Ontdek de legende van de tand van de Boeddha en zijn tempel

De tand van de Boeddha bevindt zich in de Sri Dalada Maligawa tempel. Daar ontvangt hij talrijke offergaven en is het middelpunt van ceremonies. Hij is het onderwerp van een zeer interessante legende.
Ontdek de legende van de tand van de Boeddha en zijn tempel

Laatste update: 18 augustus, 2022

De Sri Dalada Maligawa of Tempel van de Tand van Boeddha is een architectonisch complex in de stad Kandy, de hoofdstad van Sri Lanka. Binnen vind je een schrijn dat een van de belangrijkste relikwieën van het boeddhisme bewaart: de linkerhoektand van Boeddha. Het trekt duizenden toegewijden en toeristen uit de hele wereld.

Deze relikwie, die slechts 2,5 cm groot is, is meer dan 2.500 jaar oud. In feite zijn er veel interessante verhalen over verteld. Laten we er een paar bekijken.

De legende van de tand van Boeddha

Volgens de legende werd, toen Gautama Boeddha in 483 v.Chr. stierf, zijn lichaam gecremeerd en werd zijn as daarna over vier verschillende bestemmingen in de wereld verdeeld. Daar werden verschillende tempels gebouwd voor de verering van de monnik.

In die tijd vond een van zijn discipelen tussen de as een stuk dat niet verbrand was: een tand van Boeddha. Overtuigd dat het een voorwerp van grote waarde was, gaf de leerling het aan de koning van Kalinga, een streek in het oosten van India, om het te laten vereren.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Ontdek het interessante verband tussen boeddhisme en Mindfulness

De conflicten rond de tand

Boeddha
Het boeddhisme is de bron van vele legenden die van generatie op generatie werden doorgegeven.

Vanaf dat moment deden er verschillende verhalen over de tand van de Boeddha de ronde. Een ervan beweert dat wie de tand bezat het recht en de macht zou hebben om over zijn gebied te heersen. Zoals verwacht begonnen daarom geschillen over de relikwie.

In de 4e eeuw n.Chr., 800 jaar na de dood van de Boeddha, was de tand in handen van koning Guhaseeva van Kalinga. Die had zich tot het boeddhisme bekeerd en begon de relikwie te vereren. Om conflicten te vermijden besloot Guhaseeva echter de tand voor altijd te verbergen door hem naar een verborgen plaats (in het huidige Sri Lanka) te sturen.

Daartoe gaf de koning de tand van de Boeddha aan prinses Hemamala, die hem naar zijn nieuwe bestemming verplaatste. Volgens de legende verborg Hemamala, vergezeld van prins Danta, de relikwie in haar haar als een sieraad om onopgemerkt te blijven. Zo verlieten ze samen India via de Ganges en bereikten het noorden van Sri Lanka om de tand te verbergen.

De aankomst van de tand in Sri Lanka

Koning Kithsirimevan ontving de heilige relikwie uit de hand van beide prinsen en bouwde er met grote verering een tempel voor in zijn eigen paleis. Daarna gaf hij opdracht een jaarlijks festival (Esala perahera) te houden ter ere van de tand.

Met het verstrijken van de tijd veranderde de tand van de Boeddha echter van eigenaar en van plaats. Er woedden nog steeds conflicten over het bezit van de relikwie.

Men zegt dat de tand aan het begin van de 16e eeuw in handen viel van de Portugezen. Die vroegen veel losgeld vroegen voor de teruggave ervan. Ze verstopten hem in de stad Kandy zelf.

Door de goede verstandhouding tussen de plaatselijke bevolking en de Nederlandse kolonisten werd later besloten een tempel te bouwen om de tand te bewaken. Tegenwoordig staat deze tempel bekend als de Sri Dalada Maligawa.

Zonder te weten of de tand van Boeddha er echt is of niet, blijft de tempel toch een van de meest bezochte toeristische plekken in Sri Lanka. De relikwie wordt bewaard in een kamer die omringd wordt door zeven met edelstenen bezette gouden stoepa’s. De deuren van de hal zijn uit ivoor gesneden.

Men beschouwt deze relikwie als een symbolische weergave van het leven van de Boeddha. Daardoor ontvangt het talrijke offergaven ontvangt en het onderwerp is van rituelen en ceremonies. Men viert het Esala perahera festival nog elk jaar.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
Vier boeddhistische leringen over de liefde

De tandprocessie van de Boeddha

De tempel van Boeddha

De tand staat centraal in het sociale leven van Kandy. Het is hoofdbestanddeel van het grootste festival van de stad. Dit is een 10-daags jaarlijks feest dat tussen juli en augustus gehouden wordt om de Boeddha te eren.

De attractie is de nachtelijke optocht van olifanten, gekleed in geborduurde gewaden en verlicht met gloeilampen. De stoet wordt aangevoerd door de grootste olifant, die de eer heeft een zware gouden draagstoel te dragen waarin de relikwie op zijn rug wordt gedragen.

Alleen tijdens dit festival verlaat de tand van de Boeddha de tempel en zwerft hij door de stad. Men zegt dat een reservekopie van de relikwie gebruikt is. Het origineel zou men binnen in het gebouw streng bewaken.

Deze viering vertegenwoordigt een belangrijke culturele en economische gebeurtenis. Dit is namelijk het sleutelmoment in de hele toeristische kalender van de stad Kandy. Het is een van de belangrijkste dagen in Sri Lanka. De tempel van Kandy is een toeristisch en religieus brandpunt dat mensen uit de hele wereld aantrekt.

De tand van Boeddha vandaag

Tegenwoordig beschermt men de tand. Duizenden mensen prijzen de relikwie. Sceptici wekken echter discussie op over de vraag of de tand er echt is. Men bewaart hem namelijk in een glazen kast waarin hij niet duidelijk te zien is.

Toch gaat de legende van de tand van de Boeddha door. Hij blijft een belangrijk symbool voor het boeddhisme.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.