Hoe breng je behang aan op de muur?

Behang is een van de beste alternatieven om muren te decoreren, omdat het unieke ontwerpen biedt die de ruimte er modern en gezellig uit laten zien. Bovendien is het handig om de onvolkomenheden op je muren te bedekken. Vandaag zullen we je vertellen hoe je behang op de muur aanbrengt.
Hoe breng je behang aan op de muur?

Laatste update: 24 augustus, 2022

Behang is papier dat wordt gebruikt om muren te bekleden en woningen te verfraaien met een andere techniek dan schilderen. Dit middel heeft een grote verscheidenheid aan patronen, die ruimtes er harmonieuzer, visueel aantrekkelijker en dynamischer uit laten zien. Ontdek in dit artikel hoe je behang op de muur aanbrengt!

Een korte geschiedenis over behang

Dit decoratieve element is ontstaan in het Oosten in de 15e eeuw. Toch heeft het zijn relevantie niet verloren, want het biedt afwerkingen die ruimtes verfraaien, je persoonlijkheid weerspiegelen en eentonigheid tegengaan. Bovendien is het bestendig, afwasbaar en veelzijdig.

Er zijn verschillende modellen behang die geschikt zijn voor alle soorten behoeften en ruimtes in huis. Niet-vinyl behang is een bedrukt papier zonder extra coating. Vinyl behang heeft een beschermende laag die isoleert tegen vocht of warmte. Structuurbehang vormt een reliëf dat onvolkomenheden in de muren bedekt.

Stap voor stap behang op de muur aanbrengen

Hoe breng je behang aan op de muur

Behang is een van de meest aanbevolen decoraties omdat het voordelig is en gemakkelijk te installeren door een expert maar ook een doe-het-zelver. Het wordt ook steeds vaker gebruikt omdat het je meubilair beter uit doet komen en je de ruimte in je huis kunt personaliseren.

1. Evalueer de muren

Allereerst moet de muur worden gecontroleerd door een opgeleide professional om te analyseren of er omstandigheden zijn die het behang kunnen beschadigen. Als de muren onregelmatigheden vertonen, moet je deze eerst bijwerken. Spoor dan de oorzaken op en repareer het hele gebied.

Daarna moet je er met schuurpapier overheen gaan, zodat de muur uniform en zonder perforaties is. Aan de andere kant, als de muur aan de binnenkant goed is, dan hoef je alleen de plekken die beschadigd zijn te egaliseren, zodat het behang er straks glad uitziet.

2. Maak de muren schoon

De tweede fase bestaat uit het schoonmaken van de muren om te voorkomen dat zich stofdeeltjes ophopen die de weerstand van de lijm of de kleefstoffen aantasten. Ook het verwijderen van vuil is van essentieel belang om de verspreiding van bacteriën te voorkomen die in de toekomst schade kunnen toebrengen aan het behang.

Je moet de muren reinigen met zuivere azijn om de aanwezigheid van micro-organismen te elimineren. Bovendien is spoelen met warm water het beste om resten en nare geurtjes te bestrijden. Laat de oppervlakken vervolgens volledig drogen.

3. De muur opmeten

Vóór de plaatsing moet de klusser of vakman de lengte en breedte van de muren opmeten om te bepalen hoeveel rollen behang je nodig zult hebben. Je moet rekening houden met de berekening van een paar extra centimeters voor als je ze nodig hebt als reserve in geval van een incidentele moeilijkheid.

Tegelijkertijd kun je de maten op het papier schetsen om te beginnen met het snijden van alle benodigde stukken om het werk te vergemakkelijken. Bij het afsnijden moet je een gladde liniaal gebruiken om gelijkmatige randen te verkrijgen.

4. De lijm aanbrengen

Behang

Met een kwast die vrij is van andere producten moet de te behandelen muur met lijm worden bestreken. Dit hulpmiddel is noodzakelijk omdat de vloeistof zich zo over alle delen kan verdelen en je voorkomt dat er klonters ontstaan die het uiterlijk veranderen.

De lijm moet ook op de achterkant van het decoratieve behang worden aangebracht, omdat dit voor meer hechting en veiligheid zorgt. Het is belangrijk dat er geen klonters achterblijven die het element kunnen doen rimpelen of barsten.

5. Plak de eerste stroken behang op de muur

Het behang moet worden geplaatst vanaf de hoeken en de hoogste oppervlakken om een duidelijk zicht te hebben en comfortabeler te kunnen werken. Bij het aanbrengen van de stroken op de muur moet je het behang van boven naar beneden borstelen om de vorming van luchtbellen te voorkomen en het element stevig vast te plakken.

Voor het plaatsen bij deur- of raamkozijnen moet je stroken gebruiken die niet tot het uiterste zijn bijgesneden. Deze zones kunnen namelijk minuscule krommingen vertonen die je heel precies moet inpassen.

6. Breng de rest van het behang aan

Muren zijn zeer uitgestrekt, waardoor geen enkel stuk behang de hele muur zal bedekken. Het gevolg is dat je meerdere stukken behang naast elkaar moet plaatsen.

Je wilt er echter voor zorgen dat je de lijnen tussen de ene strook en de volgende niet kunt zien. Daarom moet je alle behangstroken van boven naar beneden aanbrengen, zodat de randen precies op elkaar aansluiten. Zorg er ook voor dat je de volgorde van het ontwerp of patroon op het behang aanhoudt.

Gebruik een flinke hoeveelheid lijm op de naden tussen de vellen om te voorkomen dat ze loslaten. Daarna moet je elk segment papier op dezelfde wijze aanbrengen tot de hele muur is afgewerkt.

7. Snijd het overtollige behang af

Nadat de hele muur behangen is, moet je de stukken overtollig papier verwijderen en de afwerking perfectioneren. Deze laatste stap moet worden gedaan met een recht snijmes om onherstelbare schade te voorkomen.

Tips om rekening mee te houden bij het aanbrengen van behang

Planning is belangrijk als je je muren gaat decoreren

Met behang kun je een unieke sfeer creëren en de aandacht van bezoekers trekken. Om dit te doen, moet je rekening houden met enkele tips die je kunnen helpen die look te krijgen en te behouden die je voor ogen hebt.

Het juiste behang kiezen

Voor elke ruimte moet je het ideale type behang kiezen. Dat wil zeggen behangpapier dat bestand is tegen vochtigheid, hitte of eventueel de intensiteit van zonnestralen.

Anderzijds moet het behangontwerp passen bij de andere kleuren en decoraties in het huis. Op die manier passen alle elementen bij elkaar en vormen ze een mooi geheel.

Besteed bijzondere aandacht aan de lijm

Bij het aanbrengen van behang moet je een kwaliteitslijm gebruiken die duurzaamheid en weerstand voor een lange tijd garandeert. Bovendien moet je een product kiezen dat geschikt is voor jouw soort muur en dat de kwaliteit van het behang niet aantast.

Vergeet de stopcontacten niet

Vergeet niet alle stopcontacten zorgvuldig af te dekken. Dit is belangrijk om kortsluiting te voorkomen en om te voorkomen dat de muur lelijke uitstulpingen krijgt.

We moeten opmerken dat je de stopcontactdoos niet mag uitsnijden voordat je het behang op de muur aanbrengt. De holte kan namelijk groter of kleiner zijn als je het van te voren doet en de hele esthetiek van de muur aantasten.

Om deze reden moet het papier het gehele gebied van het stopcontact bedekken en vervolgens worden uitgesneden volgens de exacte contour. Voor dit proces moet je gebruik maken van een liniaal en een gereedschap dat rechte sneden mogelijk maakt.

Efficiënt onderhoud

Aan het einde van de klus moeten de kenmerken van het papier en het bijbehorende onderhoud met de vakman worden overlegd. Het schoonmaken van het stof dat zich ophoopt is van essentieel belang om vlekken en drastische veranderingen in de kleuren van de ontwerpen te voorkomen.

Zo kan vinylbehang worden schoongemaakt met behulp van een vochtige handdoek omdat het vochtbestendig is. Niet-vinylbehang kan alleen gereinigd worden met droge doeken of een stofzuiger.

Ook interessant om te lezen:
Ontdek de toepassingen van de wonderspons

Behang aanbrengen vergt een goede planning

Planning is het gedeelte dat je niet over het hoofd mag zien als het om behang gaat. In deze fase kun je een budget vaststellen, de beste deskundigen inhuren, een schema maken van de ontwerpen die je op de muur wilt hebben en het soort behang kiezen.

De tijd die je investeert in de planning zal je in staat stellen afspraken te maken over de juiste tijdstippen om de installatie uit te voeren, want dit is een proces dat niet lichtvaardig mag worden opgevat. Bovendien kan de vakman je op deze momenten het beste advies geven om de inrichting van je huis te verfraaien.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Resene. Measuring, cutting & hanging wallpaper [Internet]. Australia: (S.E); 2003 [citado 11 de mayo de 2021]
  • Lee V. Guía esencial de decoración [Internet]. Madrid: EDIMAT; 2005 [citado 11 de mayo de 2021]

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.