Hoe je geometrisch papier in je huisdecoratie kunt integreren

Het praktische van decoratief papier is zijn grootste aantrekkingskracht. Met een oneindig aantal patronen heeft dit alternatief voor interieurdecoratie ontwerpen voor alle smaken.
Hoe je geometrisch papier in je huisdecoratie kunt integreren

Laatste update: 13 februari, 2023

Decoratief behang heeft ruimtes geopend voor meer opvallende ontwerpen dan de traditionele bloemen en monochrome doeken; de trend overweegt nu geometrisch papier om muren in kleine ruimtes of grote kamers te versieren.

Door gebruik te maken van geavanceerde druktechnieken biedt deze bron een uitgebreide reeks patronen die de illusie geven van gefröbelde bekleding in plaats van vellen papier.

De bereikte sfeer maakt het gebruik van spiegels, schilderijen en andere accessoires overbodig. De vellen zijn mooi, vernieuwend en niet belastend voor de portemonnee. Wij vertellen je meer.

Geometrisch papier: een bron voor meerdere alternatieven

Geometrisch papier als behang
Geometrisch papier kan de stijl van een kamer totaal veranderen.

Er zijn andere manieren om geometrisch papier te noemen: “behang” of “behangpapier.” In alle gevallen zijn het folies bedrukt met verschillende patronen en zijn ze verkrijgbaar in elk formaat om op gladde oppervlakken te plakken.

Sommige modellen hebben geverniste reliëfs of een vinylcoating; deze zijn geschikt als de muur gebreken vertoont. De bekledingen zijn zo gemaakt dat ze bestand zijn tegen vocht en gemakkelijker schoon te maken zijn.

De kleurrijke of eenkleurige streken verlevendigen de kamers en maken ze vrolijker, warmer en origineler. Bovendien besparen ze de investering van het repareren van muren, want door het opplakken van het wandtapijt camoufleer je verslechteringen zonder je toevlucht te nemen tot omslachtige arbeid voor pleister- en schilderwerk.

Aan de andere kant bieden projecten met geometrisch papier de vrijheid om te spelen met kleuren en figuren die het uiterlijk van de woning veranderen, zonder dat je over grote kennis van interieurdecoratie hoeft te beschikken.

Geometrische afbeeldingen kunnen doorlopend zijn of in afzonderlijke patronen; hun doel is om gebieden te versterken of te contrasteren.

Voordelen van het gebruik van geometrisch papier

Het visuele effect van geometrisch papier overstijgend, biedt dit esthetische materiaal voordelen die variëren van economisch tot praktisch; laten we de volgende bekijken.

  • Gemakkelijk schoon te maken. Innovaties in klevende oppervlakken zorgen voor afwasbare kwaliteiten met een spons en neutrale zeep. Ze bevelen het vooral aan op plaatsen van het huis met voortdurend verkeer, zoals badkamers, trappen of de keuken, omdat die eerder snel vuil worden.
  • Het vermindert de uitgaven. Vergeleken met de uitgaven voor eventuele reparaties en andere decoraties is hangpapier een uitstekende aanwinst. Het tijdschrift Ars Bilduma meldt (Spaanse link) dat de methode geld bespaart, omdat de behangen kamers jarenlang bewaard blijven, anders dan de renovatie van het schilderwerk vraagt.
  • Speel met de ruimtes. Afhankelijk van het ontwerp en de kleuren, verbreden of verkleinen geometrische prints visueel de ruimtes. Gebruik je lichte tinten, dan lijkt de kamer groter. Daarentegen laten donkere tinten de kamer kleiner lijken. Bovendien scheppen warme paletten een gezellige sfeer. In dezelfde zin werkt het mengen van patronen met lichte kleuren om gebieden te scheiden. En als je ruimtes wilt verlengen of inkorten, zijn respectievelijk horizontale en verticale lijnen nuttig.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Hoe kun je een coworking ruimte inrichten?

Opties om geometrisch papier te integreren in je woningdecoratie

Geometrisch papier past in kleine ruimtes, waar het ingewikkeld is om meubels te plaatsen. Het past ook in ruime kamers die een bijzondere toets nodig hebben om zich van de rest te onderscheiden. Met diezelfde bedoeling past behang in huisdecoratie door ideeën zoals die we hieronder zullen zien.

Moderniseer de keuken en eetkamer

Moderne decoraties in keukens en eetkamers vinden een bondgenoot in geometrisch behang. Dankzij de vormen heb je de mogelijkheid om conventionele tegels te vervangen door interessante en leuke figuren.

Houd rekening met de eigenaardigheden van het meubilair om contrasterende patronen te kiezen. Bijvoorbeeld hoekige stukken passen bij het bolbehang.

Slaapkamers verbeteren

De hoofdmuur van de kamer is bekleed met geometrie; in feite kun je het hoofdeinde van het bed vervangen door een geometrische behangmuurschildering.

Wat de hoogte van het blad betreft, die bepaal je zelf: van de vloer tot het plafond of alleen een deel van de muur. Maar het is raadzaam dat de breedte verder gaat dan de uiteinden van het bed, zodat het ingekaderd is.

Om de sfeer te bepalen in de studeer- of werkkamer

Deze ruimtes vereisen een speciale visuele focus. Ze zijn zeer geschikt voor behang met gecombineerde geometrieën, kleurverschillen en subtiele tinten. Alle alternatieven hebben een plaats, want het is de bedoeling dat wie deze ruimtes gebruikt zich prettig voelt.

Eetkamer
Met je creativiteit kun je slechts één sector van een kamer accentueren.

Vloeren accentueren

Geometrische vormen helpen om houten of neutraal gekleurde vloeren te accentueren. Met name driehoeken en cirkels vormen een moderne stijl die de kenmerken van de bekleding en de elegantie van de houten vloer benadrukt.

Creëer achtergronden voor meubels

Boekenkasten, planken en hoekopstellingen zijn enkele meubelstukken waarmee je, afhankelijk van hun ontwerp, geometrisch papier als achtergrond kunt plakken. Deze beslissing verandert hun uiterlijk volledig, vooral als het gaat om gerestaureerde objecten.

Om de essentie van het meubel te behouden, schat je de kenmerken ervan in en kies je op basis daarvan effen, effect en zeer of licht sierlijk behang.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Travertijn kalksteen: de voordelen en het gebruik in huis

Overwegingen bij het kiezen van behang voor het interieur

De keuze van behang brengt bepaalde overwegingen met zich mee. Informeer eerst naar het materiaal en de afwerking. Afgezien van de invloed op de prijs is het relevante informatie om te weten of het bestand is tegen vocht, of het wasbaar is en of het geen geuren impregneert.

Vinyl is een van de favoriete stijlen vanwege zijn duurzaamheid en omdat het een beschermende laag heeft die het polijst.

Vraag ten tweede naar het hechtsysteem. Er zijn papieren die een lijmlaag aan de achterkant hebben, bij andere moet je de muur eerst verlijmen.

Tot slot, meet voordat je naar de winkel gaat de te stofferen ruimte op, zodat je de nodige meters mee naar huis neemt. Het is belangrijk om de verkoopadviseur te vragen naar de lengte van het papier en te vergelijken met je maten, zodat de berekeningen overeenkomen en het ontwerp past bij wat je zoekt.

Decoratief papier en ecologie

De productie van papier heeft invloed op het milieu, dus is het gebruikelijk geworden om een verantwoorde consumptie te bevorderen. In dit verband dringen de Biodiversity Notebooks erop aan (Spaanse link) om rekening te houden met de herkomst van de cellulosevezel en de bleek- en productieprocessen.

Als je deze initiatieven benadert, zou je kunnen kiezen voor geometrisch papier dat gemaakt is zonder kunstmatige inkten of conventionele stickers; geef in plaats daarvan de voorkeur aan papier waarvan de grondstoffen en de bedrukking volledig biologisch zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.