Symptomen van een leverontsteking

Om onze lever te ontgiften moeten we meer vocht consumeren in de vorm van natuurlijke sappen en groene smoothies, die ons vitamines en mineralen bieden. Daarnaast zouden we ook meer vezels moeten consumeren en vette producten moeten vermijden.
Symptomen van een leverontsteking

Laatste update: 28 september, 2018

Leverontsteking of hepatitis is een aandoening die je zeker niet moet negeren. Deze aandoening doet zich voor wanneer de lever geïnfecteerd raakt en groter wordt. Dit veroorzaakt symptomen waar je je van bewust moet zijn. In dit artikel willen we je dan ook over deze aandoening en de bijbehorende symptomen informeren. Niet alleen voor je eigen gezondheid, maar ook de gezondheid van de rest van je gezin. Lees verder om meer te weten te komen.

Waarom raakt de lever ontstoken?

Zoals je waarschijnlijk wel weet, voert de lever basistaken en uiterst essentiële taken uit in ons lichaam. De lever is verantwoordelijk voor de synthese van vitamines, elimineert toxines, filtert ons bloed, verwijdert schadelijke elementen, reguleert de gehaltes aan aminozuren en vetten in ons lichaam… allemaal taken die erg belangrijk zijn om ervoor te zorgen dat ons lichaam naar behoren functioneert en dat we kunnen genieten van een goede leefkwaliteit.

In sommige gevallen, over het algemeen doordat de lever zoveel taken heeft, kan het echter zijn dat er iets misgaat. Hierdoor raakt een bepaald deel van de lever beschadigd en wordt de werking van de lever aangetast.

In sommige gevallen wordt een leverontsteking veroorzaakt door een virus of bacterie. In andere gevallen kan de oorzaak worden gevonden in een slechte voeding, te veel vet voedsel, alcohol, te veel verwerkt voedsel.

De ontsteking kan ook worden veroorzaakt door het innemen van veel medicijnen, wat kan leiden tot hepatomegalie. Het is het dus waard om voorzichtig te zijn en te weten welke symptomen geassocieerd worden met hepatomegalie.

Symptomen van een leverontsteking

Buikpijn vanwege leverontsteking

Griepsymptomen

Inderdaad, gedurende de eerste paar dagen van een leverontsteking is het normaal dat je last hebt van dezelfde symptomen als wanneer je griep hebt. Erge vermoeidheid, lage koorts, spierpijn, het gevoel over te moeten geven… In tegenstelling tot griep, worden de symptomen na een paar dagen niet zwakker maar juist erger.

Zwelling in de onderbuik

Daar er sprake is van een ontsteking, komt het vaak voor dat je merkt dat je buik opgeblazen en hard is. Waarschijnlijk heb je last van pijn in de onderbuik en is er elke keer nadat je hebt gegeten sprake van een erg onaangenaam gevoel.

Je hebt het gevoel dat je erg vol zit, een zwaar gevoel en een ongemakkelijk gevoel. Misschien ben je misselijk en je spijsvertering is waarschijnlijk erg traag.

Darmproblemen

Nog een vrij veelvoorkomende aanwijzing van een leverontsteking, is als je ontlasting een andere kleur heeft. De ontlasting zal witter zijn. Dit symptoom is te wijten aan een ontsteking die veroorzaakt is door een virus. Doktoren stellen dat je urine in dit geval over het algemeen donkerder van kleur is.

Vieze smaak in de mond

Mensen met leverontsteking hebben vaak last van een metaalachtige of bittere smaak in de mond. Je kunt de natuurlijke smaak van eten niet proeven en van alles wat je eet krijg je ineens een vieze smaak in je mond. Hierdoor zal je eetlust verminderen.

Ook zul je merken dat je last hebt van een stinkende adem. Je hebt namelijk geen eetlust meer en je mond zal droog zijn. Dit zijn erg kenmerkende symptomen.

Pijn en ongemak

Naast de vermoeidheid waar we het al over hebben gehad, is het vrij normaal dat je ook een zeer onaangename pijn ervaart onder de ribben. Het voelt alsof er een hete plaat rondom je onderbuik zit. Een gevoel dat ervoor zorgt dat je geen zin meer hebt om iets te doen. Hierdoor voel je je natuurlijk alleen maar nog vermoeider en slaperiger.

Huidskleur

Een van de symptomen waar we meteen alert op zouden moeten zijn, is als onze huid of onze ogen ineens een gelige gloed krijgen. Dit wijst namelijk op geelzucht en is een duidelijk teken dat je lever ziek is. Ga met deze klacht dus meteen naar de dokter.

Welke onderzoeken moet ik laten afnemen om vast te stellen dat mijn lever ontstoken is?

Een dokter die weet hoe je leverontsteking moet behandelen

Maak je geen zorgen, de meeste leverproblemen zijn goed te behandelen en je kunt er vaak geheel van herstellen. Doorgaans zal je dokter als eerste voelen rond de onderbuik om vast te stellen of er sprake is van zwelling.

Als dit zo is, dan zal de dokter vervolgens een verwijzing geven voor een abdominaal röntgenonderzoek om te zien of de lever vergroot is of niet. Je zult misschien ook een abdominale echografie moeten ondergaan. Dit onderzoek is helemaal niet onprettig of pijnlijk.

De laatste fase waar je wellicht doorheen moet om een duidelijke diagnose te kunnen stellen, is het laten maken van een MRI-scan van de onderbuik. Voor dit onderzoek moeten de artsen een kleurstof injecteren.

Nogmaals echter, je hoeft je absoluut geen zorgen te maken. Doktoren beschikken tegenwoordig over hele goede middelen om leverontsteking te behandelen en genezen.

Tips om een leverontsteking te behandelen

Paardenbloemthee om leverontsteking te behandelen

Naast de behandeling die onze behandelend arts voorschrijft, kunnen we zelf thuis ook een aantal richtlijnen opvolgen die het genezingsproces zullen ondersteunen. Neem daarom onderstaande in je op:

  • Eet meer vezels en drink meer vocht, natuurlijke sappen en groene smoothies. Vermijd rood vlees, melk, vetten en sterk gekruid voedsel of voedsel dat te veel chemicaliën bevat.
  • Infusie van mariadistel: er zijn maar weinig geneeskrachtige planten die zo goed zijn voor de lever als mariadistel. Deze plant geneest, ontgift, regenereert cellen en remt ontstekingen. Je kunt mariadistel kopen bij de meeste reformwinkels, zowel in de vorm van een tablet als in de vorm van thee om een infusie van te maken. Drink deze infusie elke dag en je zult je al snel beter voelen.
  • Groene thee: waarschijnlijk weet je al dat groene thee een infusie is die boordevol goede eigenschappen zit voor onze gezondheid. De thee bevordert de spijsvertering, is vochtafdrijvend, ontstekingsremmend, rijk aan antioxidanten en erg geschikt om elke middag een kopje van te drinken. Sla deze kans beslist niet over.
  • Paardenbloem: heb je deze plant al in huis? Paardenbloem is een van de beste planten om de lever te ontgiften en goed voor dit belangrijke orgaan te zorgen. De plant fungeert als een balsem voor de lever en het belangrijke orgaan zal erg dankbaar zijn als het deze balsem elke dag na de lunch ontvangt. Aarzel niet, dit is een erg eenvoudig middel dat je ongetwijfeld goed zal doen. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.