen los en stop de overhemden binnenstebuiten in de machine.

Misschien ook interessant om te lezen:
Tips om huishoudelijke taken te vereenvoudigen

2. Vlekverwijdering indien nodig

We raden je aan om speciale producten voor overhemden te gebruiken, omdat traditionele vlekkenverwijderaars de stof kunnen aantasten. Er zijn talkpoeder en bruisend water, die ideaal zijn.

3. Laat ze goed drogen

Gebruik geen wasdroger om je overhemden te drogen. Het is beter om ze aan een kleerhanger te hangen als de overhemden nog nat zijn, op een goed geventileerde plaats.

4. Overhemden strijken

Om een overhemd te dragen zoals het hoort, moet het gestreken worden. Kreukels geven een onverzorgd en slordig uiterlijk. Eerst moet je het overhemd binnenstebuiten strijken en dan met de goede kant naar buiten, met een strijkijzer dat van de laagste naar de hoogste temperatuur gaat.

Kies een stoomstrijkijzer om te voorkomen dat de droge hitte de stof beschadigt. Dan raden we je aan om deze volgorde te volgen: kraag, manchetten, voorkant, achterkant en tot slot de mouwen.

5. Ruim ze correct op

In het ideale geval hang je ze op een hanger, zodat er minder kreuken ontstaan en er zich geen vocht in de plooien ophoopt. Dit kan schimmel veroorzaken. Als je ze moet vouwen, wees dan voorzichtig met de kraag. Overhemden met een zeer stijve kraag kunnen vervormd raken als je ze verkeerd vouwt en dan vallen ze verkeerd als ze zonder stropdas worden gebruikt.

6. Let op de hanger die je gebruikt

Nette overhemden mogen geen kleerhangers delen. In plaats daarvan zou je voor elk er één voor elk kledingstuk moeten gebruiken. De beste zijn van gelakt hout gemaakt zodat ze geen splinters hebben die de kleding kunnen beschadigen.

Hangers van kunststof of draad vervormen de schouders van het shirt. Om deze reden is het het beste om in goede exemplaren met de juiste materialen te investeren.

7. Controleer witte overhemden

Witte overhemden reinigen

Zelfs als het een van je favoriete kledingstukken is, hebben witte overhemden een vervaldatum die je niet moet proberen te overschrijden. Gebruik geen bleekmiddel om die oude gelige tinten te verwijderen, maar zoek zo snel mogelijk naar een vervanging.

Witte overhemden hebben een point of no return. Hoeveel technieken we ook toepassen, er komt gewoon een moment dat de overhemden weggegooid moeten worden.

Extra tips voor het verzorgen van je nette overhemden

Ten slotte zijn hier nog een paar extra tips die de levensduur van je nette overhemden zullen maximaliseren. Als je deze tips volgt dan zal je langer van je nette overhemden kunnen genieten:

  • Wissel ze af en gebruik niet altijd dezelfde. Je kunt verschillende kleuren op voorraad hebben, zoals bijvoorbeeld twee witte, twee blauwe en een roze.
  • Draag het niet vaker dan één keer per week. Op deze manier krijgt de stof zijn oorspronkelijke textuur terug en slijt hij niet door te veel wasbeurten.
  • Kies voor gepersonaliseerde en op maat gemaakte overhemden: over het algemeen worden ze met een extra set manchetten geleverd en een kraag die je kunt veranderen wanneer je denkt dat het nodig is. Hoewel ze duurder zijn, bespaar je op de lange termijn geld.

We hopen dat je deze tips opvolgt en de levensduur van je nette overhemden veel langer verlengt. Zoals we in het begin al zeiden, is het een veelzijdig kledingstuk dat altijd elegantie geeft.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Catherman, J. (2017). Guía práctica para la masculinidad: Cómo asar un filete a la perfección, cambiar un neumático, impresionar a una chica y 97 habilidades más que necesitas para sobrevivir. Baker Books.
  • Flores López, R. S. (2017). Creación de la nueva línea de camisas para hombre en tela jean ecológica de la empresa American Jeans, de la ciudad de Ambato(Bachelor’s thesis, Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Ciencias Administrativas. Carrera de Marketing y Gestión de Negocios.).
  • RONDÓN ORREGO, M. A. R. L. O. N., SALAZAR FRANCO, Y. A., & ISAZA OSORIO, J. E. (2014). Camisas ecológicas.
  • Altamirano Tene, M. P., & Pauta Coello, D. C. (2017). Experimentación y sistematización de procedimientos para eliminar diversas manchas de acuerdo al tipo de base textil(Bachelor’s thesis, Universidad del Azuay).
  • Mas Muñoz, M. C. (2016). Procesos de lavado, planchado y arreglo de ropa en alojamientos. Ediciones Paraninfo, SA.
  • de Sousa Congosto, F. (2007). Introducción a la historia de la indumentaria en España(Vol. 231). Ediciones AKAL.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.