Tips voor het onderhoud van een bank van kunstleer

Met een vochtige doek, een beetje warm water en de volgende tips kun je je kunstleren bank goed onderhouden.
Tips voor het onderhoud van een bank van kunstleer

Geschreven door Jonatan Menguez

Laatste update: 10 maart, 2023

Lakleer is een synthetisch materiaal dat gemaakt is om natuurlijk leer na te bootsen. Er komt natuurlijk geen dier aan te pas, want het is samengesteld uit synthetische vezels, zoals polyester of polyvinylchloride (pvc). Talloze voorwerpen worden met dit element gestoffeerd en bekleed. Met een paar tips is het mogelijk om een bank van kunstleer effectief te onderhouden.

Dit is een materiaal met veel voordelen, waaronder gemakkelijk onderhoud. Of het nu gaat om dagelijkse reiniging of specifieke vlekken, het onderhoud van een bank van kunstleer vereist slechts een doek en warm water. Aan de andere kant moeten chemicaliën en directe blootstelling aan zonlicht worden vermeden.

Wat is kunstleer?

Kunstleer, ook bekend als kunstleer, leather touch, of escape, is een synthetisch materiaal gemaakt van verschillende vezels en polymeren. Het is bedoeld om natuurlijk leer te imiteren, dus wordt het veel gebruikt voor bekleding en haute couture. Zo is het te vinden in autostoelen, kleding en meubelbekleding.

Een van de belangrijkste voordelen is de kostprijs, want het is een synthetisch materiaal waarvoor geen enkele vorm van dierlijke exploitatie nodig is. De vervaardiging van kunstleer is meestal veel goedkoper dan de verwerking van natuurlijk leer. Daarom zijn met dit materiaal beklede stoelen en banken veel betaalbaarder.

Hoewel er verschillende kwaliteitsniveaus zijn, is kunstleer in het algemeen een uitstekende imitatie van natuurlijk leer. Sommige zijn moeilijk te onderscheiden van het oorspronkelijke leer. Ze zijn heel gemakkelijk te onderhouden en zijn goed bestand tegen schuren, slijtage, krassen en andere schade door dagelijks gebruik.

Verschillende afwerkingen van kunstleer

Kunstleer wordt vervaardigd als een imitatie van natuurlijk leer, dus zijn er verschillende variaties:

  • Stretchleer. Dit wordt gebruikt voor nauwsluitende kledingstukken, zoals panty’s en leggings.
  • Dierenprint. Dierenprint wordt veel toegepast op verschillende gebieden van de mode. Daarom zijn er varianten van kunstleer die deze trend proberen na te bootsen.
  • Metallic. Dit is een stijl die metallic grijstinten wil nabootsen voor moderne settings.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent in het lezen van dit artikel:
7 ideeën voor het inrichten van een woonkamer met donkere meubels

Hoe onderhoud je een een bank van kunstleer?

Kunstleren bank
Leren bekleding is duurder en vereist een grondiger onderhoud, zodat het na verloop van tijd niet beschadigd raakt.

Een van de gebieden waar kunstleer het meest wordt gebruikt is bij de vervaardiging van woninginrichting. Zo is kunstleer te vinden in de bekleding van stoelen, fauteuils en banken.

Het is niet alleen zuinig, maar ook gemakkelijk te onderhouden. Dat kan met een reeks gemakkelijk te volgen tips.

Kwaliteit doet ertoe

Hoewel het een materiaal is dat natuurlijk leer imiteert, mag de kwaliteit van het leer niet verwaarloosd worden. Kunstleer van mindere kwaliteit heeft de neiging om sneller te scheuren en de duurzaamheid wordt minder.

Handel snel voor het onderhoud van een bank van kunstleer

Een fundamenteel aspect bij de verzorging van deze bekleding is haast maken als er een ingewikkelde vlek ontstaat. Als die onmiddellijk worden verwijderd, is er bijna geen moeite met het reinigen van kunstleer. Als ze echter dieper in de materialen doordringen, kunnen ze moeilijk te verwijderen zijn.

Doek en water

De sleutel tot het onderhoud van een bank van kunstleer is het werken met de twee meest elementaire elementen van het schoonmaken: warm water en een doek. In het algemeen is het mogelijk om door met een vochtige doek over het oppervlak te wrijven eventuele vlekken uit deze bekleding te verwijderen, zolang ze maar snel worden aangepakt.

De glans verzorgen

De belangrijkste strategie voor het behoud van de glans is het vermijden van chemicaliën op het kunstlederen oppervlak. Terpentijn, alcohol, allesontvetters en bleekmiddel moeten uit de buurt van deze bekleding worden gehouden, hoewel ze functioneel zijn voor andere saneringsdoeleinden.

Natuurlijk blijft de glans behouden als daarnaast regelmatig wordt schoongemaakt en vlekken snel worden verwijderd.

Andere kunstlederen meubels en specifieke vlekken

De reinigingsprocedures zijn vergelijkbaar voor alle kunstlederen bekleding – of het nu gaat om banken, stoelen of fiets- en autozitjes.

Anderzijds is er een reeks complexe vlekken waarvoor een beetje alcohol moet worden gebruikt. Dit zijn die van tomaat, soda, chocolade en inkt.

Als ze ingewikkeld zijn geworden om te verwijderen, hetzij door het verstrijken van de tijd, hetzij door de diepte van de vlek, bestaat de procedure erin een wattenstaafje in alcohol te dompelen. Het moet echter net gedrenkt zijn en de steun op het oppervlak moet zacht zijn, zonder krachtig te wrijven. Na afloop onmiddellijk met een doek afdrogen.

Andere minder bijtende producten die voor complexe vlekken kunnen worden toegepast zijn reinigingsmelk, neutrale zeep, kleisteen en witte azijn. Meng altijd voorzichtig met warm water en verwijder de resten met een droge doek.

Hoe zit het met leren banken?

Natuurleren banken hebben een vergelijkbaar reinigingsproces als banken van kunstleer. Daarom worden hun onderhoud en duurzaamheid bereikt door ze uit de buurt van de zonnestralen te houden, regelmatig stof te verwijderen, en vlekken te verwijderen met een vochtige doek.

Er zijn echter verschillen in termen van glans. Om deze conditie te handhaven moeten van tijd tot tijd speciale crèmes worden aangebracht, die het oppervlak voeden en bevochtigen.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Je huis versieren in de herfst: Waar moet je op letten

Vijanden bij het onderhoud van een bank van kunstleer

Alcohol om vlekken te verwijderen
Alcohol kan niet lang in contact komen met kunstleer, omdat het het verpest.

Er zijn twee fundamentele aspecten die vermeden moeten worden om de levensduur van een bank met kunstleer te verlengen. Aan de ene kant moet aandacht worden besteed aan zonlicht, omdat het niet raadzaam is dat het direct op het materiaal inwerkt.

Uv-stralen drogen de vezels uit, waardoor het kunstleer zijn elasticiteit verliest. Daarom moet de plaats van de bank uit de buurt van de zonnestralen worden gehouden.

Het andere aspect dat moet worden vermeden is een te hoge luchtvochtigheid, een toestand die de achteruitgang versnelt. Dit komt omdat het de afbraak van het materiaal bevordert en het een versleten uiterlijk geeft.

Het lijkt misschien tegenstrijdig dat het schoonmaken ervan met een vochtige doek moet gebeuren, dus is het belangrijk om ook met een droge doek te wrijven. Het doel is om aan het eind van het proces de resten vocht te verwijderen.

Onderhoud van een beschadigde bank van kunstleer

Hoewel we het meubel met alle aanbevelingen kunnen verzorgen, is het mogelijk dat slijtage en het verstrijken van de tijd er schade aan toebrengen. In dat geval zijn er enkele effectieve producten om een bank van kunstleer te repareren. Bijvoorbeeld lapjes.

Dit is een artikel dat aan het meubel kleeft en zeer effectief is om gaten of vlekken te bedekken. Voor diepere scheuren is er een leerpasta die de plek kan opvullen. Er is ook reparatiekleurstof, die werkt om kleur en glans te herstellen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.