7 fouten om bij het renoveren van je huis te vermijden

Een grondige verbouwing is essentieel om de kwaliteit van het vastgoed te verbeteren, modieuze elementen op te nemen en de waarde van het vastgoed te verhogen. Onderstaande fouten moet je bij het renoveren van je huis proberen te vermijden.
7 fouten om bij het renoveren van je huis te vermijden

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je zult merken dat de meeste mensen bij het renoveren van een huis enkele veelvoorkomende fouten maken. Het kan zijn dat we moeten renoveren, omdat een aantal delen van het huis na verloop van tijd als gevolg van waterinsijpeling, temperatuurveranderingen of ouderdom van de materialen kunnen verslijten.

Het is daarom belangrijk om van de staat van het huis op de hoogte te zijn om indien nodig te renoveren. Het is ook belangrijk dat het huis gevoel van welzijn behoudt, een moderne stijl heeft en de verbouwing de waarde ervan verhoogt.

Renovaties zijn essentieel, omdat ze de integratie van nieuwe elementen mogelijk maken en aftakeling tegen kunnen houden die mogelijk risico’s met zich meebrengen.

Badkamers en keukens zijn de ruimtes die door hun dagelijkse blootstelling aan vocht, hitte en vet het meest onderhevig zijn aan slijtage. Gedeeltelijke woningrenovaties kunnen dus in eerste instantie alleen in deze gebieden plaatsvinden.

Je kunt verbouwen echter ook grondig doen, dat wil zeggen door werkzaamheden in de hele woning uit te voeren. In dit artikel gaan we het over de fouten hebben die je bij het renoveren van je huis moet vermijden!

Hoe vaak moet ik mijn huis verbouwen?

De algemene structuur, de verf op de muren en de vloeren kunnen na enkele jaren beschadigd raken. De belangrijkste eigenschappen van de materialen worden door veelvuldig gebruik, direct zonlicht en weersinvloeden verzwakt.

Om de kwaliteit van het gebouw en het woongenot van de bewoners te waarborgen, heb je in bepaalde gevallen een volledige renovatie nodig. Het is bovendien een mogelijkheid om het huis met modieuze objecten te updaten, meer comfort te bieden en over meer geavanceerde functies te beschikken.

Het proces vereist een grote financiële investering, omdat het aspecten van het hele huis verandert. Om deze reden en opgeteld bij de maximale tijdsduur die materialen met goede zorg kunnen weerstaan, raden experts aan om deze vorm van renovatie om de 10 tot 15 jaar uit te voeren.

Veelvoorkomende fouten bij het renoveren van een huis

Man is een keuken aan het schilderen

Het renoveren van een huis is een complex proces. Het vereist gedetailleerde aandacht zodat de reconstructies succesvol worden voltooid en de verwachte resultaten worden behaald. Fouten kunnen zowel op korte als lange termijn ernstige gevolgen hebben. Daarom geven we je hieronder enkele veelvoorkomende fouten bij het renoveren van huizen die je moet vermijden.

1. Niet plannen

Planning is nodig om je te helpen de aspecten te herkennen die je moet veranderen. Dit is ook noodzakelijk om alles te definiëren wat je op moet nemen en een juiste verdeling van de ruimte tot stand te brengen.

Het is essentieel om ideeën te verduidelijken. Het is goed om hiervoor een schets te maken van wat je wilt bereiken en de concepten met de professional te bespreken om misverstanden te voorkomen.

Improviseren kan tot de aanschaf van onnodige materialen, het niet herstellen van essentiële schade of onjuiste sloop leiden, wat meer problemen dan oplossingen op kan leveren.

2. Geen budget opstellen

Ten tijde van renovaties willen mensen misschien meerdere producten kopen die modieus en innovatief zijn. Het is echter essentieel om het exacte beschikbare geldbedrag te evalueren, prioriteiten te bepalen en materialen te kopen.

Het niet opstellen van een budget kan betekenen (Spaanse link) dat het saldo wordt overschreden of dat je voor de renovatie producten voor ogen hebt die je uiteindelijk niet kunt kopen. Het is daarom essentieel om een overzicht van de totale kosten te maken, de investering bij te houden en berekeningen met nauwkeurige cijfers te maken.

3. Geen geld aan onvoorziene gebeurtenissen toewijzen

In alle bouwprocessen kunnen zich onvoorziene gebeurtenissen voordoen. Dit komt omdat je bij het frezen of doorbreken van de muren nieuwe problemen kunt ontdekken waarvoor extra materialen nodig zijn om deze op te lossen.

Het is ook noodzakelijk om er rekening mee te houden dat er op een bouwplaats beschadigd gereedschap of materiaal kan zijn. Je moet dus voor ongeplande situaties een bedrag achter de hand hebben.

4. Geen experts inhuren

Een complete renovatie is een proces dat aan specialisten moet worden overgelaten. Zij zijn degenen die de nodige kennis hebben om veilig het huis te verbouwen. Ze kunnen ook de meest effectieve uitvoeringsprocessen analyseren.

Als de renovatie aan een onervaren persoon wordt toegewezen, dan kan dit de integriteit van het gebouw en de veiligheid van de bewoners van het huis in gevaar brengen. Dit komt omdat de muren en plafonds slecht kunnen worden versterkt en in kunnen storten. Ze kunnen bovendien zelfs problemen veroorzaken zoals:

  • oneffenheden
  • scheuren
  • vochtigheid en/of lekkega
  • overstromingen

5. Geen rekening met de juridische procedures houden

Grote verbouwingen zijn grote processen die op een gegeven moment een deel van de openbare ruimte in beslag kunnen nemen en de ruimte van de buren kunnen verstoren. Je hebt dus in een aantal gevallen een vergunning nodig om met toestemming van de wet te mogen werken.

Om de vergunning aan te vragen moet je documentatie overleggen die alle werken beschrijft die zullen worden uitvoeren. Deze juridische actie moet ervoor zorgen dat aan de eisen wordt voldaan om dit veilig en zonder nadelige gevolgen voor omliggende woningen te doen.

Het niet hebben van de vergunning om de verbouwing uit te voeren, kan tot rechtszaken en onderbreking van de bouw leiden. Het is daarnaast belangrijk om de verbouwing met de buren te bespreken.

6. Focussen op esthetiek en functionaliteit vergeten

Zwarte kraan

Bij de verbouwing moet het huis een geweldige decoratie hebben, nieuwe, elegante en gezellige stijlen overbrengen. Je kunt je echter laten meeslepen en de installatie van onmisbare functionaliteiten, zoals verlichting en stopcontacten, vergeten (Spaanse link).

Je moet vóór het aanbrengen van decoratie de plaatsen voor verlichting, stroom en afvoer plannen. Dit voorkomt dat een aantal decoraties strategische punten onderbreken of dat de installaties de reeds afgewerkte esthetiek aantasten.

7. Het niet ondertekenen van contracten en garantieovereenkomsten

Je moet een schriftelijke vorm van toezegging hebben. Het is essentieel om afspraken tussen de eigenaar en de professional op papier te zetten en te ondertekenen. Op die manier kun je bepaalde zaken vastleggen zoals:

  • afspraken
  • leveringstermijnen
  • prijs

Je moet de respectieve kopieën van alle papieren die iedereen heeft ondertekend op een veilige plaats bewaren. Dit is de manier om misverstanden te voorkomen die alleen maar ruzies opleveren.

Fouten bij het renoveren van een woning en waar je op moet letten

Om het huis succesvol te renoveren, moet je naar het advies van specialisten luisteren. Zij kunnen je op basis van hun ervaring helpen om de beste beslissingen te nemen. Het is daarnaast erg belangrijk om eerdere adviesbureaus te hebben die het mogelijk maken om andere verbouwingen te leren kennen, van het proces te leren en juridische twijfels weg te nemen.

Voor een succesvolle renovatie dien je op meerdere plaatsen offertes aan te vragen. Je moet ook van de beste kwaliteit materialen gebruik maken. Deze twee acties helpen om het budget te beheren en te garanderen dat de verbeteringen die in het gebouw zijn gedaan duurzaam zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Revelli D. De Rosso F. Remodela Tu Casa: Guía Técnico-Emocional De Obra Residencial [Internet]. Argentina: Ediciones Granica; 2019 [citado 23 de marzo de 2021]
  • Garay Agudelo, Diego, El sistema presupuestal del proyecto de construcción. Tecnura [Internet]. 2009; 12 (24): 76-85.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.