Therapieën om symptomen van fibromyalgie te verminderen

Fibromyalgie wordt door gegeneraliseerde musculoskeletale pijn gekenmerkt. Hoewel het medische behandeling nodig heeft, zijn er enkele natuurlijke therapieën die de symptomen kunnen helpen verlichten.
Therapieën om symptomen van fibromyalgie te verminderen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Behandelingen om symptomen van fibromyalgie te verminderen, omvatten normaal gesproken pijnstillers, antidepressiva en middelen tegen stuipen. Deze opties, die meestal door een arts worden voorgeschreven, worden gebruikt om pijn en andere gerelateerde symptomen te minimaliseren.

Patiënten met fibromyalgie hebben langdurige chronische pijn in hun spieren en botten, naast gevoelige plekken, vermoeidheid, concentratieproblemen en andere symptomen die hun kwaliteit van leven aanzienlijk beïnvloeden.

Hoewel het essentieel is om de aanbevelingen van je arts op te volgen om deze ziekte onder controle te houden, zou je ook een reeks natuurlijke therapieën moeten overwegen om een aantal symptomen te verlichten. In dit artikel zullen we 5 goede alternatieven met je delen die je zou moeten proberen.

Wat is fibromyalgie?

Voordat je iets leert over de remedies om symptomen van fibromyalgie te verminderen, is het belangrijk om de ziekte kort te bespreken. Patiënten met deze aandoening hebben namelijk langdurige of chronische musculoskeletale pijn, constante vermoeidheid, zwakte en slaapproblemen.

Deze symptomen worden als subjectief geclassificeerd en kunnen niet met tests worden gemeten. Hierdoor is het vaststellen van hun oorzaak erg gecompliceerd en maakt het de diagnose vaak moeilijk. Dankzij onderzoek begrijpen we de ziekte echter elke dag een beetje beter. Een aantal onderzoeken suggereren dus dat het kan worden veroorzaakt door:

Daarnaast is er een huidige hypothese dat de hersenen en het zenuwstelsel pijnsignalen verkeerd interpreteren en ze overdrijven. Het kan door een onbalans in chemische stoffen in de hersenen worden veroorzaakt.

Symptomen van fibromyalgie

Vrouw met pijn aan onderrug

Mensen met fibromyalgie leven met constante spierpijn en vermoeidheid in hun lichaam. Fibromyalgie is gerelateerd aan gevoelige punten die intense pijn veroorzaken, zelfs bij lichte druk.

Deze punten waren tot voor kort de sleutel voor de diagnose. Momenteel wordt er echter zelden rekening mee gehouden, omdat artsen andere belangrijke criteria hebben om de ziekte te identificeren.

Een constante doffe pijn die gedurende meer dan 3 maanden veel delen van je lichaam treft, is een aanwijzing voor deze aandoening. Een medische professional moet echter ook rekening houden met andere symptomen, zoals:

  • Langdurige vermoeidheid of chronische vermoeidheid.
  • Moeite met slapen.
  • Lang slapen zonder uitgerust te zijn.
  • Constante hoofdpijn.
  • Angst en depressie.
  • Concentratieproblemen.
  • Pijn in de onderbuik.

Natuurlijke therapieën om symptomen van fibromyalgie te verminderen

Een aantal patiënten kunnen hun symptomen van fibromyalgie niet met conventionele farmacologische behandelingen verminderen. Hierdoor zijn natuurlijke pijnstillende therapieën al enige tijd populair. We zullen de belangrijkste hieronder met je delen.

Yoga

Vrouw doet aan yoga

Een aantal onderzoeken hebben de gunstige rol van yoga bij het verminderen van symptomen van fibromyalgie aangetoond. Yoga is namelijk een van de beste aanvullende behandelingen om symptomen van fibromyalgie te verminderen.

In feite zijn de voordelen ervan door verschillende onderzoeken bewezen. Deze discipline helpt pm je humeur te verbeteren en symptomen zoals pijn en vermoeidheid te minimaliseren (Engelse link).

We raden daarom aan om gemakkelijke houdingen te oefenen om de spierkracht te vergroten en de stijfheid te verminderen. Het is ook nuttig om meditatie- en ademhalingsoefeningen op te nemen, omdat ze de voordelen zullen vergroten.

Acupunctuur

Een andere populaire therapie om deze ziekte onder controle te houden, is acupunctuur. Het is een oude vorm van traditionele Chinese geneeskunde, waarbij ze dan verdeeld over verschillende punten op je lichaam fijne naalden in je huid steken. De doelstellingen omvatten onder andere:

  • Bevordering van natuurlijke zelfgenezing.
  • Een verandering in de bloedstroom stimuleren.
  • Chronische pijn verminderen.
  • Veroorzaakt een verandering in de neurotransmitters van je hersenen.

Als je niet tegen naalden kunt, dan kun je acupunctuur toch proberen. Het belangrijkste is om te controleren of je therapie door een bevoegde professional wordt uitgevoerd, aangezien wanpraktijken ernstige gevolgen kunnen hebben.

Meditatie

Meditatie is een natuurlijke therapie die zich over de hele wereld heeft verspreid. Het staat bekend om zijn effecten op je fysieke en mentale gezondheid, omdat het helpt bij het beheersen van onevenwichtigheden die pijn beïnvloeden.

Het is daarom een populaire behandeling als aanvulling op het advies van je arts en het verminderen van symptomen van fibromyalgie, vooral wanneer deze met stress, angst en depressie gepaard gaan.

Tai Chi

Man doet aan tai chi

Deze oude techniek lijkt voordelen te bieden aan mensen met vermoeidheid en chronische pijn. Tai chi is een oud gebruik in de traditionele Chinese geneeskunde. Zoals je misschien weet, bestaat het uit het langzaam bewegen van het lichaam door een reeks houdingen.

Het maakt deel uit van de therapieën voor chronische pijn en fibromyalgie, omdat het onder meer pijnvermindering, betere slaapkwaliteit en beheersing van depressie omvat.

Manuele lymfedrainagetherapie

Manuele lymfedrainagetherapie is een vorm van massage die dan tot doel heeft de afvoer van gifstoffen te stimuleren. Deze behandeling helpt namelijk om de beweging van lymfevloeistof door het lichaam te verbeteren.

Het bijwonen van verschillende sessies kan ook vermoeidheid en angst verminderen. Hierdoor kan het dus zelfs een positief effect hebben op het verlichten van pijn en stijfheid.

Lijd je aan symptomen van fibromyalgie? Als dat zo is, dan wil je deze natuurlijke therapieën misschien proberen. Zorg er natuurlijk voor dat je ze met een professional doet om de effectiviteit te garanderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hawkins, R. (2013). Fibromyalgia: A Clinical Update. The Journal of the American Osteopathic Association. https://doi.org/10.7556/jaoa.2013.034
  • Ablin, J. N., & Buskila, D. (2015). Update on the genetics of the fibromyalgia syndrome. Best Practice and Research: Clinical Rheumatology. https://doi.org/10.1016/j.berh.2015.04.018
  • Carson, J. W., Carson, K. M., Jones, K. D., Bennett, R. M., Wright, C. L., & Mist, S. D. (2010). A pilot randomized controlled trial of the Yoga of Awareness program in the management of fibromyalgia. Pain. https://doi.org/10.1016/j.pain.2010.08.020
  • Curtis, K., Osadchuk, A., & Katz, J. (2011). An eight-week yoga intervention is associated with improvements in pain, psychological functioning and mindfulness, and changes in cortisol levels in women with fibromyalgia. Journal of Pain Research. https://doi.org/10.2147/JPR.S22761
  • Deare, J. C., Zheng, Z., Xue, C. C. L., Liu, J. P., Shang, J., Scott, S. W., & Littlejohn, G. (2013). Acupuncture for treating fibromyalgia. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD007070.pub2
  • Vickers, A. J., & Linde, K. (2014). Acupuncture for chronic pain. JAMA – Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.2013.285478
  • Sigl-Erkel, T. (2010). A randomized trial of Tai Chi for fibromyalgia. Deutsche Zeitschrift Fur Akupunktur. https://doi.org/10.1016/j.dza.2010.10.003
  • Ekici, G., Bakar, Y., Akbayrak, T., & Yuksel, I. (2009). Comparison of Manual Lymph Drainage Therapy and Connective Tissue Massage in Women With Fibromyalgia: A Randomized Controlled Trial. Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics. https://doi.org/10.1016/j.jmpt.2008.12.001
  • Cadenas-Sánchez, C., y Ruiz-Ruiz, J. (2014). Efecto de un programa de actividad física en pacientes con fibromialgia: revisión sistemática. Medicina Clínica, 143 (12), 548–553. https://doi.org/10.1016/j.medcli.2013.12.010.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.