Hoe kun je een coworking ruimte inrichten?

Coworking kantoren hebben bijzondere kenmerken die ze onderscheiden van andere werkruimten. Om effectief coworking te bereiken moet aandacht besteed worden aan details.
Hoe kun je een coworking ruimte inrichten?

Geschreven door Jonatan Menguez

Laatste update: 10 oktober, 2022

Steeds meer bedrijven en zelfstandigen gebruiken coworking ruimtes om hun activiteiten uit te voeren. Een coworking ruimte biedt zijn klanten de gereedschappen en voorzieningen voor werktaken, maar ook om relaties en de uitwisseling van ideeën te bevorderen.

Daarom is het belangrijk dat deze ruimten dienovereenkomstig worden ingericht. Je kunt kiezen voor een inrichting die gericht is op een bepaald vakgebied of voor een meer algemene.

Het belangrijkste is dat je een comfortabele ruimte krijgt om te werken en met anderen te vergaderen. Dit impliceert goede verlichting, voortdurende schoonmaak, en een comfortabele opstelling van het meubilair.

Wat is een coworking ruimte?

Coworking is een manier om in een gedeelde ruimte werktaken uit te voeren zonder geconfronteerd te worden met de kosten van een eigen kantoor. Deze ruimten worden veel gebruikt door freelancers, kleine bedrijven, en vakmensen van allerlei slag die nieuwe contacten zoeken in een daartoe voorbereide omgeving.

In het algemeen biedt een coworking ruimte klanten al het nodige gereedschap om hun taken uit te voeren. Dit impliceert geschikt meubilair, internettoegang, vergaderzalen, en goede airconditioning.

Binnen een coworking kantoor is het de bedoeling de uitwisseling tussen mensen uit verschillende sectoren aan te moedigen. Tegelijk wordt geprofiteerd van een voordeligere plaats dan het huren van een kantoor, dankzij het gezamenlijk gebruik van materialen en gereedschap.

We denken dat je dit artikel ook met plezier zult lezen:
De belangrijkste psychologische effecten van multitasken

De voordelen van een coworking ruimte

Vrouw aan het werk
Telewerken is nu booming, en sites voor het delen van kosten zijn een groeiende noodzaak.

Dit type kantoor wordt steeds meer gevraagd in een gediversifieerde arbeidsmarkt. De toename van het telewerken in het laatste decennium en de gevolgen van quarantaines hebben duizenden bedrijven gedwongen hun dynamiek aan te passen.

In deze context wordt coworking voorgesteld als een alternatief met talrijke voordelen:

 • Gedeelde ruimte. Dit is een plaats waar kennis en ervaringen uitgewisseld kunnen worden tussen werkers uit verschillende gebieden.
 • Budgetvriendelijker. Het vertegenwoordigt veel lagere kosten dan kantoorruimte huren. Daarom kiezen kleine bedrijven en zelfstandige professionals er vaak voor om een coworking ruimte te huren.
 • Flexibiliteit. Dit is een begrip dat binnen de coworking ruimte zowel voor de werktijden als voor de kosten geldt. Het is mogelijk een tarief vast te stellen naar gelang van de hoeveelheid tijd en de gebruikte hulpmiddelen.
 • Gezonde werkomgeving. Coworking ruimten zijn bereid een werkomgeving te genereren die beantwoordt aan de behoeften van hun cliënten.
 • Thematisch. Steeds meer ruimten richten hun inspanningen op specifieke activiteiten om uitwisseling tussen werknemers in dezelfde sector op gang te brengen. Daartoe is de soort inrichting van fundamenteel belang.

Kenmerken om rekening mee te houden bij het inrichten van een coworking ruimte

Het bereiken van een ruimte waar bedrijven en werknemers zich prettig voelen bij het uitvoeren van hun taken is het belangrijkste doel van coworking. Daarom is het belangrijk om bij de inrichting rekening te houden met verschillende aspecten. Deze details genereren een aangename werkomgeving door concentratie en het ontstaan van collectieve ideeën aan te moedigen.

Meubilair

Een fundamentele keuze om de ruimte optimaal te benutten is het meubilair. De inspanningen moeten erop gericht zijn comfort te produceren en om daarnaast de beschikbare ruimte zo efficiënt mogelijk te gebruiken.

Stoelen moeten comfortabel zijn, en tafels moeten groot genoeg zijn voor alle cliënten om er hun werkgereedschap op te leggen.

In dit aspect zoeken sommige ruimten naar vernieuwing, zowel in het meubilair als in de opstelling ervan. Je vindt van klassieke bureaus en grote rechthoekige tafels tot ronde tafels of afzonderlijke sectoren.

Zet je ruimte apart om een coworking ruimte in te richten

Het is belangrijk om een kleine sector toe te wijzen aan een kantoor of een meer ontspannen plek. Daarvoor is het aan te bevelen banken of fauteuils te plaatsen, want dat zijn meubelstukken die ontspanning in de ontmoetingen opwekken. Veel bedrijven kiezen deze hulpmiddelen ook om creativiteit aan te moedigen.

Verlichting

Een transcendente eigenschap tijdens de werkuren is licht. Het is noodzakelijk dat een coworking ruimte goed verlicht is, maar ook heel belangrijk om te zoeken naar manieren om het zicht op beeldschermen in evenwicht te brengen.

Als het natuurlijke licht sterk is, is het aan te bevelen plakvellen op de ramen te leggen om de weerkaatsing op de computers te verminderen. Anderzijds is het gebruikelijk dat kunstlicht wordt opgewekt via plafondlampen.

Flexibiliteit

Dit soort ruimten moet aangepast kunnen worden aan de verschillende behoeften die de leden van een bedrijf kunnen hebben. Hij kan bijvoorbeeld omgevormd worden tot een gewoon kantoor, een brainstormruimte, of zelfs een vergaderzaal. Panelen en modulaire ontwerpen zijn ideaal voor dit doel.

Gebruik kleuren om een coworking ruimte in te richten

De keuze van het kleurenpalet moet onderworpen zijn aan het logo en de merktonen, een aspect dat de bedrijfsidentiteit versterkt. Te sterke kleuren zijn echter niet aan te bevelen voor coworking omgevingen. Wit, grijs, of lichtbruin zijn algemeen aanvaarde opties.

Privacy

Naast ontmoetingsruimten, gedeelde kamers, of het uitwisselen van ervaringen, is het belangrijk dat de coworking ruimte een privéruimte heeft. Dit is een detail dat concentratie en momenten van specifieke ontmoetingen bevordert.

Duurzaamheid

Een aspect dat steeds meer centraal komt te staan is het bereiken van ruimten die milieuvriendelijker zijn. Ecologische materialen voor bureaus, stoelen en ander meubilair zijn bijvoorbeeld een goede optie om een op duurzaamheid gerichte coworking ruimte aan te bieden.

Wellness

Collega's
Coworking ruimten moeten ruimten hebben voor groepsbijeenkomsten.

Zowel klassieke kantoren als coworking sites richten zich steeds meer op het genereren van ontspanningsruimten die ontspanning en gezondheid bevorderen. Dit heeft positieve effecten op creativiteit en algemeen welzijn.

Sommige ontwerpen hebben ruimten voor yogasessies, gym, en andere lichamelijke activiteiten.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
3 manieren om thuis productief te werken

Belangrijke details

Behalve de algemene zaken zijn er ook een aantal details die in een coworking kantoor aanwezig moeten zijn. Dit zijn de aspecten die het verschil maken met andere omgevingen, zoals innovatie, organisatie, en begroeiing.

 • Lunchruimte. Zoals elk kantoor heeft ook coworking een ruimte voor de lunch nodig. Als de diensten voltijds zijn, is daar des te meer reden toe!
 • Vegetatie. Planten zijn een must in elke coworking ruimte. Dit is een detail dat vitaliteit en welzijn brengt.
 • Originele inrichting. De inrichting kan afhankelijk zijn van de specifieke activiteit die er plaats vindt. Het is echter aan te raden een vernieuwende en inclusieve inrichting te zoeken om comfort op te wekken bij werkers uit verschillende vakgebieden.
 • Netheid en orde. Dit is een transcendent aspect van elke werkruimte. Een slecht gezuiverde of georganiseerde coworking ruimte is waarschijnlijk geen goede plek om werk gedaan te krijgen.

Op zoek naar de stijl om je coworking ruimte in te richten

Een mogelijkheid om de coworking ruimte in te richten is bijvoorbeeld je te richten op een bepaald universum van activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan technologiebedrijven, die deze kantoren vaak gebruiken. In dit geval zijn moderne meubels aan te bevelen, terwijl een minimalistische stijl wordt geboden.

Anderzijds, als het merk zich in duurzaamheid wil positioneren, is het van belang dat plantendecoratie aanwezig is. Ook met hout moet in dit alternatief rekening gehouden worden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • de Melo Costa, Danilo, de Oliveira Junior, Luiz,  AMBIENTES DE COWORKING COMO POTENCIALIZADORES DA INOVAÇÃO. Revista Pensamento Contemporâneo em Administração [Internet]. 2021;15(3):67-89. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=441769583006
 • Borsani, Maria Silvia. “Materiales Ecológicos: Estrategias, Alcance Y Aplicación de Los Materiales Ecológicos Como Generadores de Hábitats Urbanos Sostenibles.” Mar. 2011. Web. 8 July 2022. Disponible en: https://upcommons.upc.edu/handle/2099.1/13759
 • Martín García, Alberto, Buitrago, Álex, Torres Ortiz, Lidia,  Trabajemos juntos: Coworking online y sincrónico en Twitch como muestra del potencial colaborativo del live-streaming. Revista de Comunicación [Internet]. 2022;21(1):49-65. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=589470678004
 • Spinuzzi, Clay, et al. “‘Coworking Is About Community’: But What Is ‘Community’ in Coworking?” Journal of Business and Technical Communication, vol. 33, no. 2, Apr. 2019, pp. 112–140, doi:10.1177/1050651918816357

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.