Natuurlijke remedies om donkere vlekken lichter te maken

Het verschijnen van donkere vlekken op de huid wordt meestal als een esthetisch probleem beschouwd. Er zijn echter enkele natuurlijke remedies die kunnen helpen om donkere vlekken lichter en je huidtint egaler te maken!
Natuurlijke remedies om donkere vlekken lichter te maken

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

In dit artikel zullen we je alles vertellen over het lichter maken van donkere vlekken. Het verschijnen van donkere vlekken op de huid, of hyperpigmentatie, is een algemeen esthetisch probleem.

Hyperpigmentatie treedt vaak als gevolg van ouderdom op, maar kan ook aan blootstelling aan de zon, het gebruik van bepaalde medicijnen en bepaalde ziekten te wijten zijn.

Wil je meer over enkele natuurlijke remedies weten om donkere vlekken lichter te maken? Als dat zo is blijf dan lezen om de tips te ontdekken die we hier zullen bespreken!

5 remedies om donkere vlekken op de huid lichter te maken

Momenteel is er een breed scala aan behandelingen en procedures die helpen om de huid lichter te maken als je donkere vlekken hebt. Veel van deze methoden zijn echter agressief of duur.

Gelukkig zijn er natuurlijke remedies die bij regelmatig gebruik heel goed kunnen werken. Er zijn veel natuurlijke remedies om donkere vlekken lichter te maken.

Dit zijn traditionele en natuurlijke formules. Hoewel positieve resultaten voornamelijk anekdotische gegevens zijn, suggereren een aantal onderzoeken, zoals deze gepubliceerd in Planta Medica (Engelse link), dat de ingrediënten van dergelijke natuurlijke remedies inderdaad positieve effecten op hyperpigmentatie kunnen hebben. Probeer ze eens!

1. Appelazijn

Appels en schaaltje appelazijn

De vlekwerende werking van azijn dankt zijn werking aan azijnzuur, dat de huidbarrière herstructureert. Dankzij het azijnzuurgehalte kan de plaatselijke toepassing van appelazijn de donkerheid die op verschillende delen van de huid kan verschijnen, minimaliseren.

Op dit moment is er echter niet voldoende wetenschappelijk bewijs om deze bewering te ondersteunen, dus het is een goed idee om een arts te raadplegen, zodat hij je de juiste begeleiding kan bieden. Als je deze remedie echter op eigen risico wilt proberen, dan kun je onderstaande procedure volgen.

Hoe te gebruiken

 • Combineer eerst gelijke delen appelazijn en water.
 • Breng het vervolgens op de donkere vlekken aan en laat het 5 minuten inwerken.
 • Spoel het tot slot met veel warm water af.

2. Rode ui

Rode ui-extract (Allium cepa) is een ingrediënt in een aantal producten die worden gebruikt om donkere vlekken en littekens op de huid lichter te maken. Volgens onderzoek gepubliceerd in Natural Product Research (Engelse link), kan het gebruik van droge uienschillen hyperpigmentatie helpen verminderen.

Hoe te gebruiken

De beste manier om van dit ingrediënt te profiteren, is door de crèmes te gebruiken die de extracten bevatten. Je kunt echter droge uienschillen als een natuurlijke en goedkope remedie gebruiken.

 • Laat de schillen gewoon in olijfolie of kokosolie weken en gebruik het product vervolgens op de aangetaste plekken.
 • Je kunt het dagelijks aanbrengen totdat je een verbetering opmerkt.

3. Remedies om onzuiverheden te verminderen: aloëvera

Aloëveragel en een been

Aloëvera heeft voor de gezondheid van de huid interessante voordelen en het zorgt voor een optimale hydratatie. Aloëvera is niet alleen een van de meest aanbevolen natuurlijke ingrediënten om de huid te rehydrateren, maar het onderscheidt zich ook van de lijst met remedies om onzuiverheden te verminderen.

Dankzij het aloïnegehalte kan het regelmatig aanbrengen van aloëvera de veroudering van de huid vertragen en overtollige pigmentatie in bepaalde gebieden verminderen, aldus deze studie gepubliceerd in het International Journal of PharmTech Research (Engelse link).

Hoe te gebruiken

 • Haal eerst de gel uit een aloëverablad.
 • Wrijf het vervolgens op je donkere vlekken voordat je naar bed gaat.
 • Je kunt het tot de volgende ochtend laten zitten zonder het eraf te spoelen.

4. Zwarte thee

Dankzij de hoge concentratie aan antioxidanten kan zwarte thee een effectief middel zijn om de conditie van je huid te verbeteren. Het extern aanbrengen van zwarte thee helpt de negatieve effecten van vrije radicalen te blokkeren. Het zou op zijn beurt kunnen helpen om het uiterlijk van donkere vlekken te verbeteren.

Hoe te gebruiken

 • Voeg eerst een eetlepel zwarte thee aan een kop kokend water toe.
 • Laat het dan ongeveer twee uur staan. Als de twee uur voorbij zijn, zeef je de thee zodat je alleen de vloeistof overhoudt.
 • Als je klaar bent, doop je een stuk katoen in de vloeistof en wrijf je het zachtjes op je donkere vlekken.

5. Tomaten: een natuurlijke remedie om donkere vlekken lichter te maken

Tomaten om donkere vlekken lichter te maken

Door de krachtige antioxidante werking zijn tomaten een ideale stof als je donkere vlekken lichter wilt maken. Een natuurlijke pasta gemaakt met tomaten kan handig zijn om je huid te verzorgen. Het hoge gehalte aan lycopeen zorgt voor een beschermend effect tegen schade die door vrije radicalen en de zon veroorzaakt worden.

Deze informatie wordt bovendien ondersteund door een publicatie in het British Journal of Dermatology (Engelse link). Het kan bovendien helpen om de weefsels te verstevigen en vroegtijdige rimpels te voorkomen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Vijf oorzaken van donkere vlekken in het gezicht

Hoe te gebruiken

Je kunt van de voordelen van tomaten profiteren door dit ingrediënt te gebruiken om je huid te verbeteren! Naast het consumeren van tomaat bij je maaltijden, bij voorkeur rauw of in combinatie met olijfolie, kun je het ook topisch gebruiken. Je kunt een masker met tomaat maken door de groente fijn te malen:

 • Breng het aan op probleemgebieden op de huid en laat het ongeveer 20 minuten intrekken.
 • Spoel daarna af met warm water en droog voorzichtig na.

Over deze remedies om donkere vlekken lichter te maken

Kortom, het is belangrijk om in gedachten te houden dat deze remedies om donkere vlekken lichter te maken niet een wonder zijn en tijd nodig hebben om te werken of resultaten te laten zien. Het is echter altijd het beste om een dermatoloog te raadplegen voordat je wijzigingen in je levensstijl aanbrengt.

Je moet bovendien onderzoek doen en vragen stellen over andere opties om dit probleem te bestrijden. Zoek ook professionele hulp als je denkt dat de vlekken met een onderliggende medische aandoening verband houden of met medicijnen die je gebruikt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.