Afbeeldingen van olifanten in decoratie: wat is hun betekenis?

Wijsheid, familiebanden, liefde en geluk zijn slechts enkele van de betekenissen van olifanten wanneer ze in decoratie worden gebruikt. Lees hier meer!
Afbeeldingen van olifanten in decoratie: wat is hun betekenis?

Geschreven door Jonatan Menguez

Laatste update: 26 februari, 2023

De symbolen, ornamenten en beelden die we in huis plaatsen hebben altijd een betekenis. Die komt niet alleen door het soort figuur dat ze voorstellen, maar ook door de kamer waar ze staan en de positie waarin ze geplaatst zijn. In het geval van afbeeldingen van olifanten in de decoratie kan de doelstelling variëren, afhankelijk van wat je zoekt.

Het lijdt geen twijfel dat dit dier in de natuur een imposante figuur is. Het drukt onder andere kracht, wijsheid, geheugen en familiebanden uit.

Daarom hebben veel culturen besloten het in hun gebruiken op te nemen. Het is zelfs de vorm van een centrale godheid in het hindoeïsme. Als je olifanten in de decoratie van je huis hebt, leer dan hun specifieke betekenissen om hun essentie te benutten.

Wat stellen olifanten voor in decoratie?

Olifanten zijn een heel bijzondere soort binnen het dierenrijk. Hun imposante omvang, gecombineerd met een schijnbare passiviteit, wekt al eeuwenlang menselijke bewondering. In het wild vertoont deze soort zeer uitgesproken sociaal gedrag. Kuddes worden meestal geleid door vrouwtjes en bewegen zich in groepen met hun jongen.

Daarnaast worden zeer complexe sociale structuren herkend, evenals gedragingen van spel, medeleven, zelfbewustzijn en gebruik van gereedschap. Al deze eigenschappen maakten dat de mens aandacht aan hen besteedde en ze op veel verschillende manieren in hun cultuur integreerde.

Olifanten kunnen in decoratie staan voor geluk, wilskracht, doorzettingsvermogen, vruchtbaarheid en spiritueel welzijn, en zelfs een centraal onderdeel zijn van het hindoeïstische pantheon.

Dit dier is ook de voorstelling van Ganesha, een van de belangrijkste figuren van een eeuwenoude godsdienst. Al deze betekenissen hangen echter af van de plaats waar het olifantenornament zich bevindt, en van de plaats en de kleur ervan.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Wat is de Kinfolk-stijl voor interieurdecoratie?

Afbeeldingen van olifanten in decoratie zijn een multiculturele keuze

Ganesha
In het hindoeïsme heeft Ganesha een menselijk lichaam en een olifantenhoofd. Hij is de zoon van Shiva en Parvati.

De talrijke attributen die olifanten van nature hebben, en de symbolische kenmerken die mensen aan hen toekennen, maken deze figuur zeer aanwezig. Verschillende culturen hebben ze eeuwenlang verwerkt in legenden, tradities en allerlei culturele uitingen.

Voor sommigen staat ze voor trouw, voor anderen verbetert ze de familieband, vanwege het natuurlijke gedrag van de soort. In bepaalde contexten zenden olifanten bescherming en genegenheid uit.

Ze worden ook gebruikt in veel Latijns-Amerikaanse gebruiken, waar ze meer in verband lijken te worden gebracht met het zoeken naar geluk. In dit geval is de houding van de slurf fundamenteel, die omhoog moet staan om het gewenste effect op te wekken.

Hindoeïsme

In de duizendjarige godsdienst van het hindoeïsme (Spaanse link) neemt de olifant een centrale plaats in als vertegenwoordiger van de god Ganesha, een hybride figuur met het hoofd van een dier en een menselijk lichaam. Ganesha is een godheid die geassocieerd wordt met overvloed, maar ook met wetenschap en kunst.

De cultus van Ganesha is breed en varieert al naar gelang de tak van godsdienst; hij heeft zelfs het boeddhisme bereikt. In zijn vier armen draagt hij verschillende voorwerpen, die ook kunnen variëren.

In het algemeen draagt hij een touw, gerelateerd aan geestelijke leiding; een bijl, bedoeld om de banden van zijn toegewijden door te snijden; een laddu, een gevuld snoepje dat typisch is voor het gebied; en een gouden knots, gekoppeld aan zelfbeheersing.

Het bezitten van een Ganesha-figuur in huis is heel gebruikelijk in deze religie en heeft een diepere en meer spirituele betekenis dan eenvoudige decoratie.

Feng shui

De aanwezigheid van olifanten krijgt ook diepgaande betekenissen in de Chinese filosofie van feng shui. Deze praktijk, die leert hoe je vreedzame omgevingen kunt genereren en de energieën van het huis kunt verbeteren aan de hand van de opstelling van voorwerpen, verbindt de olifant met kracht.

Het werkt echter ook om geluk aan te trekken en harmonie in familiebanden te genereren. De manier om het voorwerp te plaatsen varieert naargelang de persoonlijke zoektocht die men heeft.

Afbeeldingen van olifanten in je decoratie afhankelijk van de ruimte van het huis

Zo veel als feng shui en andere disciplines van spirituele en decoratieve orde gebruiken de figuur van de olifant met verschillende betekenissen, afhankelijk van de ruimte die hij inneemt. Als je een ornament van dit dier hebt, ontdek dan hoe je het kunt gebruiken om het te associëren met je verlangens en behoeften.

De slaapkamer

Een veelvoorkomend gebruik voor olifantenornamenten is om ze in de slaapkamer te plaatsen, vooral als je met een partner samenwoont. Dit komt omdat zijn figuur wordt geassocieerd met harmonie in liefdesrelaties.

In dit geval kan het aanwezig zijn door middel van schilderijen of textiel. Belangrijk is dat het dier met de slurf naar beneden staat; iets wat ook met vruchtbaarheid in verband wordt gebracht.

Kinderkamers

Voor de kleintjes heeft een olifant in de kamer te maken met het zoeken naar wijsheid. Als de jongere lager of hoger onderwijs volgt, is de aanwezigheid van dit dier bedoeld om het geheugen en de kennis te versterken.

Afbeeldingen van olifanten in kantoordecor

Een van de meest voorkomende ruimtes waar deze decoraties verschijnen is in werkruimtes. Of het nu in een thuiswerkruimte, in een coworkingruimte of in een traditioneel kantoor is, de olifant versterkt de eigenschappen van leiderschap en doorzettingsvermogen. Het is een ideale figuur voor degenen die professionele groei nastreven.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Gezellige Decoratie: Wat is het en hoe kan ik het toepassen?

Olifanten in decoratie
Decoratieve olifanten kunnen worden gecombineerd met andere voorwerpen die naar geluk verwijzen.

De ontvangstruimte

Het is mogelijk om gasten te verwelkomen door middel van de olifantenfiguur. Daarvoor moet hij in de buurt van de toegangsdeur staan en naar het interieur van de kamer gericht zijn. Als het de bedoeling is om negatieve energieën weg te houden, plaats hem dan naar buiten gericht.

Andere symboliek van afbeeldingen van olifanten in de decoratie

Buiten de ruimte die het ornament binnen de kamer inneemt, variëren sommige betekenissen afhankelijk van het soort voorwerp. Bijvoorbeeld, twee olifanten samen of verstrengeld krijgen symboliseert liefde en vriendschap.

Het is ook gebruikelijk om deze ornamenten te zien met een snavel opgerold in de slurf. Dit is een gebruik dat fortuin en economisch welzijn wil aantrekken. Om het in werking te stellen moet een biljet van enige waarde worden opgerold in de slurf van het ornament. Dat moet echter gebeuren op de 29e van de maand. Vervolgens moet men aan het eind van de volgende maand het geld verwijderen en vervangen door een ander; elke 29e dag hetzelfde.

Het belang van de houding voor afbeeldingen van olifanten in decoratie

Net als de richting van het lichaam of de houding van de slurf in de kamer, is het belangrijk dat de slurf van de olifant altijd naar boven gericht is. Dit betekent dat de zoektocht gericht is op het aantrekken van positieve dingen.

Anderzijds kun je ergens in de decoratie accessoires toevoegen. Het is mogelijk om voorwerpen met een diepe betekenis in de armen te verwerken, zoals de godheid Ganesha doet.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.