Symptomen, oorzaken en behandeling van myelitis transversa

Myelitis transversa is een ontsteking van het ruggenmerg die verschillende oorzaken heeft. Lees in dit artikel meer over deze aandoening en hoe deze wordt behandeld!
Symptomen, oorzaken en behandeling van myelitis transversa

Laatste update: 20 oktober, 2021

Myelitis transversa is de ontsteking van een deel van het ruggenmerg. Het kan verschillende oorzaken en verschillende symptomen hebben. Hier vertellen we je alles wat je over de symptomen, oorzaken en behandeling van myelitis transversa moet weten.

Wat is myelitis transversa?

Myelitis transversa is de ontsteking van een deel van het ruggenmerg. Het ontstekingsproces veroorzaakt de vernietiging van de myelineschede, de beschermlaag die de neuronen in dit gebied bedekt. Dit onderbreekt de zenuwgeleiding, met de gevolgen die we later zullen bespreken.

Het is een relatief zeldzame aandoening die wereldwijd enkele duizenden mensen treft. Binnen deze getroffen groep blijven velen van hen met blijvende veranderingen achter die hun dagelijks leven beïnvloeden, terwijl anderen zonder gevolgen herstellen. Myelitis transversa kan acuut zijn, zich gedurende uren of dagen ontwikkelen, of chronisch als het zich in de loop van weken ontwikkelt.

Wat zijn de oorzaken van myelitis transversa?

Lage rugpijn

De exacte oorzaak van deze aandoening is niet helemaal duidelijk. Er wordt echter aangenomen dat het aan een abnormale reactie van ons immuunsysteem te wijten is, dat het ruggenmergweefsel aanvalt.

Deze immuunrespons is aan andere pathologieën gerelateerd die als triggers kunnen fungeren. Enkele van de ziekten die een onevenredige immuunrespons kunnen veroorzaken, zijn onder andere:

  • Multiple sclerose: dit is de ziekte die het nauwst aan myelitis transversa verwant is.
  • Neuromyelitis optica.
  • Ziekten veroorzaakt door een aantal virussen en bacteriën, zoals tuberculose, de ziekte van Lyme of syfilis.
  • Verschillende soorten vasculitis, ontsteking van de bloedvaten.
  • Het gebruik van bepaalde medicijnen.

Symptomen van myelitis transversa

Zoals hierboven vermeld, kunnen de symptomen acuut optreden of zich gedurende meerdere dagen op een progressieve manier voordoen. Normaal gesproken begint het beeld met ernstige rugpijn en een gevoel van beklemming langs de aangedane zone.

Na deze pijn begint iemand vaak tintelingen in de benen en voeten en een gevoel van gevoelloosheid op te merken. Er kan in een aantal gebieden ook een verhoogde gevoeligheid voor aanraking en warmte zijn. Het kan zijn dat iemand dringend naar het toilet moet.

Naarmate de aandoening vordert, verergeren deze symptomen. Verlamming lijkend op een dwarsleasie, verlies van gevoel, urineretentie en verlies van controle over blaas en darmen kunnen het gevolg zijn. Zowel de ernst en de duur van de symptomen als de mate van invaliditeit die het veroorzaakt hangt van de mate van ontsteking en het getroffen gebied af.

Diagnose van myelitis transversa

De diagnose wordt door een specialist op basis van voorgeschiedenis en lichamelijk onderzoek gesteld. Hoewel de symptomen op deze ziekte kunnen wijzen, zal de arts andere mogelijke oorzaken moeten uitsluiten die een soortgelijk beeld veroorzaken. Er zullen daarom ook bepaalde andere onderzoeken worden aangevraagd.

Deze aanvullende tests kunnen beeldvormend zijn, zoals magnetische resonantiebeeldvorming of analytisch, zoals een lumbaalpunctie (Engelse link). Zodra het resultaat is bevestigd, zal de behandeling zo snel mogelijk worden gestart om de gevolgen te minimaliseren.

Behandeling van myelitis transversa

Iemand ondergaat een lumbaalpunctie

De behandeling van myelitis transversa zal van de oorzaak afhangen. De prioriteit hierbij ligt bij de behandeling van de onderliggende ziekte.

  • Als de myelitis bijvoorbeeld door tuberculose wordt veroorzaakt, dan zal de behandeling die de specialist voorschrijft hierop gericht zijn.
  • De symptomen kunnen daarnaast, of als er geen duidelijke oorzaak van de myelitis is gevonden, met corticosteroïden worden behandeld (Spaanse link).

Een andere optie kan plasmaferese zijn. Deze behandeling bestaat uit het extraheren van een aanzienlijke hoeveelheid bloed van de patiënt, het hieruit verwijderen van de antilichamen die de myeline aanvallen en het opnieuw injecteren van het bloed zonder deze antilichamen.

Zoals altijd is het de arts die de leiding over de behandeling heeft die zal beslissen welke behandeling in elk specifiek geval van myelitis transversa en de onderliggende ziekte het meest geschikt is.

Misschien ook interessant om te lezen:
Een gezonder zenuwstelsel met deze drankjes

Een langdurige ziekte die gevolgen op lange termijn kan hebben

De prognose van de ziekte hangt dus van veel factoren af. Het herstel van zowel spieractiviteit als gevoeligheid begint meestal tussen 2 en 12 weken vanaf het begin van de symptomen. Herstel kan traag zijn en kan jaren duren. Als er geen verbetering in de eerste 6 maanden optreedt, zal de patiënt mogelijk nooit volledig herstellen.

Een derde van de getroffenen zal volledig herstellen, een ander derde zal min of meer ernstige gevolgen houden en nog een derde zal helemaal niet herstellen. Zoals altijd is het belangrijk om te onthouden dat wanneer een symptoom optreedt, je naar je arts moet gaan om de situatie te evalueren en de stappen vast te stellen die je moet nemen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Tristano AG, Centro M, Docente LT, Caracas V. Mielitis Transversa asociada a enfermedades autoinmunes. Revisión. Vol. 50, Invest Clin. 2009.
  • Villaverde M V., López Canales C, Gutiérrez Moreno F, Martínez Hernández A, Vela P. Retención de orina en un paciente inmunocompetente: Mielitis transversa aguda. An Sist Sanit Navar. 2011;34(3):523–6.
  • Oñate Vergara E, Sota Busselo I, García-Santiago J, Gaztañaga Expósito R, Nogués Pérez A, Ruiz Benito MA. Mielitis transversa en inmunocompetentes. An Pediatría. 2004 Jan 1;61(2):177–80.
  • Mielitis transversa aguda: revisión clínica y algoritmo de actuación diagnóstica [Rev Neurol.2009]-Medes [Internet]. [cited 2020 Apr 10]. Available from: https://medes.com/publication/54113

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.