Hoe was je de manchetten en kragen van je shirts

Vlekken in de manchetten en kragen van overhemden lijken misschien onmogelijk om te verwijderen. Maak je echter geen zorgen: ontdek in dit artikel enkele trucs en tips om deze vlekken uit je overhemden te krijgen.
Hoe was je de manchetten en kragen van je shirts

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 23 augustus, 2022

Heb je elke vlekverwijderaar die er op de markt is geprobeerd om de manchetten en kragen van je overhemden en shirts schoon te krijgen, maar je krijgt ze nog steeds niet weg?

Als dit het geval is, maak je dan geen zorgen. In dit artikel zullen we je namelijk uitleggen hoe je manchetten en kragen schoonmaakt om vlekken voor eens en voor altijd te verwijderen.

Hoe was je de manchetten en kragen van je shirts

Manchetten en kragen hebben de neiging meer vlekken of een karakteristieke gelige kleur te krijgen. Dit is logisch, omdat kragen in direct contact komen met zweet. Bovendien hebben ze ook de neiging om vlekken te krijgen van make-up.

Aan de andere kant worden manchetten vaak bijna net zo vies als je handen. Daardoor zijn ze de delen van je overhemden die de meeste vuil en vlekken aantrekken.

Het is daarom belangrijk dat je speciale aandacht besteedt aan de manchetten en kragen en dat je bepaalde handelingen uitvoert voordat je je overhemden en blouses in de wasmachine plaatst. Op deze manier zorg je ervoor dat je ze volledig schoon en vrij van vlekken krijgt.

Hier volgen een paar tips. Let goed op en kies de tips die je het gemakkelijkst of het meest geschikt lijken!

Witte azijn

Azijn

 

Witte azijn is een van de natuurlijke producten die je kleding onberispelijk kunnen maken. Bovendien is het zeer betaalbaar. Het bleekeffect van witte azijn op kleding is bekend, daarom wordt dit middel in veel huishoudens gebruikt. Het bevordert zelfs de werking van het wasmiddel en is ook bijzonder effectief tegen zweetvlekken.

Om je shirts met dit ingrediënt te bleken, doe je het volgende:

 • Voordat je het kledingstuk in de wasmachine doet, los je eerst twee eetlepels witte azijn op in een glas water.
 • Breng vervolgens het mengsel aan op vlekken met een schone tandenborstel.
 • Laat dit daarna 30 minuten intrekken.
 • Spoel je kledingstuk dan uit met stromend water.
 • Doe je shirt tot slot in de wasmachine en was het. Volg hierbij altijd de instructies op het etiket in het kledingstuk.

Zuiveringszout

Net als witte azijn kan zuiveringszout kleding ook witter maken.

 • Los eerst vier eetlepels zuiveringszout op in ¼ eetlepel water.
 • Breng vervolgens, net als bij de vorige tip, het mengsel aan op de manchetten en kraag met behulp van een tandenborstel. Borstel zachtjes met cirkelvormige bewegingen.
 • Spoel het daarna uit met veel water.
 • Doe tot slot het kledingstuk in de wasmachine en was het volgens de instructies van het label.

Ammoniak

 • Meng eerst gelijke hoeveelheden water en ammoniak in een bak.
 • Breng dan het mengsel, net zoals we bij de bovenstaande tips hebben uitgelegd, aan met een tandenborstel.
 • Doe vervolgens het shirt in de wasmachine en was het op de temperatuur die in het etiket staat aangegeven.

Afwasmiddel om manchetten en kragen te wassen

Vlekken verwijderen uit kleding

Afwasmiddel kan ook helpen vlekken uit manchetten en kragen te verwijderen. Hier volgen de stappen die je moet volgen om de vlekken met dit product te reinigen:

 • Breng eerst afwasmiddel en water aan op de vlek. Maak schuim en wrijf goed.
 • Daarnaast kun je het shirt in dit product laten weken als de vlekken moeilijk te verwijderen zijn.
 • Doe vervolgens het kledingstuk in de wasmachine en was zoals je normaal doet. Je zult versteld staan van het resultaat!

Afwasmiddel, ammoniak, zuiveringszout of witte azijn: kies één van deze opties om je manchetten en kragen te wassen. Wees echter altijd voorzichtig. Sommige delicate kledingstukken, zoals zijden kledingstukken bijvoorbeeld, kun je ruïneren als ze in contact komen met ammoniak of zuiveringszout.

Daarom moet je deze producten eerst op een niet-zichtbaar gedeelte van het kledingstuk testen. Op deze manier kun je controleren of het product het kledingstuk al dan niet beschadigt voordat je het op de manchetten en kragen gaat aanbrengen.

Onthoud tenslotte dat preventie de sleutel is. Je kunt kraag- en manchetbeschermers die op de markt verkrijgbaar zijn gebruiken. Ze zijn behoorlijk efficiënt en wegwerpbaar.

In elk geval zijn we er zeker van dat deze oplossingen je zullen helpen vervelende vlekken uit je overhemden en blouses te verwijderen. Zoals je hebt gezien zijn ze gemakkelijk aan te brengen, betaalbaar en natuurlijk. Welke heb jij al geprobeerd?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.