Ontdek de toepassingen van de wonderspons

Als je zou worden verteld dat er een hulpmiddel was dat bijna alle soorten vuil of roet kon verwijderen, zou je dat dan willen? Als je er nog geen hebt, wil je na het lezen van dit artikel direct een wonderspons kopen!
Ontdek de toepassingen van de wonderspons

Laatste update: 24 augustus, 2022

De wonderspons is een witte spons gemaakt van melamine die vlekken kan verwijderen die moeilijk te verwijderen zijn met andere schoonmaakmiddelen die je gebruikt bij het huishouden, zoals water, zeep en zelfs bleekmiddel.

Dit product heeft echter enkele specifieke kenmerken die je moet kennen voordat je het gebruikt. Daarom willen we je in het artikel van vandaag vertellen over de verschillende toepassingen van de wonderspons en hoe je deze moet gebruiken.

Dit is een schurende reiniger en de werking is dus gebaseerd op wrijving. Daarom is het in staat om oppervlakken te reinigen die andere producten niet kunnen schoon krijgen.

In feite is de werking vergelijkbaar met die van schuurpapier, alleen veel subtieler. Het wordt niet aanbevolen om het op delicate voorwerpen aan te brengen of elke dag te gebruiken, omdat het de materialen te veel zou kunnen laten slijten.

Hoewel melamine in twijfel is getrokken vanwege mogelijke onveiligheid, is het over het algemeen een goedgekeurd materiaal voor menselijk gebruik. Nadelige effecten zijn vooral gevonden in objecten die in de magnetron worden verwarmd. In dit verband hebben instanties zoals Safe Work Australia gezegd dat dit soort sponzen veilig zijn en geen bijwerkingen hebben (Engelse link).

Meer informatie over vlekken verwijderen lees je in dit artikel:
Je televisie schoonmaken met eenvoudige manieren

12 toepassingen van de wonderspons

Deze bijzondere spons heeft meerdere toepassingen. Er is een reden waarom het bekend staat als magie. Hoewel de verleiding groot is om het na het uitproberen op alle oppervlakken te gebruiken, is het het beste om het voorzichtig te testen en te experimenteren waar je het beste resultaat kunt bereiken.

Het bedrijf Procter & Gamble wijst er ook op dat het, hoewel het geen bijwerkingen heeft, niet op de huid mag worden gebruikt en niet binnen het bereik van kinderen of huisdieren mag worden gelaten die het zouden kunnen inslikken. Nu is het tijd om 12 toepassingen van deze spons te ontdekken waarvan de effectiviteit is bewezen.

1. Verwijder vlekken van muren

Een tekening van een muur halen met een wonderspons

Jonge kinderen hebben de neiging om met krijtversieringen op muren te krabbelen. Hiervoor kun je de wonderspons gebruiken.

Als je kinderen hebt met artistieke kwaliteiten heb je waarschijnlijk wel eens te maken gehad met het schoonmaken van krijtkrabbels op de muren. De wonderspons is in deze gevallen een geweldige bondgenoot.

Het helpt ook om vuilvlekken op muren te verwijderen, zoals vuile handafdrukken, vet, make-up en schoenafdrukken. Dit moet echter alleen op witte muren worden gedaan, omdat door het gebruik van de spons de kleur op donkere muren kan worden aangetast.

2. Vlekken van koffiekopjes verwijderen

Na verloop van tijd krijgen de kopjes die we gebruiken om thee of koffie te drinken vlekken op de bodem en aan de binnenkant. Met zeep en een gewone spons is het bijna onmogelijk om van deze vlekken af te komen.

Door met de wonderspons te wrijven, is het echter mogelijk om deze te verwijderen en je servies achter te laten alsof het nieuw is. Het is echter goed om ze na het schoonmaakproces goed te wassen om eventuele resterende deeltjes te verwijderen.

3. Laat je fiets glanzen met de wonderspons

Fietsen zijn nuttige en populaire vervoermiddelen, amusementsobjecten en een manier om te sporten. Ze worden echter gemakkelijk vuil tijdens het mountainbiken, rijden op landelijke wegen en als je ze buiten laat staan.

Bovendien verslechteren ze bij veelvuldig gebruik en verliezen ze hun glans. Af en toe onderhoud plegen met de wonderspons herstelt echter hun oorspronkelijke glans.

4. Maak tennisschoenen zo goed als nieuw

Als je ooit een paar sneakers in Converse-stijl of met rubberen stukken hebt gehad, weet je hoe moeilijk het is om ze wit en schoon te houden. Met de Wonderspons kun je echter die hardnekkige vlekken verwijderen en je sneakers weer als nieuw maken. Het enige dat je hoeft te doen is de spons een beetje nat te maken en het rubber goed in te wrijven.

5. Kranen glanzend maken

Water dat uit een kraan loopt

Kranen hebben de neiging om kalkaanslag op te hopen, waardoor ze een roestig en verouderd uiterlijk krijgen. Met de wonderspons is dit probleem zo opgelost.

Kranen hebben de neiging om na verloop van tijd hun glans te verliezen. Daarnaast komt het vaak voor dat kranen vol kalk komen te zitten. Dit geeft een onaangename uitstraling aan de ruimte waar je je handen wast, de afwas en de was doet.

De wonderspons kan echter worden gebruikt om kalkaanslag en vuil te verwijderen en de glans van de kranen te herstellen. Dit is vooral handig op oude kranen, gezien de abrasiviteit van de spons.

6. Glas schoonmaken met de wonderspons

Door de jaren heen raken glas en spiegels vol vlekken die moeilijk te verwijderen zijn. Als je alle glasreinigingstrucs al zonder succes hebt geprobeerd, zal de wonderspons zeker werken. Je moet er echter rekening mee houden dat het een dun laagje glas of spiegel verwijdert. Daarom moet je het met de nodige voorzichtigheid gebruiken.

7. Vlekken van de vloer verwijderen

Vloeren, vooral lichtgekleurde, hebben de neiging om door ouderdom en gebruik vlekken te krijgen. Vooral in ruimtes zoals de keuken, waar je de afwas doet en verschillende soorten voedsel bereidt. Bovendien worden voeglijnen grijs of geelachtig. Met de wonderspons is het mogelijk om deze vlekken te verwijderen en de voeg weer wit te maken.

8. Verwijderen van glazuur- of kleurstofvlekken

Het is gebruikelijk om ongelukjes te hebben met haarverf of nagellak. Deze producten maken vlekken op kleding, vloeren of badkamermeubels. Het probleem is dat we het vaak pas enkele uren later opmerken en aceton dan niet meer zo effectief is of zelfs schade kan aanrichten. Met de wonderspons verwijder je deze vlekken eenvoudig.

9. Roest verwijderen van metaal

Metalen kunnen roesten door vocht en door ouderdom. Deze roest is vaak erg moeilijk te verwijderen. Door met de wonderspons over het metaal te wrijven is het echter mogelijk om roest te verwijderen en metaal nieuw leven te geven. Het voordeel is dat het zeer gemakkelijk te hanteren is en gemakkelijk kan worden aangepast om in alle hoekjes en kieren te komen.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Hoe op een natuurlijke manier roestvrij staal te reinigen

10. Vogelpoep verwijderen met de wonderspons

Vogels laten hun uitwerpselen overal achter, of het nu je tuin is, de motorkap van je auto of de ramen van je huis. Het probleem is wanneer deze uitwerpselen uitdrogen, ze moeilijk te verwijderen zijn.

Door de wonderspons een paar keer over de plek te wrijven, is het mogelijk om de uitwerpselen van deze oppervlakken te verwijderen. Je moet deze spons daarna weggooien of alleen voor dit doel gebruiken.

11. Witte leren meubels schoonmaken

Als je witte leren meubel een vlek heeft die je niet op een andere manier hebt kunnen verwijderen, kun je ervoor kiezen om de wonderspons te gebruiken. Pas echter op dat je de stof niet beschadigt.

12. Tuinmeubilair verfraaien

Meubels die worden gebruikt voor terrassen en tuinen worden vuil door blootstelling aan de omgeving, zon en regen. De wonderspons is een hulpmiddel waarmee je periodiek onderhoud kunt uitvoeren, zodat ze niet zo snel verslechteren.

Hoe gebruik ik de wonderspons?

De wonderspons is heel gemakkelijk te gebruiken omdat er geen ander product voor nodig is. Soms heb je een beetje water nodig om het beter te laten werken op bepaalde oppervlakten zoals muren.

Anders wrijf je gewoon over het oppervlak dat je wilt reinigen. De intensiteit van de wrijving is afhankelijk van het type vlek en de ondergrond. Deze spons gaat niet lang mee. Het is echter niet duur en je kunt er meerdere in huis hebben.

De eerste stap die je moet nemen bij het gebruik van de wonderspons is om een kleine test uit te voeren op het oppervlak dat je wilt reinigen. Omdat het effect vergelijkbaar is met dat van fijn schuurpapier, kan het oppervlakken beschadigen, dus het is beter om voorzichtig te zijn. Oppervlakken die de meeste kans hebben op schade, zijn die met glanzende afwerkingen.

Gebruik de wonderspons voorzichtig

Zoals je in dit artikel hebt gelezen, zijn er meerdere toepassingen voor deze magische spons. Omdat het echter een schurende werking heeft en een klein laagje van het oppervlak verwijdert, is het belangrijk om het voorzichtig te gebruiken.

  • We raden af om het te gebruiken op de schermen van elektronische apparaten, zoals computers, televisies of mobiele telefoons.
  • Gebruik het ook niet op het toetsenbord van je computer, omdat hierdoor de cijfers en letters vervagen.
  • Probeer de spons ook niet uit op teflonpannen.
  • Deze spons kun je beter niet gebruiken om sieraden te polijsten, omdat dit schade kan veroorzaken.
  • Ten slotte, hoewel sommige mensen het vaak gebruiken om krassen op auto’s te repareren, moet je ook voorzichtig zijn wanneer je dit doet om geen grotere schade aan te richten.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.