Wat te doen als een wasmachine niet centrifugeert

Ontstop de afvoer, voer onderhoud uit of bel een specialist. Ontdek wat je moet doen als een wasmachine niet centrifugeert en vind de oplossing.
Wat te doen als een wasmachine niet centrifugeert

Geschreven door Jonatan Menguez

Laatste update: 10 september, 2023

Van de verscheidenheid aan huishoudelijke apparaten die huiskamers in beslag nemen, is de wasmachine een van de meest gebruikte. Aanwezig in miljoenen huizen over de hele wereld, gebruiken mensen deze machines vaak maximaal en zelfs dagelijks als er veel mensen samenwonen. Dit kan slijtage veroorzaken, dus is het belangrijk om te weten wat je moet doen als een wasmachine niet centrifugeert.

Het centrifugeerproces is het middel waarmee de wasmachine de vochtigheid van de kleren vermindert. Het is ook vaak een van de eerste onderdelen van de machine die om verschillende redenen wordt aangetast. Of het nu komt door een defecte aansluiting, een verstopping in de leidingen, of een motorstoring, het centrifugeren valt vaak uit.

Ontdek in dit artikel hoe je het probleem kunt opsporen en verhelpen voordat je een specialist belt.

Wat is de centrifugeercyclus van een wasmachine?

Wasmachines zijn een van de nuttigste apparaten in huis. Hele gezinnen of alleenstaanden hebben vaak zo’n apparaat dat de kwaliteit van het leven verbetert.

Met de hand wassen vergt een enorme inspanning die de automatische wasmachine volledig overbodig maakt.

Daarom gebruiken mensen ze meestal wekelijks en soms zelfs dagelijks. Zo’n vereiste impliceert voortdurend onderhoud om de levensduur van het apparaat te verlengen. Bovendien hebben wasmachines en drogers een functie die de vochtigheid van de kledingstukken na het ontsmetten vermindert.

Dit is centrifugeren (Spaanse link), een proces waarbij de trommel met kracht draait om overtollig water te verwijderen en het daaropvolgende drogen te vergemakkelijken. Deze kracht wordt gemeten in omwentelingen per minuut en de intensiteit ervan hangt af van elke wasmachine en de vastgestelde functie.

Naast hun nut en effectiviteit zijn wasmachines enigszins kwetsbare apparaten die storingen kunnen vertonen als het gaat om specifieke functies. Een van de eerste waar dat zich manifesteert is bij de centrifugeercyclus. Om te weten wat je moet doen als een wasmachine niet centrifugeert, moet je eerst de redenen voor de storing kennen.

Waarom centrifugeert de wasmachine niet?

Wasmand en wasmachine
Er zijn gezinnen die dagelijks gebruik maken van de wasmachine vanwege de hoeveelheid kleren die vies worden.

Er zijn verschillende redenen die deze functie van het apparaat kunnen verstoren. Sommige daarvan vormen een complexiteit die door een specialist moet worden opgelost. Andere kunnen echter gewone obstructies of gebrek aan onderhoud zijn waarvoor een eenvoudige oplossing bestaat.

Een veelvoorkomende storing is die aan de elektrische kabels. Met de voorzorgsmaatregelen die de circuitrevisie vereist (Spaanse link), moet je eerst controleren of de kabels goed zijn aangesloten en of er geen breuken in het midden zijn. Ontkoppel de algemene elektriciteit van je huis om dit te doen, indien nodig.

Wat betreft de onderdelen van het apparaat is de condensator meestal de aanvulling die het vaakst stuk gaat. Dit is het apparaat waarmee het toerental van de trommel kan worden verhoogd om het centrifugeerproces te starten.

Start een wasmachineprogramma zonder wasgoed om te controleren of het de condensator is die defect is. Als de functies normaal draaien maar hij niet centrifugeert, is het zeer waarschijnlijk dat dit het probleem is.

Een andere veelvoorkomende en eenvoudig op te lossen fout is de verstopping van de afvoerpijpen. Hier voert de wasmachine het water af dat uit de kleren komt. Als het circuit ergens verstopt of geblokkeerd is, stroomt het water niet, en wordt het proces onderbroken.

Ook de waterpomp, een van de belangrijkste onderdelen van het apparaat, kan stuk gaan. In dat geval is er geen andere oplossing dan deze door een specialist te laten vervangen.

Wat te doen als een wasmachine niet centrifugeert?

Wat het probleem met het apparaat ook is, er kan een oplossing worden gevonden. Bij eenvoudige storingen of problemen die te maken hebben met onderhoud en reiniging, kun je zelf aan de slag. Bel anders een technicus.

1. Fouten in de bedrading

Je kunt het elektrische probleem oplossen door de bedrading en de aansluitbron te controleren. Om dit te doen is het essentieel om de stroom uit te schakelen en de relevante voorzorgsmaatregelen te nemen. Het is mogelijk dat de wasmachine niet goed is aangesloten of dat de kabels kapot zijn; in dat geval is het voldoende om ze gewoon te vervangen.

2. Problemen met de condensator

Storingen in de startcondensator moeten gerepareerd worden door een gekwalificeerde technicus. Zij of hij zal het onderdeel waarschijnlijk vervangen. Er zijn echter nieuwere modellen waarbij de condensator in de motor is ingebouwd.

3. Afvoerproblemen

In dit geval is het mogelijk om zelf de oplossing te vinden. Vaak is het voldoende om de hele lengte van de afvoerslang te controleren. Die begint bij het apparaat en eindigt in een pijp, die zich in de structuur van het huis bevindt. Bovendien kan hij ergens vastzitten en daarom stroomt het water niet.

4. Wat te doen als een wasmachine niet centrifugeert vanwege de waterpomp of motor

Je kunt grote interne onderdelen, zoals de waterpomp en de motor, alleen repareren met de juiste kennis. In zulke gevallen moet je het apparaat openen en controleren op defecte onderdelen. Net als de condensor kan een technicus het onderdeel repareren of vervangen. In dit geval kun je het beste contact opnemen met een specialist.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
De beste tips om wollen kleding te wassen

Tips om de levensduur van je wasmachine te verlengen

Wasmachine wordt gerepareerd
Een technicus moet de motor of pomp vervangen.

De beste manier om problemen met je wasmachine, en veel andere huishoudelijke apparaten, te voorkomen is door er goed voor te zorgen en het goed te onderhouden. Geen enkel apparaat gaat eeuwig mee, maar met de volgende handelingen is het mogelijk om de levensduur te verlengen:

  • Wees voorzichtig met de maat. Niet alle textiel is geschikt voor elke wasmachine. Grote, dikke lakens en dekbedden kunnen de werking van de trommel bemoeilijken.
  • Schoonmaken. Er zijn verschillende delen van het apparaat, zoals de filters of de zeepreservoirs, waar vuil de neiging heeft zich op te hopen. Het maandelijks of wekelijks schoonmaken van deze onderdelen helpt om dit op te ruimen.
  • Verdeel de lading goed. Een van de belangrijkste maatregelen om de wasmachine te verzorgen is hem niet te overladen. Verdeel de kleding naar kleur en soort stof, en laat altijd vrije ruimte in de trommel.
  • Maak zakken goed leeg. Controleer voor het wassen of er geen munten, sieraden, afval of stompe voorwerpen in de zakken van de kleding zitten. Elk van deze accessoires kan de machine beschadigen.
  • Gebruik de juiste programma’s. Als je de wasprogramma’s en alle functies van het apparaat kent, kun je elk programma op het juiste moment gebruiken. Houd ook rekening met het toerental per minuut van het centrifugeren.

Wat te doen als een wasmachine maar half draait

Er zijn momenten dat de wasmachine centrifugeert en dat dan bij de volgende wasbeurt niet meer doet. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Dit kan bijvoorbeeld liggen aan de hoeveelheid wasgoed. Als je het apparaat overbelast, kan het zijn dat het centrifugeren niet start of vertraagt, maar dit betekent niet dat het apparaat kapot is. Je moet dus de lading verminderen en het wassen van zwaar beddengoed vermijden om de werking te controleren.

Ten slotte kan zich ook het omgekeerde geval voordoen, waarbij een sterke centrifuge werd geprogrammeerd met heel weinig belading. De oplossing is eenvoudig: wijzig het programma.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.