Maak een meubelreiniger met slechts 3 ingrediënten

Om een zelfgemaakte meubelreiniger te maken, heb je geen dure ingrediënten nodig. Sommige staan zelfs al in je kast. Klinkt dit interessant? Ontdek hieronder gedetailleerd hoe je het kunt maken.
Maak een meubelreiniger met slechts 3 ingrediënten

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je eigen meubelreiniger maken heeft veel voordelen. Ten eerste bespaar je geld, omdat je er normaal gesproken goedkope eco-vriendelijke ingrediënten voor gebruikt. Aan de andere kant moet je er zeker van zijn dat je milde formules gebruikt die je meubels beschermen tijdens het desinfecteren. Klinkt dit goed?

Als je merkt dat je meubels er dof of vies uitzien, aarzel dan niet om een fantastische, zelfgemaakte, natuurlijke reiniger te maken die je zal helpen vuil te verwijderen en tegelijkertijd glans aan het oppervlak geeft. Je hoeft alleen maar 3 eenvoudige ingrediënten te mengen die je waarschijnlijk al in huis hebt. Probeer het!

Hoe een meubelreiniger te maken met 3 ingrediënten

Maak een meubelreiniger met slechts 3 ingrediënten

Regelmatig schoonmaken en onderhoud van je meubels in huis is de sleutel om ze na verloop van tijd toch nog in goede staat te houden. Hoewel de schoonmaakindustrie hiervoor een brede productcatalogus heeft samengesteld, zijn er ook enkele natuurlijke reinigingsmiddelen die vergelijkbare effecten hebben.

Sterker nog, steeds meer mensen kiezen voor deze alternatieven, omdat ze geen agressieve chemische elementen bevatten, geen allergieën veroorzaken en milieuvriendelijk zijn. Zou jij een meubelreiniger willen maken? We zullen het recept hieronder met je delen.

Ingrediënten

Gebruiksvoorwerpen

 • Diepe bak
 • Spray-fles
 • Microvezeldoek

Bereiding

 • Neem allereerst je schone, diepe bak en giet de olijfolie erin (je kunt een goedkoop merk gebruiken).
 • Voeg vervolgens de etherische olie van citroen en witte azijn toe.
 • Roer de ingrediënten totdat ze goed gemengd zijn.
 • Doe tot slot het mengsel in een spray-fles.

Hoe gebruik je het?

 • Spray het mengsel op het meubelstuk dat je wilt reinigen.
 • Laat het vervolgens 2 of 3 minuten intrekken en schrob het dan met een microvezeldoek.
 • Zorg ervoor dat je het oppervlak glanzend maakt, zonder vlekken of viezigheid.
 • Om goede resultaten te behalen moet je het minstens twee keer per week gebruiken.

Waarom deze meubelreiniger gebruiken?

Meubelreiniger

Er zijn veel redenen om deze zelfgemaakte meubelreiniger te gebruiken in plaats van de meer conventionele versies die ze in winkels verkopen. Hoewel in de winkel gekochte versies normaal gesproken zeer effectief zijn, kunnen ze chemische stoffen bevatten die niet altijd goed zijn voor je gezondheid.

Sommige deeltjes kunnen zelfs in je ademhalingssysteem terechtkomen en allergische reacties veroorzaken bij kinderen en mensen die er gevoelig voor zijn. Het maken van je eigen natuurlijke meubelreiniger zorgt er daarentegen voor dat je uit de buurt blijft van die schadelijke chemicaliën, wat 100% natuurlijke ingrediënten garandeert.

Voordelen van een natuurlijke meubelreiniger

 • De ingrediënten zijn altijd mild en hebben geen invloed op de luchtwegen of huid.
 • Ze bevatten geen milieuverontreinigende stoffen.
 • Natuurlijke reinigers hebben een vergelijkbaar reinigingsvermogen als conventionele producten. Ze maken de oppervlakken van je meubels schoon, vrij van vlekken en ze desinfecteren je meubelen.
 • Ze zijn normaal gesproken goedkoper dan vergelijkbare producten die je moet kopen.

Wat doet de olijfolie?

De medische en gastronomische toepassingen van olijfolie zijn over de hele wereld bekend. Veel mensen weten echter niet dat het ook een geweldige bondgenoot is om schoon te maken. Het werkt goed op meubels om stof, voedselresten en vlekken te verwijderen.

Dankzij de olieachtige verbindingen verzacht het het hout en vermindert het het doffe uiterlijk dat meubelen normaal gesproken na enige tijd krijgen. Daarom is het een grote hulp bij het poetsen en herstellen van oude meubelen.

Wat doet de etherische citroenolie?

Dit natuurlijke ingrediënt maakt deel uit van veel schoonmaakproducten, zowel van natuurlijke als conventionele producten. Dankzij het citroenzuurgehalte is het perfect voor het verwijderen van vet, vuil, hardnekkige vlekken en vieze geurtjes. In dit specifieke geval is het een desinfectiemiddel dat je meubels lekker laat ruiken.

Wat doet de witte azijn?

Witte azijn is zonder twijfel een van de belangrijkste ingrediënten als je een natuurlijke meubelreiniger maakt. Dit populaire product heeft tientallen reinigingstoepassingen, aangezien het een desinfecterend middel is en helpt bij het verwijderen van alle soorten vuil.

Door het op meubels aan te brengen, worden de materialen in goede staat gehouden, wat de glans en bescherming tegen externe factoren bevordert. Bovendien is het, net als etherische citroenolie, goed voor het neutraliseren van geuren.

Heb je deze reiniger nog steeds niet geprobeerd? Volg de aanwijzingen die we in dit artikel hebben gegeven en zie de effecten ervan wanneer je je leren en houten meubels reinigt. Je zult het geweldig vinden!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.